Υψηλά 10ετίας στις εισαγωγές του Καναδά από την Ελλάδα το 2015

Υψηλά 10ετίας στις εισαγωγών του Καναδά από την Ελλάδα το 2015

Μολονότι η ελληνική οικονομία είναι περίπου 7,5 φορές μικρότερη από την καναδική και ο πληθυσμός του Καναδά τριπλάσιος αυτού της Ελλάδας, υπάρχει σημαντικότατο και σταθερό πλεόνασμα της Ελλάδας, τόσο στο ισοζύγιο υπηρεσιών (πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. δολαρίων, ήτοι 3,6 φορές περισσότερες πληρωμές του Καναδά προς την Ελλάδα απ’ ότι της Ελλάδας προς τον Καναδά), όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο (κατά 115,4 εκατ. δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσιες εισαγωγές του Καναδά από την Ελλάδα απ’ ότι οι εξαγωγές του προς τη χώρα μας, με αύξηση των εξαγωγών μας κατά 23% το 2015 έναντι του 2014). Αυτό σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελλάδας στην Οτάβα.

Εμπορικό ισοζύγιο

Το εμπορικό μας ισοζύγιο με τον Καναδά και για το 2015 ήταν έντονα πλεονασματικό για τη χώρα μας, καθώς οι εξαγωγές μας σημειώνουν θεαματική άνοδο κατά 23% έναντι του 2014. Η αξία των εισαγωγών του Καναδά από την Ελλάδα το 2015 ήταν η υψηλότερη της τελευταίας 10ετίας, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

Από τις εισαγωγές του Καναδά από την χώρα μας, περίπου 100 εκατ. δολάρια Καναδά, δηλαδή 43 % της συνολικής αξίας των εισαγωγών του Καναδά από την Ελλάδα, είναι τα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Ο Καναδάς συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών για εθνικής σημασίας τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (εξαγωγές 18,8 εκατ. δολαρίων Καναδά), οι ελιές (εξαγωγές 20,2 εκατ. δολαρίων Καναδά), η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας (εξαγωγές 4,4 και 2,8 εκατ. δολαρίων Καναδά), το μέλι, τα ελληνικά τυριά (εξαγωγές 5,4 εκατ. δολαρίων Καναδά, με πρώτη τη φέτα), τα ροδάκινα σε κονσέρβα (εξαγωγές 4,1 εκατ. δολαρίων Καναδά), τα κρασιά, (εξαγωγές 6,1 εκατ. δολαρίων Καναδά), τα φρούτα και λαχανικά (εξαγωγές 13,6 εκατ. δολαρίων Καναδά), τα σύκα, κυρίως ξηρά (εξαγωγές 2,7 εκατ. δολαρίων Καναδά) και πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Επίσης, σημαντικές είναι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (κυρίως υλικά συσκευασίας και μηχανισμοί ασανσέρ), αλλά και γαιών που χρησιμοποιούνται ως εγγειοβελτιωτικά και για βιομηχανικές χρήσεις, όπως ο μπεντονίτης (η Ελλάδα είναι η 2η προμηθεύτρια του Καναδά), και ο περλίτης (επίσης 2η χώρα προέλευσης) και δομικών όπως το μάρμαρο (9η προμηθεύτρια) τo αλουμίνιο, κυρίως σε φύλλα (6η χώρα προέλευσης των καναδικών εισαγωγών).

Ο Καναδάς είναι η 39η εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα (στοιχεία 11μήνου 2015 ΠΣΕ), ενώ η χώρα μας, βάσει στοιχείων Καναδικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2015 κατέλαβε την 69η θέση μεταξύ των προμηθευτών του Καναδά (έναντι 72ης το 2014 και 79ης το 2013).

Προτάσεις βελτίωσης

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, ο Καναδάς έχει τη δυνατότητα να είναι από τις καλύτερες, αναλογικά με το μέγεθος της χώρας, αγορές για τα ελληνικά τρόφιμα και κρασιά, λόγω του υψηλού επιπέδου διαβίωσης, της θετικής εικόνας των Καναδών για την Ελλάδα, των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας και κυρίως της μεγάλης ελληνικής ομογένειας, των χιλιάδων ελληνικών εστιατορίων. Οι εξαιρετικά σημαντικές αυτές εξαγωγές επιτάσσουν την δυναμική προώθηση των ελληνικών ποιοτικών τροφίμων στον Καναδά.

Εντός της επόμενης διετίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η Ολοκληρωμένη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Καναδά (CETA), από την οποία εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόσβαση στην καναδική αγορά πολλών ελληνικών προϊόντων τροφίμων, ειδικά θα ωφεληθούν τα ελληνικά ΠΟΠ-ΠΓΕ, για τα οποία έχει επιτευχθεί προστασία στο πλαίσιο της συμφωνίας, και τα τυριά, για τα οποία έχει συμφωνηθεί ο διπλασιασμός των ποσοστώσεων αδασμολόγητης εισαγωγής.

«Για να αντληθούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την CETA χρειάζεται να αναληφθούν βάσει ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, συγκεκριμένες και μακροπρόθεσμες δράσεις προώθησης των ελληνικών προϊόντων τροφίμων στον Καναδά, ώστε να διασφαλισθεί ότι η αγορά για αυτά θα διευρυνθεί αντίστοιχα, ότι οι Καναδοί καταναλωτές θα γνωρίζουν την ποιοτική διαφορά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων και θα τα αναζητούν ως αυθεντικά ελληνικά προϊόντα (ειδικά δε όσον αφορά την φέτα, να τονισθεί η υπεροχή της ως Original, Real, Authentic Greek έναντι αυτών που διατίθενται από διάφορες άλλες προελεύσεις)» υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο.

Ισοζύγιο υπηρεσιών

Όσον αφορά το εμπόριο υπηρεσιών, οι εισαγωγές υπηρεσιών από την χώρα μας στον Καναδά ήταν το 2014, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (Στατιστική Αρχή Καναδά), ιδιαίτερα σημαντικές, φθάνοντας τα 1,043 εκατ. δολάρια Καναδά, κυρίως στις υπηρεσίες μεταφορών, όπου η χώρα μας είναι η 5η προμηθεύτρια του Καναδά (μετά από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο Κίνα – Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη για το 2013, αξία 747 εκατ. δολλάρια Καναδά), και στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες (218 εκατ. δολάρια Καναδά το 2013).

Το ισοζύγιο υπηρεσιών Ελλάδας – Καναδά έτους 2014 εμφάνισε πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. δολαρίων Καναδά για την χώρα μας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Καναδά.

Τουρισμός

Ο υψηλότερος αριθμός τουριστικών αφίξεων της τελευταίας 10ετίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου από τον Καναδά προς την Ελλάδα καταγράφεται το 2015 βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις μη κατοίκων από τον Καναδά προς τη χώρα μας σημείωσαν αύξηση κατά 36,6% το 9μηνο 2015 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014, φθάνοντας τους 164.500 επισκέπτες. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες από τον Καναδά έχουν τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια παραμονής στη χώρα μας (15 ημέρες το γ’ τρίμηνο 2015), ενώ ο δείκτης δαπάνης ανά ταξίδι για τον Καναδά ήταν, σύμφωνα με στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδας, ο υψηλότερος παγκοσμίως κατόπιν αυτού της Αυστραλίας. Βάσει στοιχείων καναδικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι πληρωμές από τον Καναδά προς τη χώρα μας το 2013 συνεισέφεραν στην ελληνική οικονομία 218 εκατ. δολάρια Καναδά.

Σημειώνεται από το γραφείο ΟΕΥ, ότι υπάρχει απευθείας σύνδεση Αθήνας – Τορόντο και Αθήνας – Μοντρεάλ τους θερινούς μήνες από τις εταιρείες Air Canada Rouge και Air Transat.

Η αεροπορική εταιρεία Air Transat που έχει κατά 90% την ιδιοκτησία του τουριστικού γραφείου Tour Greece με έδρα την Αθήνα, δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να το εκποιήσει.

Πηγή: ΑΠΕ