Φυλλορροεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων

Φυλλοροεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων

Μια πρώτη –και μάλλον… στυφή- γεύση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για το φορολογικό πήραν οι εκπρόσωποι των αγροτών που έδωσαν το παρών στη μαραθώνια (σ.σ. κράτησε περίπου 5 ώρες) συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μαξίμου.

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να μην εκπροσωπήθηκε στο ραντεβού, ωστόσο από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αλλά και από όσα ανέφεραν οι υπουργοί Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την κυβερνητική πρόταση στο πλαίσιο της παράλληλης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές φαίνεται ότι αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους.

Είναι γνωστό ότι η επιθυμία της κυβέρνησης ήταν να μεταθέσει τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών για αργότερα, με το επιχείρημα ότι, ούτως ή άλλως, θα αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2016 (δηλώσεις 2017) και μετά. Όμως οι δανειστές φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες να εντάσσουν το ζήτημα στο κάδρο της αξιολόγησης που εκκρεμεί. Επ’ αυτού, κάθε άλλο παρά τυχαίο πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην τοποθέτησή του την ερχόμενη Πέμπτη στο Δ.Σ. της τράπεζας, θα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάγκη –εκτός από το ασφαλιστικό- να προχωρήσει η «ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος».

Το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ και η κλίμακα των μισθωτών 

-Το μνημόνιο που υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το σημερινό 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα από το 2017 και μετά. Οι συντελεστές αυτοί –όπως και σήμερα- θα ισχύουν από το πρώτο ευρώ.
Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να εντάξει τους αγρότες στην νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων που προωθεί και η οποία προβλέπει αφορολόγητο 9.500 ευρώ (από την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ) και συντελεστές που ξεκινούν από το 22%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, η προτεινόμενη ενιαία κλίμακα προβλέπει συντελεστές φόρου:

α) 22% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ,
β) 32% για το επίπεδο ετησίου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ,
γ) 42% για επίπεδο ετησίου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και
δ) 50% πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι επ’ αυτής της κλίμακας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία, αντίθετα έχουν εκφραστεί ενστάσεις από τους δανειστές για τον υψηλό συντελεστή (50%) που αφορά τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

-Το κρισιμότερο, ωστόσο, στοιχείο, έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης στο ραντεβού της Δευτέρας, φαίνεται ότι προωθείται η κατάργηση του αφορολόγητου των επιδοτήσεων οι οποίες θα προστίθενται στα κέρδη από την αγροτική δραστηριότητα. Το σύνολο θα μένει αφορολόγητο έως τα 9.500 ευρώ και για το υπόλοιπο θα ισχύουν οι συντελεστές της ενιαίας κλίμακας που προαναφέραμε.

Σημειωτέον ότι σήμερα μέσω της «τροπολογίας Βαλαβάνη» που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, οι αγροτικές επιδοτήσεις δε φορολογούνται μέχρι το όριο των 12.000 ευρώ.
Ωστόσο οι δανειστές έχουν από την πρώτη στιγμή εκφράσει την αντίρρησή τους στη ρύθμιση αυτή και ζητούν επιτακτικά την κατάργησή της.

Γιάννης Τσατσάκης