Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος: Από τις Σέρρες ξεκινά η βιωματική εκπαίδευση κτηνοτρόφων και μαθητών

Μια προσπάθεια να στηριχτεί και να εξελιχθεί η αγελαδοτροφία στην Ελλάδα μέσω της εκπαίδευσης των καταναλωτών και των ίδιων των κτηνοτρόφων έχει ξεκινήσει από το 2018 στην Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στις Σέρρες.

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ), που λειτουργεί ως Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει ως στόχο να προωθήσει την εκπαίδευση τόσο των αγελαδοτρόφων όσο και των μαθητών όλων των βαθμίδων.

Δράσεις για μαθητές

Ο διαχειριστής του Ινστιτούτου, Γιώργος Κοτσαμπάσης, αναφέρει στην «ΥΧ», ότι οι δράσεις του ΙΕΓ ξεκινούν από την εκπαίδευση των μαθητών, καθώς, όπως αναφέρει, μέσα στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου «έχει δημιουργηθεί κατάλληλη θεματολογία για τα παιδιά που μπορεί να πάρει ο εκπαιδευτικός και να τους εξηγήσει, σαν παιχνίδι, γιατί πρέπει να πίνουν γάλα.

Επίσης, έχουμε έρθει σε επικοινωνία με πολλούς δασκάλους από την περιοχή για να τους ενημερώσουμε σχετικά με το γάλα, ενώ στην έκθεση της SEREXPO 2020 ενημερώσαμε περίπου 15.000 παιδιά που πέρασαν από το περίπτερο». Εκτός, όμως, από το θεωρητικό κομμάτι, το ΙΕΓ οργανώνει και επισκέψεις παιδιών σε πρότυπες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στο ινστιτούτο.

Δράσεις για κτηνοτρόφους

Οι επισκέψεις στις πρότυπες μονάδες, αλλά και η λειτουργία του ινστιτούτου δεν αφορούν μόνο τους μαθητές, αλλά και νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα και αναζητούν τα κατάλληλα βήματα για να στήσουν τη μονάδα τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτσαμπάσης αναφέρει ότι ειδικά για τους νέους κτηνοτρόφους υπάρχουν στην ιστοσελίδα πληροφορίες για το πώς φτιάχνεις μια μονάδα, το κόστος, αλλά και άλλες πληροφορίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για το ΙΕΓ από την κτηνιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το οποίο συνεργαζόμαστε».

Εκτός από τα παραπάνω, ο ίδιος τονίζει ότι επιχειρείται εκπαίδευση των κτηνοτρόφων σε οικονομικά θέματα και θέματα διοίκησης, «γιατί είδαμε ότι εκεί πάσχουν οι κτηνοτρόφοι, δηλαδή σε θέματα κοστολόγησης του γάλακτος, αγοράς των ζωοτροφών και πληρωμής των υποχρεώσεών τους».

Χρηματοδότηση

Το ΙΕΓ δεν δραστηριοποιείται μόνο στις Σέρρες, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κοτσαμπάσης, «οι δράσεις μας έχουν φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και τώρα πάμε και προς τη Λάρισα, ωστόσο θέλει χρόνο και χρηματοδότηση.

Το ινστιτούτο, που λειτουργεί ως αυτόνομη εταιρεία, θέλει να δημιουργήσει μία συλλογική προσπάθεια στον κτηνοτροφικό τομέα και γι’ αυτό καλεί εταιρείες του χώρου, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να επεκταθεί ακόμα περισσότερο η δράση του και με επιπλέον εκπαιδευτικές διαδικασίες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους κτηνοτρόφους».