Ελληνική συνεταιριστική συμμετοχή σε εκδήλωση της Κομισιόν για συνεταιρισμούς και βιοοικονομία

Γράφει ο Νίκος Τράγκαλος

Στις 24 Ιουνίου η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες εκδήλωση, με θέμα «Ο ρόλος των συνεταιρισμών και των δομών συνεργασίας του πρωτογενούς τομέα για την ενσωμάτωση της βιοοικονομίας». Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής της αναθεωρημένης στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοοικονομία και της προετοιμασίας για τα μελλοντικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ μετά το 2020.

Συνεταιρισμοί από χώρες της ΕΕ θα παρουσιάσουν επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζουν και απεικονίζουν τα οφέλη της συνεργασίας και την υποστήριξη των συνεταιρισμών σε μεμονωμένους παραγωγούς για την ανάπτυξη της βιοοικονομίας. Μεταξύ αυτών, και ο πρωτοπόρος ελληνικός συνεταιρισμός Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ, που θα παρουσιάσει τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζει.

Αυτή θα είναι η δεύτερη εκδήλωση που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας για το ζήτημα της βιοοικονομίας, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική ένταξη του πρωτογενούς τομέα στις αλυσίδες αξίας της βιοοικονομίας. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν ο σημαντικός ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί και οι δομές συνεργασίας των πρωτογενών παραγωγών για την ανάπτυξη τοπικών αλυσίδων αξίας της βιοοικονομίας.

Η επερχόμενη εκδήλωση έρχεται να απαντήσει σε αυτό το συμπέρασμα, εστιάζοντας στη διάδοση της γνώσης μεταξύ των ευρωπαϊκών γεωργικών συνεταιρισμών για την προώθηση της βιοοικονομίας, αλλά και στην προώθηση των συνεργατικών σχημάτων, ώστε να επιτευχθούν οι σκοποί της βιοοικονομίας, ειδικά στα κράτη-μέλη όπου η συνεργασία εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.

Οι συζητήσεις και οι παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Ιουνίου αναμένεται να καλύψουν καίρια ζητήματα, όπως:

  • Ποια είναι τα κύρια οφέλη από τη συμμετοχή στους συνεταιρισμούς.
  • Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνεταιρισμοί όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.
  • Ποιος είναι ο ρόλος των συνεταιρισμών στην παροχή τεχνικών οδηγιών στα μέλη του.
  • Σε ποια σχέση προσβλέπει ο συνεταιρισμός με την τοπική κοινότητα για την ευαισθητοποίησή της και τη δημιουργία κινήτρων ένταξης.
  • Πώς ενσωματώνεται η έννοια της κυκλικής και βιώσιμης βιοοικονομίας στο συνεταιριστικό επιχειρηματικό μοντέλο.
  • Πώς ικανοποιούνται οι ανάγκες των συνεταιρισμών, όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία.
  • Ποιος είναι ο ρόλος της χρηματοδότησης της ΕΕ για να βοηθηθούν οι συνεταιρισμοί στη διαδικασία ενσωμάτωσης της βιοοικονομίας με τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας ή την ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενες αλυσίδες.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους φορείς χάραξης πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, αποτελώντας βάση για μελλοντικές δραστηριότητες προώθησης της ανάπτυξης της βιοοικονομίας και συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προετοιμασία των μελλοντικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ.