Πρόεδρος ΤΕΕ: Να γίνει η Τράπεζα Γης ένα ψηφιακό εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι»

Πρόεδρος ΤΕΕ: Να γίνει η Τράπεζα Γης ένα ψηφιακό εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι»

Τη μετεξέλιξη του θεσμού της Τράπεζας Γης σε ένα σύγχρονο και αντικειμενικό εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού πρότεινε, μιλώντας στο 2nd Athens Investment Forum 2019 που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γ. Στασινός.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «προτείνουμε τη μετεξέλιξη του θεσμού της Τράπεζας Γης από την παλαιή, αναξιόπιστη, μορφή που ακύρωσε το ΣτΕ  σε ένα σύγχρονο, αντικειμενικό και ωφέλιμο για όλους ψηφιακό εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού και δημιουργίας αγοράς δικαιωμάτων δόμησης, με συμμετέχοντες στην αγορά απρόσωπα, αντικειμενικά, χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Ένα εργαλείο για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και την οριστική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης».

Τόνισε ότι «φιλοδοξούμε να πείσουμε την Πολιτεία είτε να νομοθετήσει είτε να ενεργοποιήσει γρήγορα αυτό το νέο σύστημα  – και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί αυτό, γιατί συμφέρει τους περισσότερους και σίγουρα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον». Εξηγώντας την σχετική πρόταση του ΤΕΕ για την οποία είπε ότι έχει κατατεθεί αρμοδίως ως ολοκληρωμένη νομοτεχνική πρόταση, ο Γ. Στασινός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του υπερβάλλοντος συντελεστή που ήδη υπάρχει στα διατηρητέα κτίρια, που οι ιδιοκτήτες παραμένουν όμηροι της πολιτείας επί δεκαετίες και βλέπουμε πολλά από αυτά να ρημάζουν, σε ακίνητα του δημοσίου, σε ορισμένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. 

«Μέσα από την Ψηφιακή Τράπεζα Γης», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «έχουμε προτείνει ένα ειδικό εργαλείο, για να αποκατασταθούν οι όψεις όλων των διατηρητέων κτιρίων που έχουν υπερβάλλοντα συντελεστή, ώστε να βελτιωθεί άμεσα το αστικό μας περιβάλλον».