Επίτροπος Οικονομίας ΕΕ: Να αδράξει την ευκαιρία η Ελλάδα και να αναδειχθεί σε πράσινο πρωταθλητή

Επίτροπος Οικονομίας ΕΕ: Να αδράξει την ευκαιρία η Ελλάδα και να αναδειχθεί σε πράσινο πρωταθλητή
Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον στόχο της ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050 αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ομιλίας του, σήμερα Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, μετά τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Χώρου – ΕΔΩ ΕΥΡΩΠΗ.

Η ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου είχε ως θέμα το «Πλάνο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και πραγματοποιήθηκε μετά την τελετή εγκαινίων του νέου χώρου ενημέρωσης και διαδραστικών εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ, που φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ενημέρωσης των πολιτών για την ΕΕ και τις δυνατότητες που μπορεί αυτή να τους προσφέρει.

Για την επίτευξη των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, που προωθούνται μέσω της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, «θα απαιτηθούν και θα διατεθούν ετησίως πρόσθετα κονδύλια και επενδύσεις ύψους 260 δις ευρώ, με τελικό στόχο, μέσω μόχλευσης να κινητοποιηθούν κεφάλαια για κλιματικές και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις ύψους ενός τρις ευρώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζεντιλόνι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. «Ο μηχανισμός που αποτελεί μέρος του σχεδίου, θα κινητοποιήσει επενδύσεις τουλάχιστον 100 δις ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 για την υποστήριξη των εργαζομένων και των πολιτών των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση» ανέφερε.

Μετάβαση που αφορά και προβληματίζει και τη χώρα μας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι πόροι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του νέου αυτού μηχανισμού που καλείται να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς κατά την πράσινη αυτή μετάβαση, επικεντρώνονται στον άνθρακα και ειδικά για την Ελλάδα, στο λιγνίτη. 

Ενώ, επικεντρώνοντας στο ρόλο του προγράμματος InvestEU στην επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας, ο κ. Τζεντιλόνι εξήγησε ότι το InvestEU θα αφιερώσει τουλάχιστον το 30% των κινητοποιημένων επενδύσεων σε έργα σχετιζόμενα με το κλίμα, συμβάλλοντας και στο νέο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης με ένα νέο ειδικό πρόγραμμα, για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για βιώσιμες επενδύσεις στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μεταβατικές προκλήσεις.

Το πρόγραμμα θα παρέχει τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου, βοηθώντας τους φορείς υλοποίησης έργων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να εντοπίσουν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πράσινα επενδυτικά σχέδια.

Σημαντικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Στην πορεία μετασχηματισμού της Ευρώπης με βασικό μοχλό την πράσινη ανάπτυξη «η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε πράσινο πρωταθλητή» δήλωσε ο κ. Τζεντιλόνι, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευκαιρία που πρέπει να αδράξει όπως επεσήμανε, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως η γεωγραφική της θέση, το κλίμα, οι ΑΠΕ, ο αγροτικός τομέας και τα πολλά μοναδικά του προϊόντα και ο πράσινος τουρισμός.

Τα εγκαίνια του νέου χώρου του ΕΒΕΑ, πραγματοποίησαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ, παρουσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Ν.  Παπαθανάση, του επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκη, του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, του  Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μ. Χριστοδουλάκη, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γ. Μαρκοπουλιώτη, καθώς και πλήθους ευρωβουλευτών και βουλευτών.