Εφόδια για το συμπύρηνο η ποιότητα και το μηδενικό στοκ κομπόστας

Σε τροχιά κανονικότητας φαίνεται ότι επιστρέφει η ελληνική παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, μετά από δύο χρονιές ιδιαίτερα μειωμένων ποσοτήτων εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ενώ η συγκομιδή ξεκίνησε ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας με τις πρώιμες ποικιλίες Ρομέα και Κατερίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της MedfelEuroPeach, που επεξεργάστηκε ο Incofruit-Hellas, η παραγωγή στη χώρα μας αναμένεται φέτος να είναι αυξημένη κατά 56,8% σε σύγκριση με πέρσι, φτάνοντας τους 439.000 τόνους έναντι των 280.000 τόνων το 2016. Εκτιμήσεις στελεχών της βιομηχανίας ανεβάζουν ακόμα υψηλότερα τον πήχη, στους 450.000 και πλέον τόνους, όταν το 2015 διαμορφώθηκε στους 302.000 τόνους και μια χρονιά πριν στους 425.000 τόνους.

ΕΚΕ: Φέτος, μπορούμε να φτιάξουμε τη χρονιά ανάκαμψης για το συμπύρηνο ροδάκινο

Από την πλευρά των παραγωγών, εκφράζονται φόβοι ότι η αυξημένη παραγωγή θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από τις κονσερβοποιίες, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές παραγωγού. Την ίδια ώρα, παράγοντες των επιχειρήσεων του κλάδου συναρτούν την τιμή με τη ζήτηση που θα διαμορφωθεί από τη διεθνή αγορά, αλλά και τις ποσότητες τελικού προϊόντος, που θα υπάρχουν προς διάθεση.

Κρίσιμη εβδομάδα

Οι πρώτες ενδείξεις για το πού θα κινηθεί φέτος η τιμή παραγωγού αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα, όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι «η κονσερβοποιία καλό είναι να δώσει μια ικανοποιητική τιμή, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν ξανά οι αγρότες σε εκρίζωση της καλλιέργειας». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, η φετινή παραγωγή «θα απορροφηθεί πλήρως, οπότε δεν θα υπάρξουν αδιάθετες ποσότητες», ωστόσο «η βιομηχανία θα απαιτήσει εξαιρετική ποιότητα, άρα πολύ καλύτερη διαλογή και τα ακατάλληλα ροδάκινα θα παραμείνουν στο χωράφι. Πάντως, το γεγονός ότι φέτος δεν υπήρξαν ζημιές είναι μια πρώτη ένδειξη ότι και η ποιότητα θα κινηθεί συνολικά σε καλά επίπεδα».

Ο κ. Γιαννακάκης τονίζει, επίσης, ότι «είναι μια χρονιά που χρειάζεται πολλή προσοχή στη διαπραγμάτευση. Δεν είναι ανάγκη να ενδώσουμε στις πιέσεις των αγοραστών του εξωτερικού, εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από μια καλή βάση», κατέληξε.

Χωρίς αποθέματα

Έμφαση στην ποιότητα και στις ανταγωνιστικές τιμές δίνει από την πλευρά του, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κ. Αποστόλου, ο οποίος, μιλώντας για τη φετινή παραγωγή, εκτιμά ότι θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών τουλάχιστον. Αναφέρει, μάλιστα, χαρακτηριστικά, πως «είναι η πρώτη χρονιά που θα δούμε τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες, καθώς όλα τα χωράφια έχουν κανονικές συνθήκες καρπόδεσης, η παραγωγή γενικώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα».

Η τιμή, όπως λέει, θα προσδιοριστεί, όπως και πέρυσι, στη διάρκεια της παραγωγής, «με βάση ποιες ποσότητες και σε τι τιμές θα έχουμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε στην αγορά», αξιολογώντας ως θετικό το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πιεστικά αποθέματα στην κομπόστα. Αντίθετα, στον χυμό φαίνεται να υπάρχουν αποθέματα που «μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η παραγωγή κυμανθεί σε πλαίσιο ανάλογο των παλαιότερων ετών, η διαχείρισή τους θα γίνει ομαλά, αρκεί να κινηθεί σε επίπεδα «σαφώς κάτω από τους 500.000 τόνους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, η κονσερβοποιία δεν καλείται φέτος να αυξήσει απλώς τις εξαγωγές, αλλά να κάνει μια «θεαματική υπέρβαση». Αυτό γιατί, όπως σημειώνει, «πέρσι η συνολική παραγωγή ήταν 8,5 εκατ. χαρτοκιβώτια, ενώ φέτος μιλάμε για παραγωγή –εφόσον λειτουργήσουν κανονικά τα εργοστάσια και εφόσον αντιμετωπίσουμε το υπολανθάνον πρόβλημα με τα εργατικά– αυξημένη τουλάχιστον κατά 60%-70% σε τελικό προϊόν κομπόστας».

Σε κάθε περίπτωση, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος, σε συνδυασμό με το τελικό κόστος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καλούμαστε να κάνουμε δύο πράγματα: Να  αποκαταστήσουμε το απόλυτα καλό μας όνομα ποιοτικώς και, πρακτικά, να εξάγουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι πέρσι. Και για να πουλήσεις χρειάζονται ως δεδομένα το θέμα της ποιότητας και το θέμα του κόστους, άρα της τιμής που προσφέρεις».

«Μοχλός πίεσης η κανονική παραγωγή»

Αιχμές ότι από παράγοντες της αγοράς επιδιώκεται να αξιοποιηθεί εις βάρος της τιμής παραγωγού η φετινή παραγωγή συμπύρηνου αφήνει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Φέτος, είναι μια κανονική χρονιά για το συμπύρηνο. Ορισμένοι το κάνουν θέμα σαν να είναι πρόβλημα. Τελικά, θέλουμε ή δεν θέλουμε να έχουμε μια κανονική παραγωγή; Τα εργοστάσια θα δουλέψουν κανονικά, οι εξαγωγές θα γίνουν όπως πρέπει και μια χαρά μπορεί να απορροφηθεί η ποσότητα. Κι αν δεν απορροφηθεί, ας αποζημιωθεί έτσι όπως πρέπει», λέει με νόημα. Προσθέτει, ακόμη, πως η περσινή τιμή (σ.σ. 30-34 λεπτά) είναι μια τιμή που «και ο παραγωγός μπορεί να πληρωθεί όπως πρέπει, ώστε να πάρει μια ανάσα, και το εργοστάσιο να βγάλει κέρδος παίρνοντας και την καλή ποιότητα».

Η παγκόσμια αγορά

Πλήρη παραγωγή θα έχει φέτος η ανταγωνίστρια Ισπανία. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγή της εκτιμάται στους 305.011 τόνους, αυξημένη κατά 9,9% σε σύγκριση με πέρσι. Το τοπίο του ανταγωνισμού συμπληρώνουν η κατά τι πιο ακριβή Ν. Αφρική, η Κίνα με τις χαμηλές τιμές όπου συναντιέται με την ελληνική κονσέρβα, αλλά και η Λ. Αμερική, κυρίως η Χιλή, με τις πολύ χαμηλές τιμές που δίνονται αυτή την περίοδο από τον χυμό της.

Παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου (σε τόνους)

 

2016

2017

Μεταβολή 2017/2016

Ελλάδα

280.000

439.000

56,80%

Ιταλία

68.325

78.129

14,30%

Ισπανία

277.652

305.011

9,90%

Γαλλία

5.042

5.043

0%

Πηγή: Incofruit-Hellas, από επεξεργασία στοιχείων της Medfel EuroPeach