Αβαντάζ στο ελληνικό βαμβάκι δίνει η ισοδυναμία του AGRO 2 με το BCI

Ανοίγει εμπορικούς δρόμους η συμφωνία που υπέγραψε ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» με τον διεθνή οργανισμό

Παράθυρο… με θέα στη διεθνή αγορά για το ελληνικό βαμβάκι ανοίγει η αναγνώριση της ισοδυναμίας του AGRO 2 (AGRO 2.1, AGRO 2.2 για την καλλιέργεια και AGRO 2.4 για τα εκκοκκιστήρια) που αποδίδει ο οργανισμός ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» με τη διεθνή πιστοποίηση BCI (Better Cotton Initiative). 

H σχετική συμφωνία υπογράφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ισχύει από τη φετινή κιόλας παραγωγή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι βαμβάκι με πιστοποίηση BCI αγοράζουν όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενδυμάτων του κόσμου, όπως η Levis, η Νike και η Αdidas.

Πρακτικά, «το ελληνικό βαμβάκι, που είναι πιστοποιημένο κατά το πρότυπο AGRO 2 στις διεθνείς αγορές, θα θεωρείται πιστοποιημένο με BCI», τονίζει στην «ΥΧ» η Μαρία Σπέντζου, προϊσταμένη του Τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων & Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», η οποία «έτρεξε» το έργο εκ μέρους του οργανισμού. Πρόκειται για μια εργασία που για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις και διαδικασίες δύο ετών. «Ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» μετά από τη συγκριτική αξιολόγηση (bench marking) των προτύπων της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2 με τις προδιαγραφές του διεθνούς οργανισμού για το βαμβάκι Better Cotton Initiative (BCI), προέβη στην υπογραφή συμφωνίας για την ισοδυναμία των προδιαγραφών AGRO 2 και BCI», εξηγεί η ίδια και προσθέτει:

«Η συγκριτική αξιολόγηση ήταν μια διαδικασία επίπονη τεχνικά, η οποία διήρκησε περίπου δύο χρόνια και βασίστηκε όχι μόνο στη δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία του ΕΛΓΟ με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), αλλά και στην ουσιαστική συμμετοχή της τελευταίας στη συμφωνία με τον ΒCI με διακριτούς ρόλους». Μετά από αυτήν τη συμφωνία είναι η πρώτη φορά που ένας ελληνικός οργανισμός έχει τη δυνατότητα να απονείμει ένα διεθνές σήμα. 

Το όφελος να φτάσει στους παραγωγούς

Ο Βασίλης Μάρκου, ιδιοκτήτης της ομώνυμης επιχείρησης και πρώην πρόεδρος της ΔΟΒ, στη διάρκεια της θητείας του οποίου έτρεξαν οι σχετικές διαδικασίες, τονίζει ότι η ισοδυναμία των δύο προτύπων εφαρμόζεται ήδη από αυτή την καλλιεργητική περίοδο. Εκτιμά, μάλιστα, ότι φέτος το 20% της παραγωγής βάμβακος, δηλαδή περίπου 400.000  στρέμματα, θα είναι πιστοποιημένα κατά AGRO 2 και, κατά συνέπεια, θα έχουν και τη διεθνή πιστοποίηση BCI.

«Ήδη, φέτος, λοιπόν, θα βγούμε στην αγορά με τη νέα πιστοποίηση», αναφέρει στην «ΥΧ», προσθέτοντας ότι αυτή η συμφωνία «βγάζει το ελληνικό βαμβάκι στη διεθνή αγορά, σε όλο τον πλανήτη, αυξάνοντας τη ζήτηση και την εμπορικότητά του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη δύσκολη φετινή συγκυρία για την αγορά».

«Λογικά, αυτό σταδιακά θα ανεβάσει και την τιμή για το ελληνικό βαμβάκι», προσθέτει ο κ. Μάρκου, εξηγώντας ότι η Διεπαγγελματική αναζητά ένα οργανωμένο σύστημα ,προκειμένου αυτή η αύξηση της τιμής να περάσει άμεσα και στη βάση, δηλαδή στους βαμβακοπαραγωγούς. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι «έγιναν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες από την ομάδα των ανθρώπων που εργάστηκαν για αυτό, τόσο από τον ΕΛΓΟ-‘‘Δήμητρα’’ όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020