Μαραθώνιος επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Μαραθώνιος επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανοίγει την Τετάρτη ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής με επίκεντρο το προσφυγικό.

Το ραντεβού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προγραμματισθεί για τις 18.30 ενώ το πρωί της Πέμπτης, στις , στις 10:00 λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε τριμερή Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας. Ακολούθως στις 12:00, στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε., θα συμμετάσχει σε μίνι σύνοδο, την οποία οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο, η οποία θα εστιάσει αποκλειστικά στο προσφυγικό και στη συνεργασία με την Τουρκία, θα συμμετέχουν οι ηγέτες 10 κρατών – μελών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ντόναλντ Τουσκ. Ακολούθως στις 15:45 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Στόχος της Αθήνας -η οποία έδωσε τις προηγούμενες μέρες έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει έτοιμα τα 4 hot spots στο Σχιστό και το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό- είναι να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή λύση» στο ζήτημα. Παράλληλα όμως να αξιοποιήσει και την πίεση που δέχονταιαπό την κοινή γνώμη των χωρών τους για το προσφυγικό οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, ώστε να φέρει στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις στα μείζονα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, χωρίς να αναγκαστεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε ένα οκτάμηνο να «πατήσει» τις «κόκκινες» γραμμές που ο ίδιος έχει θέσει.

Μία ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση, αλλά και τη διαμόρφωση της σχέσης της ΕΕ με τη Βρετανία, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δηλώνει ότι η ιστορία θα αποδείξει ότι η Μέρκελ και η φιλελεύθερη πολιτική της απέναντι στην κρίση είναι σωστή.

“Επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτη πρόοδο”, δηλώνει προσθέτοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώνεται. “Αλλά θα χρειασθεί χρόνος για να έχουν αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί εδώ και εβδομάδες και μήνες στην Ευρώπη”, λέει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ότι είναι υποχρέωση ενός αρχηγού κυβέρνησης να επιμείνει στην πολιτική του, ακόμη και υπό το κράτος πίεσης και προβλέπει ότι η Αγγελα Μέρκελ θα υπερισχύσει των επικριτών της.

“Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική την οποία εκείνη και εγώ υποστηρίζουμε θα κυριαρχήσει. Είναι ένδειξη πολιτικής ισχύος να λέμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παράδοση στους λαϊκιστές”, λέει.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκρίνει την αποφασιστικότητα της Αγγελα Μέρκελ με τη στάση που τήρησε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που προχώρησε στην ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 παρά τις επικρίσεις.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική)