Πρώην στρατόπεδο Κόδρα: Εκατό χρόνια προσπαθούν να το κάνουν πάρκο!

Πρώην στρατόπεδο Κόδρα: Εκατό χρόνια προσπαθούν να το κάνουν πάρκο!

Γόρδιος δεσμός παραμένει το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που χρόνια τώρα προσπαθούν οι κάτοικοι να βρουν άκρη, ώστε να δοθεί στην τοπική κοινωνία και να δημιουργηθεί υπερτοπικό πάρκο ενώ σε μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα έχουν εμπλακεί και κληρονόμοι αγροτών της περιοχής.

Η συγκεκριμένη έκταση στα όρια του δήμου Καλαμαριάς είναι περίπου 450 στρεμμάτων. Ένα από τα βασικά προβλήματα για την απόδοσή της έκτασης  στο Δημόσιο είναι και οι αποζημιώσεις των κληρονόμων αγροτών. Τέσσερις γενιές τώρα, όπως λένε, προσπαθούν ν΄ αποζημιωθούν για τα χωράφια που τους άφησαν συγγενείς τους αλλά επιτάχθηκαν το 1912 από το στρατό.

Κι ενώ μετά από πολλές δεκαετίες και παλινωδίες είχε δρομολογηθεί η απόφαση για τη δημιουργία του πάρκου, αυτό δεν έγινε. Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκ νέου μ΄ επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι 23 χρόνια οι κάτοικοι περιμένουν. Λόγω του θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος τα κτήρια είναι σε κακή κατάσταση, εγκαταλειμμένα, κατεστραμμένα και σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν καταφύγει άστεγοι, αδέσποτα σκυλιά κ.ά.

Παρότι, όπως είπε, έχει δοθεί στην δυτική πλευρά το στρατόπεδο Παύλου  Μελά παραχωρήθηκε με στόχο την αξιοποίηση του, για τους κατοίκους, το άλλοτε στρατόπεδο Κόδρα παραμένει αναξιοποίητο κι εγκαταλειμμένο. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ.Τριανταφυλλίδης, η πρόβλεψη για να γίνει κήπος, δηλαδή πάρκο με τα σημερινά δεδομένα, είχε συζητηθεί 100 χρόνια πριν, το 1917!

Η  έκταση αυτή, όπως ειπώθηκε,  περιλαμβάνει 17 κτήρια και καθώς, υπάρχουν 8 κατηγορίες ιδιοκτησιών και συνιδιοκτησιών, είναι δύσκολο να  ολοκληρωθεί η διαδικασία, ν’ αρθούν τα εμπόδια και να δοθεί προς χρήση στους πολίτες. Παρότι ο δήμος Καλαμαριάς το 1983 με Προεδρικό Διάταγμα κατόρθωσε να χαρακτηριστεί ο χώρος για κοινόχρηστο πράσινο κι αποχώρησε ο στρατός το 1994, μεγάλο τμήμα του στρατοπέδου χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος το 1995.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτήν την ιστορική και κοινωνική κληρονομιά, όπως τη χαρακτήρισε, κι είναι σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού  για τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου, με στόχο να ξεμπλοκαριστεί το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς (Υπουργείο Πολιτισμού, ΕΤΑΔ κ.ά.) που θα μετατρέψει το συγκεκριμένο χώρο σε υπερτοπικό πάρκο, ώστε ν΄ αναβαθμιστεί όλη αυτή η περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν και όνειρο του αείμνηστου δημάρχου Καλαμαριάς και ιστορικού στελέχους  της Αριστεράς, Μενιου Αλεξιάδη.