Εσπεριδοειδή: Η ΕΕ αυστηροποιεί τις προδιαγραφές εισαγωγών από Ν. Αφρική

Η Ελλάδα το 2018 εισήγαγε, σε σύνολο 5.903 τόνων, 428 τόνους πορτοκαλιών από Ν. Αφρική

Μελανή Κηλίδωση Εσπεριδοειδών
Μελανή Κηλίδωση Εσπεριδοειδών

Σε υιοθέτηση (22/2) της πρότασης της Κομισιόν για επέκταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης στις εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αργεντινή, Βραζιλία, Νότιο Αφρική και Ουρουγουάη, αναμένεται να προχωρήσει η ΕΕ. Η πρόταση προβλέπει την αυστηροποίηση των κριτηρίων εισαγωγών εσπεριδοειδών από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ν. Αφρική, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης των εσπεριδοειδών στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή των νέων αυτών μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-Ελλάς, η Ελλάδα το 2018 εισήγαγε, σε σύνολο 5.903 τόνων, 428 τόνους πορτοκαλιών από Ν. Αφρική, ενώ αμελητέες ήταν οι εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «συναγερμός» της ΕΕ είχε ηχήσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν για τις εισαγωγές από τη συγκεκριμένη χώρα, επιβάλλοντας μάλιστα προσωρινά και αναστολή των εισαγωγών στα πορτοκάλια. «Φαίνεται πως στην πορεία ο εναρμονισμός από την πλευρά Νοτιοαφρικανών με τα θεσπισμένα κριτήρια χαλάρωσε εκ νέου με αποτέλεσμα να επανέλθει η συγκεκριμένη εντατικοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού της ΕΕ», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT-Ελλάς, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απόφαση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να προστατευτούν να ευρωπαϊκά και ελληνικά εσπεριδοειδή. Παράλληλα, θα υπάρξει και μια αποσυμπίεση της έντονης προσφοράς, προς όφελος της ενδοκοινοτικής διακίνησης των προϊόντων αυτών».