Το μπλε μέλι που ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η ελληνική εταιρία «It’s alive» καινοτομεί στον αγροδιατροφικό τομέα με βάση τη φρέσκια σπιρουλίνα

Το μέλι αλλάζει χρώμα, αποκτά ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ταξιδεύει από την Ελλάδα σε αγορές του κόσμου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο αγροδιατροφικός τομέας ανοίγει ένα ευρύ πεδίο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθιστώντας τη χώρα μας πρωτοπόρο παγκοσμίως.

Ο Γιώργος Λιγνός, χημικός μηχανικός, δημιούργησε την εταιρεία «it’s alive», μέσω της οποίας, με μία ομάδα νέων επιστημόνων, παράγει σε αστικό περιβάλλον, και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω, φρέσκια σπιρουλίνα, την οποία μετατρέπει σε πάστα και παγάκια, αλλά την αναμειγνύει και στο μέλι, έχοντας ως αποτέλεσμα το μπλε χρώμα που κερδίζει τους καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Λιγνός, «το αντικείμενο της ‘‘it’s alive’’ είναι η παραγωγή φρέσκιας σπιρουλίνας σε αστικό περιβάλλον.

Τα πειράματα ξεκίνησαν το 2018 και τα προϊόντα της εταιρείας κυκλοφορούν στην αγορά τον τελευταίο χρόνο. Η όλη ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να δραστηριοποιηθώ σε κάτι που θα με ικανοποιούσε στην ειδικότητα που είχα.

Είμαι χημικός μηχανικός, με κατεύθυνση στον σχεδιασμό διεργασιών, και με ενδιέφερε πολύ το πείραμα, οπότε είπα να κάνω κάτι που μου αρέσει».

Ψάχνοντας να βρει ποιο τρόφιμο είναι το πιο θρεπτικό, ο κ. Λιγνός διαπίστωσε μέσω της έρευνας ότι η φρέσκια σπιρουλίνα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά. «Υπερέχει θρεπτικά σε σχέση με την ξηρή σπιρουλίνα, καθώς είναι πλούσια σε φυσικά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά. Σε αντίθεση με τις ξηρές εναλλακτικές, η σπιρουλίνα της ‘‘it’s alive’’ διατηρεί στο μέγιστο τη δραστικότητά της, προσφέροντας απαράμιλλη θρεπτική αξία, καθώς διατηρεί όλες τις βιταμίνες της άθικτες. Επίσης, έχει και άλλα προτερήματα, καθώς έχει σχετικά εύκολο τρόπο συλλογής και μπορεί να καλλιεργηθεί σε αστικό περιβάλλον», σημειώνει.

Παραγωγή σπιρουλίνας στο μικρότερο κόστος

Η ομάδα, μέσω της τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει, έχει καταφέρει να ενσωματώσει στην παραγωγή πρακτικές ηλιακής θέρμανσης, παθητικής ψύξης και μηδενικά απόβλητα.

Πιο συγκεκριμένα, «χρησιμοποιούμε φωτοαντιδραστήρες, οι οποίοι αποτελούν ένα κλειστό δοχείο μέσα στο οποίο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της σπιρουλίνας, οι οποίες είναι ελεγχόμενες. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ενέργεια, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απώλειες, καθώς, μέσω των βελτιστοποιήσεων που έχουμε κάνει, όλη η φωτεινή ενέργεια που βάζουμε στους αντιδραστήρες –γιατί απαιτείται τεχνητό φως– χρησιμοποιείται χωρίς να χάνεται. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου της παραγωγής με πολλούς αισθητήρες, έχοντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη ασφάλεια, παρακολουθώντας την εξέλιξη της παραγωγής.

Κάποιους από τους αισθητήρες τους έχουμε δημιουργήσει εμείς και μέσω αυτών βλέπουμε τα πάντα από το κινητό. Επομένως, ο έλεγχος που έχουμε μέσω των αισθητήρων, αλλά και οι βελτιστοποιήσεις στους αντιδραστήρες μάς δίνουν περιθώριο στο κεφάλαιο να είμαστε δεκάδες φορές πιο φθηνοί από την καλύτερη λύση. Αυτό είναι πολύ καινοτόμο», εξηγεί ο κ. Λιγνός.

Πάστα και παγάκια από σπιρουλίνα

Η φρέσκια σπιρουλίνα μετατρέπεται από την «it’s alive» σε πάστα και παγάκια. Σύμφωνα με τον κ. Λιγνό, «δημιουργούμε την πάστα από τη φρέσκια σπιρουλίνα, η οποία δεν έχει κανένα συντηρητικό. Για αυτό ο χρόνος ζωής στο ψυγείο είναι μονάχα επτά ημέρες και στις πέντε αρχίζει να ξινίζει. Επομένως, αποφασίσαμε να δώσουμε και μία εναλλακτική, που είναι τα παγάκια, τα οποία έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Όσον αφορά την πάστα, καταναλώνεται απευθείας με το κουταλάκι, δεν έχει έντονη γεύση, όπως η ξηρή, και είναι ευχάριστη σε πολλούς. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλωθεί είναι το πρωί, γιατί δίνει ευεξία και είναι αρκετά πλούσια σε σίδηρο, πέντε φορές πιο πάνω από το μοσχαρίσιο κρέας. Επίσης, αξίζει να καταναλώνεται με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, προκειμένου να γίνεται καλύτερα η απορρόφηση, οπότε το ιδανικό θα ήταν μέσα σε ένα χυμό πορτοκάλι. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωσή της πρέπει να απέχει χρονικά από γάλα, αβγό και καφέ».

Όσον αφορά τα παγάκια, όπως αναφέρει ο κ. Λιγνός, «έχουμε το πλεονέκτημα ότι κρατάνε αρκετό καιρό. Δίνουμε δύο μήνες ζωής και αυτό όχι γιατί λήγουν, αλλά γιατί αν κάποιος ανοίγει τη μεμβράνη και έχει και ψάρια στην κατάψυξη, θα μυρίσουν τα παγάκια. Σχετικά με τη χρήση τους, είναι εύκολο να τα ρίξεις σε έναν χυμό ή σε ένα smoothy ή να τα αφήσεις να λιώσουν και να έχεις μια σάλτσα για φαγητό. Γενικά, η σπιρουλίνα δεν θέλει υψηλές θερμοκρασίες, γιατί οι πραγματικά χρήσιμες αντιοξειδωτικές της ουσίες οξειδώνονται και χαλάνε, οπότε ο οργανισμός δεν τις αφομοιώνει».

Νέο χρώμα στο μέλι

Σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς μελιού, η εταιρεία δίνει νέο χρώμα στο μέλι, αλλά και επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Μέσω ειδικής επεξεργασίας της σπιρουλίνας, η ομάδα απομονώνει τη φυκοκυανίνη, την οποία αναμειγνύει με το μέλι, έχοντας ως αποτέλεσμα το μπλε χρώμα.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιγνός, «το χρώμα το δίνει η πρωτεΐνη φυκοκυανίνη, η οποία βρίσκεται στα τοιχώματα της σπιρουλίνας. Εμείς έχουμε φτιάξει μια τεχνολογία με την οποία σπάμε τα κύτταρα της σπιρουλίνας και παίρνουμε εκλεκτικά μόνο το μπλε. Επειδή είναι φρέσκια, δεν έχει καταστραφεί το μπλε. Αντίθετα, αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει στην ξηρή, δεν θα πάρει το ποιοτικό μπλε ούτε σε καθαρότητα ούτε σε ποσότητα».

Προώθηση προϊόντων και ανταπόκριση

Ο ίδιος αναφέρει ότι το μπλε μέλι έχει εντυπωσιάσει το καταναλωτικό κοινό και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας παραγγέλνουν και την πάστα σπιρουλίνας. «Αυτήν τη στιγμή, έχουμε παραγγελίες από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς μέσω της ιστοσελίδας κάθε ενδιαφερόμενος από την ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να παραγγείλει το μέλι. Επίσης, συνεργαζόμαστε και με καταστήματα ντελικατέσσεν στην Ελλάδα για την πώληση του μελιού, αλλά και με ξενοδοχεία», καταλήγει.