Ανταρσία υπουργών Γεωργίας στην πρόταση της Κομισιόν για ετήσιες αξιολογήσεις επιδόσεων

Βέτο στην πρόταση της Κομισιόν για ετήσια αξιολόγηση των Στρατηγικών τους Σχεδίων στο πλαίσιο του νέου μοντέλου εφαρμογής της ΚΑΠ μετά το 2020 έθεσε η πλειονότητα των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 14/5 στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, γεγονός που πυροδότησε έντονο παρασκήνιο σε σχέση και με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των υπουργών που τάσσονται κατά της πρότασης της Επιτροπής είναι και ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του από μια ενδεχόμενη εφαρμογή ετησίων οροσήμων, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου διοικητικού άχθους που θα προκαλούσε στις διοικήσεις ένα ασφυκτικό χρονικά σύστημα, με ακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις και στην ποιότητα της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου.

Τόσο εκείνος όσο και οι περισσότεροι ομόλογοί του ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των Στρατηγικών τους Σχεδίων, αλλά και ανοχή από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών όσον αφορά τις ελλείψεις, που ενδεχομένως θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των επιδόσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έχει προτείνει ακόμη μια προοδευτική προσέγγιση όσον αφορά τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων των κρατών-μελών κατά τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, όπου θα επιτρέπεται μεν ένα ορισμένο επίπεδο απόκλισης από τους προβλεπόμενους στόχους, που θα μειώνεται προοδευτικά στο 25%.

Οι υπουργοί Γεωργίας της Κύπρου, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, όμως, ζήτησαν να αυξηθεί αυτό το περιθώριο ανοχής στο 35%, ενώ της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας ζήτησαν μεγαλύτερο ακόμα περιθώριο της τάξης του 45% και 50% αντίστοιχα.

Καθησυχαστικός ο Χόγκαν

Στην προσπάθειά του να άρει τις αντιδράσεις, ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν απαντήσεις για «ασήμαντες ελλείψεις», παρά μόνο σε περίπτωση «ουσιαστικών αποκλίσεων». Υπεραμύνθηκε της πρότασης της Κομισιόν, εξηγώντας ότι είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η ΚΑΠ θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στους στόχους της.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, όμως, στην πλειονότητά τους δεν πείστηκαν, υποστηρίζοντας ότι η προθεσμία που τίθεται δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί εξαιτίας της πολυπλοκότητας που θα έχει η διαδικασία, εν αντιθέσει με τους υπουργούς της Ιρλανδίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας που τάσσονται ευθέως με την Κομισιόν.

Οι υπουργοί εννέα κρατών-μελών ζήτησαν η αξιολόγηση των επιδόσεων να γίνεται ανά διετία, με τον Έλληνα υπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών από την έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων χωρίς ορισμό οροσήμων, ώστε να προσαρμοστούν ομαλά διοικήσεις και δικαιούχοι στις πολλαπλές τεχνικές απαιτήσεις του. Πιο ριζοσπαστική ήταν η πρόταση των υπουργών Γεωργίας της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι ζήτησαν τη διενέργεια μόνο δύο αξιολογήσεων επιδόσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Μετριοπαθή στάση κράτησαν οι εθνικές αντιπροσωπείες της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας και της Ισπανίας, σημειώνοντας ότι η αρχική πρόταση της Επιτροπής θα ήταν καλοδεχούμενη υπό προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση των επιδόσεων να περιοριστεί σε συγκεκριμένους δείκτες.