Οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν σε αδιέξοδο και τους ελαιοπαραγωγούς

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε δεκάδες αγρότες στην Κρήτη λόγω των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που έχουν επιβαρύνει τους παραγωγούς με εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες επιπλέον ευρώ τους τελευταίους μήνες.

Ακόμα και ιδιοκτήτες βιώσιμων εκμεταλλεύσεων αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της διακοπής ηλεκτροδότησής τους, όπως μας είπε ο ελαιοπαραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Ηρακλείου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης: «Παρά το γεγονός ότι ποτίζουμε με ιδιόκτητη γεώτρηση, η επιβάρυνση στο κόστος άρδευσης έχει ξεπεράσει τους τελευταίους μήνες κάθε προηγούμενο. Το νερό, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, έχει φτάσει να μας κοστίζει μισό ευρώ για κάθε κιλό λάδι που παράγουμε, πρόκειται για τεράστιο αριθμό».

Έτερος αγρότης, μέλος του συνεταιρισμού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει εκτινάξει τους λογαριασμούς στα ύψη. Για κατανάλωση που πληρώναμε κάθε μήνα 2.000 ευρώ κατά μέσον όρο, πληρώνουμε πλέον περίπου τα διπλάσια. Αυτά τα ποσά δεν έχουν να τα αποπληρώσουν οι αγρότες. Αντί να κοιτάμε πώς θα βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας, κοιτάμε πώς θα πληρώσουμε το ρεύμα. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας, περιμένοντας πότε θα μας κόψουν το ρεύμα.

Η ΔΕΗ ζητάει πολύ μεγάλες προκαταβολές, 60% της οφειλής, για να μπορέσεις να μπεις σε δόσεις. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτά τα χρήματα, θα έπρεπε η προκαταβολή να είναι πολύ πιο χαμηλή. Ακόμα όμως και να μπεις, ο αριθμός των δόσεων καθιστά και πάλι την αποπληρωμή ανέφικτη. Το χειρότερο που θα ήθελα να καταγγείλω στην εφημερίδα σας είναι ότι τα οφειλόμενα τοκίζονται, και μέσα σε έναν χρόνο το χρέος αυξάνεται ακόμα και κατά χιλιάδες ευρώ. Με μια χρονιά χαμηλής παραγωγικότητας, όπως η φετινή, μπορεί να μην καταφέρεις να ανακάμψεις ποτέ. Η κατάσταση στο ρεύμα κάνει απαραίτητη την άμεση παρέμβαση του κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες περιμένουν την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στο 80% για το διάστημα Αύγουστος-Δεκέμβριος 2021, ωστόσο τα δύσκολα, όπως λένε, θα έρθουν την άνοιξη, όταν οι ανάγκες για άρδευση θα γιγαντωθούν.

«Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε μικρά φωτοβολταϊκά»

Τα αδιέξοδα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Όπως μας είπε ο παραγωγός, η προσπάθεια να αντιμετωπίσει το υψηλότατο κόστος ρεύματος μέσω της κατασκευής φωτοβολταϊκού αποδεικνύεται ανέφικτη οικονομικά: «Αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση διερεύνησα τη δυνατότητα να κατασκευάσω ένα πάνελ ισχύος περίπου 70 κιλοβάτ. Το θέμα είναι ότι οι προσφορές που πήρα κινούνταν περίπου στα 50.000 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή, δεν βρίσκω κάποια δυνατότητα μέσω επενδυτικού προγράμματος που να μπορεί να καλυφθεί ένα ικανό ποσοστό επί της επένδυσης.

Ο μελετητής από τις Σέρρες, Θοδωρής Ορνιθάς, μας είπε: «Το Πρόγραμμα 4.1.2 έχει πολύ μικρή ανταπόκριση από τους παραγωγούς και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού. Περιμένουμε διευκρινίσεις για τον νέο Αναπτυξιακό, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή είναι γεγονός ότι οι επιλογές χρηματοδότησης είναι ουσιαστικά μηδενικές».