Ξαναμοιράζει την τράπουλα στο εμπόριο σιτηρών το ντηλ Βunge – Viterra

Τζίρο πάνω από 100 δισ. δολάρια θα έχει το νέο σχήμα

Νέες ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων διαμορφώνει η συγχώνευση των Bunge και Viterra, έχοντας μάλιστα και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένης της κομβικής θέσης των δύο οίκων στη διακίνηση των σιτηρών της Βόρειας Αμερικής και δη του καναδέζικου σκληρού σιταριού.

Η συμφωνία επισημοποιήθηκε την Τρίτη και σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός κολοσσού που, βάσει αριθμών, είναι ευθέως ανταγωνιστικός με τα κορυφαία ονόματα του κλάδου.

Aθροιστικά, τα έσοδα των Bunge και Viterra για το 2022 ανήλθαν σε 121 δισ. δολάρια, νούμερο που τοποθετεί το νέο σχήμα ανάμεσα στην Cargill, τα έσοδα της οποίας (για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2022) ήταν 165 δισ. δολάρια και την Arthur Daniels Midland (ADM) η οποία πραγματοποίησε πωλήσεις 102 δισ. δολαρίων.

Τα δε καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. δολάρια για την Bunge και σε 1 δισ. δολάρια για την Viterra, η οποία είδε επίσης πέρυσι τα EBITDA της να σκαρφαλώνουν στα επίπεδα ρεκόρ των 2,65 δισ. δολαρίων. Εξυπακούεται ότι οι επιδόσεις αυτές, όπως άλλωστε και εκείνες των υπόλοιπων μεγάλων αγροτικών οίκων, αποδίδονται έως έναν βαθμό στις αυξήσεις τιμών και στην εν γένει μεταβλητότητα που χαρακτήρισε τις αγορές εμπορευμάτων στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλαγή συσχετισμών

Το φλερτ μεταξύ των δύο εμπορικών οίκων δεν είναι καινούργιο. Το 2017 η Glencore, μητρική της Viterra, είχε προσεγγίσει την Bunge, που λόγω της δύσκολης οικονομικής της κατάστασης παρουσιαζόταν τότε ως στόχος εξαγοράς, με μια «πρόταση πιθανής συναινετικής επιχειρηματικής συνεργασίας».

Έξι χρόνια μετά, οι όροι αντιστράφηκαν και αυτήν τη φορά ήταν η Bunge που, με περίσσεια ρευστότητας πλέον στα ταμεία της και από θέση ισχύος, χτύπησε την πόρτα της Glencore με μια δελεαστική, όπως αποδείχτηκε, πρόταση απόκτησης της Viterra. Είχε μεσολαβήσει μια τετραετία που, υπό την ηγεσία του Greg Heckman (ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2018), η Bunge πέτυχε την… ολική επαναφορά, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην επεξεργασία σόγιας, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία φυτικών ελαίων, κατηγορίες στις οποίες κατέχει σήμερα ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μικροσκόπιο των αρχών Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το τίμημα που θα καταβάλει η Bunge ανέρχεται σε 8,2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 6,2 δισ. σε μετοχές και τα υπόλοιπα 2 δισ. δολάρια σε μετρητά, ενώ θα επωμιστεί και χρέη ύψους 9,8 δισ. δολαρίων της Viterra, φτάνοντας τελικά να ελέγχει σχεδόν το 70% του νέου σχήματος.

Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024 και υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων αρχών Ανταγωνισμού οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να θέσουν όρους και προϋποθέσεις, ιδίως σε αγορές όπως ο Καναδάς και η Αργεντινή, που οι δυο εταιρείες έχουν ταυτόχρονη παρουσία σε ίδιες ή σε ομοειδείς προϊοντικές κατηγορίες.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι δραστηριότητές τους μπορούν να χαρακτηριστούν συμπληρωματικές και ο συνδυασμός τους έρχεται να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο. H Viterra διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο σιταποθηκών, μονάδων επεξεργασίας, αλλά και λιμενικών σταθμών σε 37 χώρες, ενώ η Bunge περίπου 320 εγκαταστάσεις σε πάνω από 40 χώρες.