Ingredio: Η εφαρμογή που εξηγεί τι πραγματικά λένε οι ετικέτες των τροφίμων

Ingredio: Η εφαρμογή που εξηγεί τι πραγματικά λένε οι ετικέτες των τροφίμων

Στην «ΥΧ» μίλησε η χημικός και ερευνήτρια Ζωή Κούρνια, που κέρδισε την τρίτη θέση καλύτερης start up στην πρόσφατη ΔΕΘ για την εφαρμογή Ingrediο. Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό και έχοντας διακριθεί διεθνώς για το έργο της, η κα Κούρνια τονίζει ότι η συστηματική δουλειά και η ορθή στοχοθεσία μπορούν να υπερβούν τις όποιες δυσκολίες συναντά ένας νέος που επιθυμεί να ξεκινήσει στον χώρο του start up επιχειρείν.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο και την επαγγελματική σας ιδιότητα;
Είμαι χημικός, ερευνήτρια στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου εργάζομαι σε σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων. Αποφοίτησα από το χημικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή στη χημεία στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 2006. Στη συνέχεια, εργάστηκα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ στον σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή.

Το 2009, έγινα λέκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Διδάσκω σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ των διεθνών διακρίσεων που έχω λάβει, συγκαταλέγεται το βραβείο «Καινοτόμος Γυναίκα 2009» του τεχνολογικού συμβουλίου του Κονέκτικατ.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της Ingredio και τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή;
Κατά τη 15ετή σταδιοδρομία μου ως χημικός, έχω διδάξει μεταξύ άλλων χημεία κοσμητολογίας. Με την ενασχόληση στο αντικείμενο αυτό, συνειδητοποίησα ότι ενώ τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε τρόφιμα και καλλυντικά έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες για την πιθανή σχέση τους με αλλεργίες, αλλά και ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Δυστυχώς, όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος, δεν μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και για έναν χημικό! Επίσης, πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα. Όταν έψαξα για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που να αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Έτσι, αποφασίσαμε με τον μηχανικό και συνιδρυτή, Νίκο Ορφανό, να δημιουργήσουμε την Ingredio. Η εφαρμογή μας λειτουργεί σε όλο τον κόσμο, για χημικά συστατικά στα Αγγλικά. Οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι δημόσιες και προέρχονται από τη βάση δεδομένων CosIng της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Pubchem των εθνικών ινστιτούτων υγείας των ΗΠΑ.

Μιλήστε μας για την εμπειρία σας από τη ΔΕΘ…
Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τους IDGC (Industry Disruptors Game Changers) για την ευκαιρία να παρευρεθούμε με δικό μας περίπτερο στη ΔΕΘ ανάμεσα σε 128 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η ΔΕΘ μάς έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε συνεντεύξεις, να συνομιλήσουμε με πολιτικούς, όπως ο Ν. Παππάς και ο Κ. Μητσοτάκης, να γνωρίσουμε σημαντικά στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας, όπως Microsoft, Cisco, Google, αλλά και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt. Συμμετείχαμε, επίσης, σε πάνελ που διοργάνωσε το Found.ation για τους τρόπους χρηματοδότησης μέσω των οποίων μπορεί να χρηματοδοτηθεί μία start up. Μέσω του start up διαγωνισμού, που διοργάνωσε η IDGC μαζί με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, διακριθήκαμε με το τρίτο βραβείο.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ανακοίνωσε πως για έναν χρόνο θα εγγράφουμε στο επιμελητήριο και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στις δραστηριότητές του. Πολύ σημαντική ήταν και η επαφή μας με στελέχη Venture Capital από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, η έκθεση μας έφερε κοντά στους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή η Ingredio να αριθμεί 24.000 downloads.

Ποιες είναι η σκέψεις σας για την επέκταση των δυνατοτήτων της εφαρμογής σας;
Αυτήν τη στιγμή, η εφαρμογή μας λειτουργεί στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να μεταφράσουμε την εφαρμογή και στα Ελληνικά.

Στόχος μας είναι να γίνει η Ingredio η εφαρμογή-σταθμός, μέσω της οποίας θα ενημερώνονται οι καταναλωτές για τα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Επομένως, αυτήν τη στιγμή, εμπλουτίζουμε όλο και περισσότερο τη βάση δεδομένων μας με αξιόπιστες πληροφορίες για τα χημικά συστατικά, καθώς και τον οδηγό αποτοξίνωσης που διαθέτουμε μέσω της εφαρμογής μας για υγιεινό τρόπο διατροφής και μαγειρικής.

Σύντομα, οι χρήστες μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά μέσω της δημιουργίας προσωποποιημένου προφίλ μέσα από την εφαρμογή. Το μεγάλο μας στοίχημα για την αρχή του 2019 είναι η υλοποίηση της εφαρμογής για iPhone, καθότι αυτήν τη στιγμή διατίθεται μόνο για συσκευές Android.

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο επιχειρηματία χωρίς μεγάλο κεφάλαιο να υλοποιήσει την ιδέα του;
Ξεκινήσαμε την Ingredio χωρίς κάποια χρηματοδότηση και αφιερώνοντας πολύ προσωπικό χρόνο. Πιστεύω πως το πιο σημαντικό συστατικό για ένα επιτυχημένο ξεκίνημα μίας νεοφυούς επιχείρησης δεν είναι το κεφάλαιο, αλλά η θέληση για τη δημιουργία ενός προϊόντος που έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας και των καταναλωτών.