Αναμένεται μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για την αλιεία

Η ελληνική αλιεία έχει εισέλθει στη φάση της συρρίκνωσης

Μετά το Πάσχα, μετά από καθυστερήσεις αρκετών μηνών, πληροφορίες θέλουν να κατατίθενται ρυθμίσεις για την αλιεία. Καθώς δεν έγινε η αποδοχή βουλευτικών τροπολογιών, στο νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις ενδιαφέρον παρουσιάζει η τροπολογία για τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, που έφεραν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μ΄επικεφαλής τον τομεάρχη Αγροτικού, Σταύρο Αραχωβίτη.

Πρόκειται για τροπολογία, η οποία ουσιαστικά προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι και δίνει προτεραιότητα στους αλιευτικούς συνεταιρισμούς, σε σχέση με το απαρχαιωμένο πλαίσιο, που όριζε το νομοθετικό διάταγμα 420/1970 σχετικά με την εκμετάλλευση και μίσθωση των εσωτερικών υδάτων λιμνών και λιμνοθαλασσών. Αν και θα μπορούσε από μόνη της να αποτελεί νόμο, η συγκεκριμένη τροπολογία, που δεν έγινε δεκτή όχι για λόγους ουσίας, αλλά για τυπικούς, λέει ρητά, ότι όπου υπάρχουν αλιευτικοί συνεταιρισμοί, που λειτουργούν με το νόμο 4384/2016, προηγούνται.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις «χτυπούν» ιδιώτες με υψηλά μισθώματα, με αποτέλεσμα ψαράδες και αλιευτικοί συνεταιρισμοί, να μένουν εκτός  και το περιβάλλον να κακοποιείται. Οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί με τα ιχθυοτροφεία τους, θα μπορούν ως μισθωτές να ενταχθούν και στην εναλλακτική τουριστική δραστηριότητα, καθώς επίκειται και νέο νομοσχέδιο για τον εναλλακτικό τουρισμό. Στόχος είναι να προλάβουν και οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί, να μπουν στα προγράμματα αλιείας, που σχεδιάζονται (ΕΠΑΛ, Leader κ.ά.). Οι αλιείς ωστόσο, οφείλουν να λειτουργούν και προς όφελος του περιβάλλοντος και οι Υπηρεσίας Αλιείας να συντάσσουν έκθεση αξιολόγησης του μισθώματος που θα ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.

Με το άρθρο 45, που προτείνεται, εφόσον περάσει τελικά κατά το νομοσχέδιο της αλιείας, υπάρχει βελτίωση και στον τρόπο υπολογισμού του μισθώματος, διότι αναγνωρίζεται πως πανελλαδικά υπάρχει κατάρρευση τιμών στο ψάρι λόγω και της μείωσης των εξαγωγών και εξαιτίας της υποκατανάλωσης.