Καρότο: Στα 35 λεπτά φεύγει από το συσκευαστήριο

Καλή κινητικότητα, κυρίως εντός συνόρων

karoto-times-paragwgoi

«Έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο των πολύ μεγάλων εξαγωγών που ξεκίνησε από πέρσι την άνοιξη και εκτίναξε τις τιμές»

Χωρίς απρόοπτα συνεχίζονται οι χειμερινές φυτεύσεις καρότου αυτή την περίοδο. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των καλοκαιρινών, που ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές, λόγω της καλής εμπορίας και των ασυνήθιστα υψηλών τιμών, οι οποίες πήραν ώθηση από την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές που προκάλεσαν οι ζημιές της Ιταλίας.

«Έχουμε αφήσει πίσω μας την περίοδο των πολύ μεγάλων εξαγωγών που ξεκίνησε από πέρσι την άνοιξη και εκτίναξε τις τιμές στα 50 λεπτά για το συσκευαστήριο και στα 30 λεπτά για τους παραγωγούς χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό. Μετά τον Σεπτέμβρη υποχώρησε η ζήτηση και μαζί και οι τιμές. Έτσι, σήμερα είναι 35 λεπτά η τιμή συσκευαστή και 20 λεπτά για τον παραγωγό», μας είπε ο Βασίλης Βυλλιώτης, ο οποίος έχει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας στο Νεοχωράκι Βοιωτίας. Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει πως αυτή την εποχή παρατηρείται κινητικότητα στο επίπεδο της εμπορίας με κάποιες προσεγγίσεις από Ρουμανία και Πολωνία που, εφόσον οριστικοποιηθούν σε συμβόλαια, μπορούν να «επηρεάσουν την ψυχολογία της αγοράς και να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις σημερινές ήδη ικανοποιητικές τιμές».

Στόχος η κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης

Προς το παρόν η εμπορία του καρότου επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, από την οποία, υπό κανονικές συνθήκες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις την περίοδο των γιορτών. «Οι γιορτές δεν “προσθέτουν” κάτι για το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς δεν συγκαταλέγεται σε εκείνα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση», μεταφέρει από την εμπειρία του ο κ. Βυλλιώτης.

Ανάλογη είναι η εικόνα που περιγράφει ο γεωπόνος Κώστας Λουκίσας, σύμφωνα με τον οποίο η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 6-8 λεπτά για τα χοντρά καρότα, στα 18 λεπτά για τα μεσαία και στα 22 λεπτά περίπου για τα καλύτερα, με βάση την εμπορική ταξινόμηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι παραγωγοί, σημειώνει, δεν μαζεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 40% από την πρώτη ποιότητα, αφενός γιατί σπάνε αρκετά μέσα στο χωράφι, αφετέρου γιατί «έχουν γεμίσει τα χωράφια ασθένειες, δεδομένου ότι “γυρνάνε” τα ίδια και τα ίδια χωράφια». Όπως εξηγεί ο γεωπόνος, «το καρότο θέλει αμειψισπορά. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν στη διάθεσή τους χωράφια για να μπορούν να τα “γυρνάνε”». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλο και πιο συνήθεις γίνονται οι προσβολές από νηματώδεις. «Συχνά το ανοίγουν το χωράφι, το ξανακλείνουν μετά από έξι μήνες και το καλλιεργούν μετά από έναν χρόνο. Κάποιοι μπορεί να ρίξουν κανένα σιτάρι, κριθάρι, αλλά όλα αυτά σημαίνουν έξοδα, που οι παραγωγοί προσπαθούν όσο μπορούν να τα περιορίσουν».

Αποκλιμάκωση τιμών και στην εμπορία

Ενδεικτικό της πορείας που ακολουθεί η τιμή του καρότου στην αγορά τους τελευταίους μήνες είναι ότι στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας (ΟΚΑΑ), η τιμή τις προηγούμενες μέρες για τα καρότα ήταν, σύμφωνα με τις τιμές που γνωστοποιούν οι έμποροι, 45-55 λεπτά το κιλό, όταν στις 13 Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν σε 55-65 λεπτά το κιλό. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ κινείται γύρω από τα 69 λεπτά το κιλό χύμα διάθεση, και 55 λεπτά η συσκευασία του μισού κιλού.