Διαφωνίες του ΓΕΩΤΕΕ από τις ρυθμίσεις για τους νέους απόφοιτους

Σοβαρά προβληματισμένο παραμένει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους των νέων Τμημάτων Γεωτεχνικής κατεύθυνσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το Επιμελητήριο θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο που θα του επιτρέψει ουσιαστικά να εκπληρώσει το ρόλο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία στην άσκηση του Γεωτεχνικού επαγγέλματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:

«Με αφορμή την ψήφιση και δημοσίευση του Ν. 5039/2023 (ΦΕΚ 83/Α’), με το άρθρο 131 του οποίου θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν την επέκταση της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος του Γεωπόνου, Δασολόγου και Ιχθυολόγου στους αποφοίτους των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης που ιδρύθηκαν με του Νόμους Νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 και με αφορμή την τροποποίηση που επήλθε στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου μεταξύ της αρχικώς προταθείσας και της ψηφισθείσας εντέλει ρύθμισης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει τα εξής:

1)   Η αρχικώς προταθείσα διάταξη, η οποία ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., προέβλεπε την έκφραση της γνώμης τόσο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) όσο και του Επιμελητηρίου, πριν την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των νέων Τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης.

2)   Η προηγούμενη έκφραση γνώμης της ΕΘΑΑΕ, η οποία είναι η κατά νόμο ανεξάρτητη διοικητική αρχή που έχει ως αποστολή της τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εξασφαλίζει την αντιστοίχιση των νέων Τμημάτων με τα υφιστάμενα γεωτεχνικού αντικειμένου Τμήματα και διασφαλίζει την ακαδημαϊκή επάρκεια των νέων γεωτεχνικών και την βεβαιωμένη γνώση των αντικειμένων που θα κληθούν να υπηρετήσουν επαγγελματικά.

3)   Κατ’ αντιστοιχία, η πρότερη έκφραση γνώμης από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, του καθ’ ύλη αρμόδιου φορέα στη χώρα μας για την άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος, εξασφαλίζει ότι οι νέοι γεωτεχνικοί έχουν αποκτήσει, σε ικανοποιητικό βαθμό, τις απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει η άσκηση των διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων των γεωτεχνικών. Τονίζουμε ότι η άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος αφορά δραστηριότητες που άπτονται θεμάτων δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων, προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ζητημάτων δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το επάγγελμα του Γεωτεχνικού κρίθηκε από την Πολιτεία ότι πρέπει να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο.

4)   Υπογραμμίζουμε ότι τις παραπάνω προϋποθέσεις που το Επιμελητήριο θεωρεί επιβεβλημένες, τις έχει επισημάνει επανειλημμένα εδώ και αρκετό καιρό, με αφορμή το γεγονός ότι περίπου πριν δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Επιμελητήριο οι πρώτες αιτήσεις εγγραφής και αναγγελίας άσκησης επαγγέλματος από τους αποφοίτους των νέων Τμημάτων. Εντούτοις, η Ελληνική Πολιτεία δεν προχώρησε έγκαιρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα αυτό να διογκωθεί και να καταλήξουμε στην εσπευσμένη προσπάθεια επίλυσής του με τον Ν. 5039/2023, λύση μάλιστα που επιλέχθηκε να δοθεί σε προεκλογικό χρόνο, οδηγώντας στις τουλάχιστον ατυχείς επιλογές της παράβλεψης όλων των παραπάνω σημαντικών παραμέτρων.

5)   Η επιλεγείσα εντέλει ρύθμιση από τη μια πλευρά αφαιρεί από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει για τα προστιθέμενα Τμήματα, μη επιτρέποντάς του να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο που αφορά στον έλεγχο και την επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού, ενώ από την άλλη ακυρώνει όλες τις προαναφερόμενες δικλείδες ασφαλείας που θα κατοχύρωναν την επαγγελματική επάρκεια των νέων Γεωτεχνικών. Στην ουσία, με τη ρύθμιση που τελικά επιλέχθηκε, η Ελληνική πολιτεία χρήζει του απόφοιτους των νέων Τμημάτων ως ικανούς για άσκηση ενός επαγγέλματος που άπτεται άμεσα του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει εξετάσει εάν όντως είναι.

6)   Επειδή, παρόλα τα προαναφερόμενα, η Ελληνική πολιτεία κατέληξε στη συγκεκριμένη διάταξη, είναι επιβεβλημένο να ανακοινωθούν άμεσα δεσμεύσεις, από όλα τα κόμματα που τη στήριξαν, για γενναίες οικονομικές ενισχύσεις αλλά και συγχωνεύσεις όλων αυτών των Τμημάτων, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών τους, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα προαναφερθέντα ζητούμενα για την άρτια και αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού.

7)   Επίσης θα πρέπει να απαντηθεί τάχιστα σε όλους τους Γεωτεχνικούς συναδέλφους, στους φοιτητές των Γεωτεχνικών σχολών αλλά και στις οικογένειες που μοχθούν για τις σπουδές τους, εάν και κατά πόσο πραγματικά τα πτυχία τους θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή θα τα λαμβάνουν ως απλά εφόδια γνώσης, δεδομένου ότι οι σχεδόν 6.000 πλέον κατ’ έτος αποφοιτούντες Γεωτεχνικοί θα οδηγήσουν σε υπερκορεσμό του επαγγέλματος πριν καν προλάβουν οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές να εξέλθουν των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τους.

Πέραν τούτων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη τροποποίησης της διάταξης που αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου από τους αποφοίτους  του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεδομένου ότι το εν λόγω Τμήμα αφενός δεν μπορεί να θεωρηθεί νέο, αφού λειτουργούσε ήδη κατά την ψήφιση των προαναφερόμενων νόμων και αφετέρου οι απόφοιτοί του, με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους και σύμφωνα με την παρ. 5α του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014 και ισχύει, ασκούν το επάγγελμα του Ιχθυολόγου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παραμένει σοβαρά προβληματισμένο για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση και θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο που θα του επιτρέψει ουσιαστικά να εκπληρώσει το ρόλο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία στην άσκηση του Γεωτεχνικού επαγγέλματος».