Στο πόδι για τις τιμές στο σύσπορο οι παραγωγοί, μπαίνει σε φουλ ρυθμούς η συλλογή

Να βάλουν πλάτη απέναντι στην πίεση των διεθνών τιμών ζητούν από τα εκκοκκιστήρια οι καλλιεργητές

των Γ. Ρούστα, Γ. Τσατσάκη, Γ. Σάρρου, Μ. Αμπατζή

Μέσα σε ένα κλίμα που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από βαρύ έως… πολεμικό μπαίνει σε φουλ ρυθμούς αυτή την εβδομάδα η διαδικασία συγκομιδής του σύσπορου βάμβακος στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις που αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας στον κόμβο Πλατύκαμπου- Αγιάς και στον Παλαμά αντίστοιχα και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου αποτυπώνουν σε ένα μεγάλο βαθμό την ανησυχία των παραγωγών για τις φετινές τιμές απορρόφησης της σοδειάς τους την ώρα που τα μηνύματα που έρχονται από τη διεθνή αγορά δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ενθαρρυντικά.

Οι χρηματιστηριακές τιμές, κινούμενες το τελευταίο διάστημα σε ένα στενό εύρος 58-62 λεπτών, παραμένουν υπό πίεση με φόντο την συνεχιζόμενη εμπορική διένεξη ΗΠΑ- Κίνας αλλά και τα «δύσκολα» θεμελιώδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου η τιμή για τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου «έκατσε» στα 60,52 σεντς/λίμπρα, ήτοι ελαφρώς υψηλότερα (+0,19%) σε σχέση με την Πέμπτη όμως σαφώς χαμηλότερα από τα 62,68 σεντς/λίμπρα που είχε κλείσει μια εβδομάδα πριν, δηλαδή στη συνεδρίαση της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της οποίας έκανε και υψηλό έξι εβδομάδων στα 63.69 σεντς/λίμπρα.

Όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα, σε αυτό το κλίμα και καθώς οι πρώτες διαρροές κάνουν λόγο για τιμές της τάξης των 40 έως 42 λεπτών/κιλό, δεν είναι λίγοι οι καλλιεργητές που αντιμετωπίζουν με καχυποψία το «μπούσουλα» για την τιμολόγηση και τις παραλαβές του σύσπορου που εξέδωσε προ δεκαημέρου περίπου η Διεπαγγελματική, θεωρώντας ότι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των εκκοκκιστών.

«Το στεγνό βαμβάκι θα ανταμειφθεί»

Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκκοκκιστές αποκρούουν τις κατηγορίες, τονίζοντας κατ’ αρχάς ότι συμμερίζονται την ανησυχία των παραγωγών. «Είναι γεγονός ότι η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Μας απασχολεί όλους το ζήτημα των τιμών, γιατί μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα στο βαμβάκι και η ανάπτυξη, όχι απλώς η επιβίωση της καλλιέργειας», δηλώνει στην «ΥΧ» επιχειρηματίας του κλάδου και προσθέτει: «Η διεθνής αγορά, αυτήν τη στιγμή, μοιάζει να περιμένει ένα καλό νέο, μια εξέλιξη στο πολιτικό επίπεδο για την επίλυση της διένεξης ΗΠΑ-Κίνας, η οποία ίσως να συνοδευτεί από μια σημαντική εμπορική πράξη, προκειμένου να ‘‘ξεκολλήσει’’ από τα σημερινά επίπεδα. Για την ώρα, τέτοια νέα δεν υπάρχουν, όμως ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι, έχοντας φτάσει στα σημερινά χαμηλά, η αγορά ενδεχομένως να δώσει και τις ευκαιρίες μιας ανοδικής κίνησης σε βάθος χρόνου».

Κατά την άποψή του, το γεγονός ότι φέτος οι διεθνείς τιμές είναι χαμηλές, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη «να δημιουργήσουμε ως κλάδος το πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει να συγκρατηθούν οι απώλειες και να βελτιωθεί, όσο είναι δυνατόν, το εισόδημα των παραγωγών». Αυτόν τον στόχο, συνεχίζει, εξυπηρετεί ο οδηγός τιμολόγησης του σύσπορου με αναλογική αύξηση ή, αντίστοιχα, μείωση της τιμής βάσης σε σχέση με την υγρασία. «Για πρώτη φορά, μετά από συζητήσεις χρόνων που κορυφώθηκαν πέρυσι με την πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού, Β. Κόκκαλη, ποσοτικοποιείται το συγκεκριμένο ζήτημα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και για την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές και αυτό είναι ήδη μια κατάκτηση», σημειώνει ο συνομιλητής μας.

Υπογραμμίζει, δε, ότι «στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των παραγωγών πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς δεν σας κρύβω ότι εμείς ως εκκοκκιστικός κλάδος ήμασταν πιο συγκρατημένοι, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τον ανταγωνισμό».

Αναφορικά, δε, με την πριμοδότηση της απόδοσης της ίνας, ο εκκοκκιστής σχολιάζει ότι «σε αυτό το στάδιο και σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες, αυτό είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Όχι μόνο γιατί η διαδικασία είναι πολύ αργή, αλλά και γιατί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα η συγκέντρωση του προϊόντος από τους παραγωγούς, πολύ συχνά ομαδοποιημένα και σε απομακρυσμένο σημείο από το εκκοκκιστήριο, δεν μας βοηθά». Παρ’ όλα αυτά, συμπληρώνει, «υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την αξιολόγηση των ποικιλιών στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής και των προγραμμάτων που τρέχουν ήδη αρκετές εταιρείες του χώρου (Cotton +, Best Fibre, CSF κ.λπ.) να λάβει ο παραγωγός υψηλότερη τιμή».

Στους 80.000 τόνους οι προπωλήσεις

Ένα σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ένας σημαντικός όγκος εκκοκκισμένου βάμβακος που αγγίζει τους 80.000 τόνους (σε σύνολο 300.000 τόνων που αναμένονται συνολικά) έχει ήδη προπωληθεί –δίχως πάντως διαμορφωμένες τιμές στους εμπόρους– σε Τουρκία κατά κύριο λόγο (που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και φέτος ο βασικός μας αγοραστής) και σε Αίγυπτο, κατά δεύτερο. Τα εκκοκκιστήρια παρακολουθούν, επίσης, την αγορά της Κίνας, όπου –εφόσον δεν επιλυθεί η κόντρα με τις ΗΠΑ– ενδεχομένως να προκύψουν νέες ευκαιρίες για το ελληνικό βαμβάκι, ενώ εισπράττουν ενδιαφέρον και από τις ασιατικές χώρες (Ν. Κορέα, Ιαπωνία). Σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, τα τελευταία στοιχεία του USDA κάνουν λόγο για μείωση –σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη– της αμερικανικής παραγωγής κατά 654.000 δέματα. Ωστόσο, λόγω της επίσης καθοδικής αναθεώρησης των αρχικών αποθεμάτων και της κατανάλωσης, η εκτίμηση για το τελικό στοκ παραμένει αμετάβλητη.

 

Καλές οι υγρασίες στα πρώτα βαμβάκια της Στερεάς Ελλάδας

Στη Θεσσαλία, η παραγωγή είναι όψιμη και υπήρξαν αρκετές επανασπορές, ενώ νοτιότερα ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες η συλλογή στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας στον Δομοκό. Οι αποδόσεις φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 400 κιλά/στρέμμα και, σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Αποστολόπουλο από την Εκάρα Δομοκού, «οι ενδείξεις από τις πρώτες συλλογές είναι θετικές. Σε σύγκριση με πέρυσι, είμαστε ανεβασμένοι κατά τουλάχιστον 15% σε παραγωγή, αλλά και ελαφρώς οψιμότεροι». Η υγρασία των πρώτων σύσπορων που έχουν συλλεχθεί βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου στο 12%, ενώ και η εν γένει ποιότητα είναι ικανοποιητική. Για τις τιμές, ωστόσο, ο κ. Αποστολόπουλος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος, καθώς, όπως λέει, «οι συζητήσεις για 41 ή 42 λεπτά είναι έωλες και δεν δεσμεύεται κανένας».Στην περιοχή της Λαμίας, όπου, επίσης, ξεκίνησε σιγά σιγά η συγκομιδή, η εικόνα των χωραφιών, σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Μητσόπουλο από το Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, είναι ικανοποιητική. Όπως ο ίδιος σημειώνει, «οι περισσότεροι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τη συλλογή προς τα τέλη του μήνα. Από την πλευρά μας, ολοκληρώθηκε η αποφύλλωση και οι υγρασίες του βαμβακιού είναι κάτω από το 10%. Εφόσον μας το επιτρέψει ο καιρός, θα έχουμε και καλή ποιότητα». 

Στον κάμπο της Κωπαΐδας, εξάλλου, λόγω και της όψιμης σποράς, οι κύριες συλλογές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Το χαλάζι του Ιουλίου «έκαψε» τα μισά στρέμματα της Ροδόπης

Η φετινή χρονιά για το βαμβάκι της Θράκης στιγματίζεται από την πρωτοφανή σε ένταση κι έκταση χαλαζόπτωση που έπληξε τον Νομό Ροδόπης τον Ιούλιο προκαλώντας μεγάλη καταστροφή. Από τα περίπου 150.000 στρέμματα που δηλώθηκαν, τα 70.000 έχουν υποστεί ζημιά 100%. «Όλοι οι φορείς της Ροδόπης ζητούν γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Κουρκούτας, εκπρόσωπος των παραγωγών Θράκης στη Διεπαγγελματική. Εξηγεί πως όσα βαμβάκια δεν έχουν πληγεί, καθώς και οι εκτάσεις σε Ξάνθη και Έβρο, συνθέτουν μια καλή χρονιά, χωρίς εντομολογικές προσβολές, που χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα και βρίσκεται στο στάδιο της αποφύλωσης.

«Σε ορισμένα ξηρικά άρχισε η συγκομιδή και σε μια εβδομάδα ξεκινούν και τα ποτιστικά», προσθέτει ο ίδιος. Πέρα από την αλλαγή κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, οι καλλιεργητές ελπίζουν, σύμφωνα με τον κ. Κουρκούτα, και οι ίδιοι εκκοκκιστές να βάλουν πλάτη, ενώ ζητούν ελέγχους για να εξαιρούνται τα βαμβάκια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ειδικής ενίσχυσης».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, αναφέρει ότι σε μια εβδομάδα ξεκινάει η συλλογή του βαμβακιού στην περιοχή. Η παραγωγή, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, όμως, «η τιμή ανοίγματος των 40 λεπτών που ακούγεται είναι πολύ χαμηλή και, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πλήξει το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και την τοπική οικονομία».

Ο κ. Αλεξανδρής κάνει λόγο για απουσία ανταγωνισμού σε επίπεδο εκκοκκιστηρίων, αλλά και ψυχολογικό παιχνίδι εκ μέρους τους, αφού «ο βαμβακοπαραγωγός δεν έχει δυνατότητα αποθήκευσης του προϊόντος του».