Η «Γκλόρια» επισπεύδει την ανάκαμψη τιμών σε τσιπούρα και λαβράκι

Ως συνθήκη η οποία μπορεί να επισπεύσει την αναμενόμενη για φέτος ανάκαμψη των τιμών στην τσιπούρα και στο λαβράκι χαρακτηρίζουν αναλυτές των ιχθυοκαλλιεργειών το πλήγμα που κατάφερε η «Γκλόρια» στις ισπανικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Αν και τα ακριβή στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ιβηρική χώρα (στην οποία, σημειωτέον, δραστηριοποιούνται και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Ανδρομέδα) εκτιμάται ότι έχει απολέσει σχεδόν το 50% της παραγωγής της, λόγω της ισχυρής καταιγίδας, η οποία «χτύπησε» τον περασμένο μήνα τις ανατολικές της ακτές. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τοπικής εταιρείας στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα undercurrentnews, «αυτό το διάστημα συλλέγονται από τις βάρκες τεράστιες ποσότητες ψαριών (τσιπούρα, λαβράκι και μυλοκόπι), που στη συνέχεια πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές της τάξης των 1-2 ευρώ/κιλό στις αγορές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας».

Αν και αρχικά η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε νέα πτώση τιμών, ιδίως σε μεγάλες κεντρικές ψαραγορές (όπως π.χ. της Μαδρίτης), παρατηρητές του κλάδου εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα η καταστροφή ενός τόσο μεγάλου ιχθυοπληθυσμού θα έχει θετική επίπτωση στις τιμές, λόγω της μείωσης της προσφοράς.

Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου στην ιστοσελίδα, αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στα πιο «επίσημα» κανάλια διανομής της Ισπανίας, όπου οι τιμές τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν «τσιμπήσει» 20-25 σεντς/κιλό, ενώ και οι ποσότητες που πωλούνται έχουν αυξηθεί. «Στην Ιταλία και στη Γαλλία, οι τιμές επίσης δείχνουν να αυξάνονται. To λαβράκι των 400-600 γραμμαρίων πωλείται πλέον στα 4 ευρώ/κιλό και η τσιπούρα του ίδιου μεγέθους στα 4,20 ευρώ/κιλό», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο undercurrentnews.

Σημειωτέον ότι, όπως είχε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «ΥΧ», οι αναλυτές ήδη εκτιμούσαν ότι στη διάρκεια της φετινής χρονιάς οι τιμές και για τα δύο είδη ιχθυοκαλλιεργειών θα άρχιζαν να ανακάμπτουν. Η πρόβλεψη αυτή βασιζόταν στις μειωμένες (σε σχέση με το 2018) ποσότητες γόνου που παρήχθησαν πέρυσι, κάτι που εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί σε μείωση της συνολικής προσφοράς ψαριών, ιδίως τσιπούρας, το 2020.