Αντιδράσεις για την καθυστέρηση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Η παρουσίαση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιωσιμότητα έχει αναβληθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης

Στον «πάγο» έχει μπει εδώ και περίπου έναν μήνα η ειδική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F) λόγω της επέλασης του κορωνοϊού. Ήδη αυτή η κωλυσιεργία έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις, με 39 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να υποστηρίζουν ότι η πανδημία καθιστά επιβεβλημένο να βρεθεί η ΕΕ σε μια πορεία μεγαλύτερης ανθεκτικότητας το συντομότερο δυνατόν.

Η επικείμενη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στοχεύει στην καθιέρωση πολιτικών, όπως η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων, που θα οδηγήσουν σε πιο βιώσιμες αγροδιατροφικές αλυσίδες.

Στην επιστολή της, η ομάδα οργανώσεων επισημαίνει ότι ο νέος κορωνοϊός έχει φέρει στο φως μερικά από τα ζητήματα των σημερινών συστημάτων τροφίμων που βασίζονται σε μακρές και εξειδικευμένες αλυσίδες με «ισχυρή εξάρτηση από ξένους και μετανάστες εργαζόμενους», τη στιγμή που οι παραγωγοί μικρής κλίμακας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις τοπικές αγορές. Καλούν, λοιπόν, την Κομισιόν να δημοσιεύσει τη στρατηγική «F2F» μέσα στον Απρίλιο, διότι πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει τον αγροδιατροφικό τομέα να βγει από την πανδημία ισχυρότερος από ό,τι πριν.

Ο Kristjan Bragason, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων στον τομέα των τροφίμων (EFFAT), μίας από τις οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή, τονίζει ότι η εμφάνιση ιών όπως ο κορωνοϊός συνδέεται με περιβαλλοντικά ζημιογόνες αγροτικές πρακτικές, οι οποίες μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω μιας στρατηγικής, όπως η F2F. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα και στα τρόφιμα διακινδυνεύουν σε καθημερινή βάση την υγεία τους, ακόμη και τη ζωή τους, για να φτάνει το φαγητό στα τραπέζια μας. Τώρα δεν είναι η ώρα για να καθυστερούμε [τη στρατηγική]», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, ο συνασπισμός θεωρεί ότι η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατροπή του συστήματος τροφίμων της ΕΕ σε δημόσιο αγαθό, ωφελώντας περισσότερο την κοινωνία και εστιάζοντας λιγότερο στα κέρδη. Ως επιχείρημα επικαλούνται την πρόσφατη δημοσίευση επιστημονικών συμβούλων της Κομισιόν που διαπιστώνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα τρόφιμα.