Θ. Φωτίου: «Υποκριτές μέχρι θανάτου» για τα επιδόματα

Έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και σφοδρές λεκτικές συγκρούσεις, για το κομμάτι της απεργίας, πλειστηριασμούς και προνοιακά επιδόματα.  Για σφαγή των νηπίων για τρίτεκνους – πολύτεκνους έκανε λόγο από πλευράς ΝΔ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας για τα προνοιακά επιδόματα ενώ δριμεία κριτική άσκησαν από πλευράς ΝΔ ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Χρήστος Δήμας, ο Μάκης Βορίδης κ.ά.

Για «ιστορικό συμβιβασμό» έκανε λόγο η Μαρία Τριανταφύλλου, η εισηγήτρια του  ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εξέθεσε ότι υπάρχουν και ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν προς όφελος των πολιτών και για ρεαλιστικό νομοσχέδιο ενώ τόνισε ότι τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα σφραγίσει και την τυπική έξοδο της χώρας από την Επιτροπεία. 

Η Θεανώ Φωτίου, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επεσήμανε  ότι δεν θίγονται τα οικογενειακά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί είναι με άλλο νομικό καθεστώς. Τα συγκεκριμένα επιδόματα, όπως είπε, αφορούν  804.000 οικογένειες, που  θα ξαναπάρουν επιδόματα και ξέσπασε για τις επικρίσεις μιλώντας για «υποκριτές μέχρι θανάτου» για τα επιδόματα την εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, καθώς, όπως είπε, ουδέποτε εφαρμόστηκε το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, το 1993.

Οι 738.000 θα δουν μεγάλες αυξήσεις, πολύ μεγάλες αυξήσεις αντί για 40 στα 70 ευρώ, το μήνα κι από 80 ευρώ, θα πάει στα 140 το μήνα. Εξήγησε πως από τους 100.000, οι 50.000 θα δουν μεγάλες αυξήσεις κι άλλοι θα δουν μειώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε πως οι μειώσεις θα ιδωθούν μετά τον Αύγουστο. Χαρακτήρισε «υποκριτές μέχρι θανάτου» σε ό, τι αφορά στα επιδόματα ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν αυξήσεις και στα σχολικά γεύματα. Ωστόσο, από τα θέματα που τέθηκαν , είναι τι συμβαίνει με τα επιδόματα, που είναι σε λογαριασμούς, που κατάσχονται.

Στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων αναφέρθηκε και ο Γιώργος Λαζαρίδης, ως εισηγητής από πλευράς ΑΝΕΛ, πρότεινε μια μικρή αναδιανομή, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες μειώσεις. Κατέθεσε, δε, τροπολογίες, με βάση τα αιτήματα εκπροσώπων φορέων, σχετικά με το κτηματολόγιο. Ζήτησε να εξαιρεθούν και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην εκκλησία από τα μέτρα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι, που βρίσκουν παρηγοριά και ανακούφιση, όταν για διάφορους λόγους και κυρίως για λόγους υγείας, δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία.