«Στη σχολή έμαθα το γάλα και τι πρέπει να εκμεταλλεύομαι για να παίρνω καλύτερες τιμές»

Ο 22χρονος Ανδρέας Βογιατζής, που σπουδάζει γαλακτοκομία - τυροκομία στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, μιλά στην «ΥΧ»

andreas-viogiatzis (2)

«Χάρη σε αυτό το πτυχίο, θα με παίρνουν στα σοβαρά όλοι οι επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργάζομαι»

Τον δρόμο που θα του προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να πετύχει την καθετοποίηση της παραγωγής του, νιώθει ότι βρήκε ο κτηνοτρόφος Ανδρέας Βογιατζής. Ο 22χρονος από το Αργυροπούλι Λάρισας μοιράζεται τις εντυπώσεις από το πρώτο έτος των σπουδών του στην ειδικότητα Τεχνικού Γαλακτοκομίας – Τυροκόμου του 2ου ΙΕΚ Λάρισας, φοιτώντας στο τμήμα που αναμένεται να μετατραπεί σε αυτόνομη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας στο άμεσο μέλλον.

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου, ο Ανδρέας είχε αναπτύξει από μικρός το πάθος για την αγροτική ζωή. «Η οικογενειακή μας κτηνοτροφική μονάδα έχει ως ζωικό κεφάλαιο τις αγελάδες και αριθμεί 30 χρόνια ζωής. Την ξεκίνησε ο πατέρας μου όταν ήταν 20 ετών. Θα ήθελα να συνεχίσω στα χνάρια του, διότι είναι μία έτοιμη δουλειά, την οποία γνωρίζω και αγαπώ».

«Σχολή-ευκαιρία για εμένα, μονόδρομος για την περιοχή»

Πολλοί από τους κτηνοτρόφους που σπουδάζουν γαλακτοκομία – τυροκομία στην Ελασσόνα έχουν επικαλεστεί τις αντίξοες συνθήκες στον κλάδο και τις χαμηλές τιμές στο γάλα ως παράμετρο που τους οδήγησε στο να εγγραφούν στη σχολή και να επιδιώξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Ο 22χρονος δεν αποτελεί εξαίρεση. «Είναι αλήθεια ότι οι τιμές στο αγελαδινό γάλα δεν είναι καλές και, από την άλλη, αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων που εμείς αγοράζουμε, όπως το καλαμπόκι. Επομένως, αυτή είναι μια κατάσταση που αυτομάτως σε κάνει να σκέφτεσαι τις επιλογές σου. Με τη συγκεκριμένη δημόσια σχολή, ήξερα εξαρχής ότι μου δίνεται μια πολύ σημαντική ευκαιρία, καθώς τα μαθήματα πραγματοποιούνται κοντά στον τόπο μου και θα μου δώσουν τη δυνατότητα να συνδυάσω τις σπουδές με την εργασία στην εκμετάλλευση».

Εκτός από τα προφανή οφέλη για τον ίδιο, ο Ανδρέας αναγνωρίζει ότι η νέα ειδικότητα συνιστά πολύτιμο δώρο και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία άλλωστε φημίζεται για την ισχυρή κτηνοτροφική της παράδοση. «Στην Ελασσόνα, υπάρχει μεγάλος αριθμός τυροκομείων και πολλοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα πρέπει να εξειδικευτούν και να αρχίσουν να παράγουν γάλα καλύτερης ποιότητας. Επομένως, η σχολή είναι μονόδρομος», υπογραμμίζει με νόημα.

Ο 22χρονος έχει καταστρώσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο σχετικά με το πώς θα αξιοποιήσει όλα τα εφόδια που του παρέχονται στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας. «Δεδομένου ότι δεν μπορώ να παράξω φέτα από αγελαδινό γάλα, για αρχή σκέφτομαι να ξεκινήσω με τυποποίηση πλήρους γάλακτος και κρέμας, εγκαθιστώντας μια δική μου γραμμή συσκευασίας γάλακτος. Στη συνέχεια, άμα πάνε όλα καλά, είναι πολύ πιθανό να συνεργαστώ και με άλλους παραγωγούς που διαθέτουν πρόβατα, προκειμένου να φτιάξω και φέτα. Από αυτές τις συνεργασίες δεν θα βγω κερδισμένος μόνο εγώ, αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί στο Αργυροπούλι, τους οποίους θέλω να βοηθήσω, ώστε να πάμε μαζί ένα βήμα παραπέρα. Πιστεύω ότι η κατάρτιση και η πιστοποίηση που παρέχει η σχολή θα βοηθήσουν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αυτό που διαφεύγει σε πολλούς κτηνοτρόφους δεν είναι η γενικότερη γνώση, αλλά η λεπτομέρεια»

Τι θα αλλάξει, όμως, πρακτικά στην καθημερινότητα του Ανδρέα ως επαγγελματία, εφόσον λάβει το πτυχίο που θα πιστοποιεί την κατάρτισή του; «Πρωτίστως, θα με παίρνουν στα σοβαρά όλοι οι επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργάζομαι. Θα ξέρουν σε ποιον έχουν να μιλήσουν. Στα μάτια τους, δεν θα είμαι πια ένα παιδί, το οποίο απλά μπήκε στον κλάδο επειδή του αρέσει η δουλειά. Και το σημαντικότερο, έχοντας πλέον μάθει τα πάντα για το γάλα και ξέροντας τι ακριβώς περιέχει, θα μπορώ να διαπραγματεύομαι καλύτερα. Δηλαδή, εάν εγώ έχω το λίπος στο αγελαδινό γάλα που παράγω πάνω από τον μέσο όρο, θα μπορώ να ζητήσω και καλύτερες τιμές από μια βιομηχανία που ξέρω ότι θέλει να το εκμεταλλευτεί. Μέσα στη σχολή έμαθα αναλυτικά το προϊόν μου και τι ακριβώς πρέπει να εκμεταλλευτώ, έτσι ώστε να πάρω καλύτερες τιμές».

Ο 22χρονος Ανδρέας Βογιατζής, που σπουδάζει γαλακτοκομία - τυροκομία στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, μιλά στην «ΥΧ»
Ο 22χρονος Ανδρέας Βογιατζής, που σπουδάζει γαλακτοκομία – τυροκομία στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, μιλά στην «ΥΧ»

Πέραν των αναλυτικών γνώσεων πάνω στο γάλα και το τυρί, οι σπουδαστές συλλέγουν και άλλες πληροφορίες που αναμένεται να τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον. «Μαθαίνουμε για τα σιτηρέσια, τον τρόπο εκτροφής των ζώων για παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας και σε μικρότερο οικονομικό κόστος. Επίσης, για την ιδανική διαρρύθμιση των σταβλικών εγκαταστάσεων, κάτι που βοηθάει τα ζώα να μεγαλώνουν σωστά, με πιο οικονομικό τρόπο και να γίνεται και η δική μας δουλειά πιο ξεκούραστα. Είναι αλήθεια ότι μερικά από όσα ανέφερα είναι γνωστά έως έναν βαθμό στους κτηνοτρόφους, μόνο που οι τελευταίοι αγνοούν τη λεπτομέρεια εκείνη που θα τους επιτρέψει να κερδίσουν το κάτι παραπάνω. Γενικότερα, διδασκόμαστε πράγματα που είναι ικανά να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας. Οι εμπειρίες είναι πολύτιμες, προκειμένου να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όμως το κάτι καινούργιο ή το κάτι παραπάνω, μόνο η σχολή μπορεί να μας το προσφέρει», τονίζει κλείνοντας ο Ανδρέας.