«Νίκη» των λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας το εκτελεστικό διάταγμα Μπολσονάρο

bolsonaro

Yπέρ των συμφερόντων των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων που λυμαίνονται τα εδάφη των παρθένων περιοχών του Αμαζονίου ενεργεί ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο παραχωρεί στο υπουργείο Γεωργίας της χώρας τη δικαιοδοσία να αποφαίνεται για την τύχη των εκτάσεων που χρησιμοποιούν φυλές ιθαγενών, καθώς και για τη διαχείριση των δημόσιων δασών.

Το προσωρινό διάταγμα, το οποίο θα εκπνεύσει εφόσον δεν επικυρωθεί εντός 120 ημερών από το βραζιλιάνικο Κογκρέσο, στερεί την εξουσία επί των αποφάσεων σχετικά με τις διεκδικήσιμες εκτάσεις από την κυβερνητική υπηρεσία FUNAI, η οποία ασχολείται με τις υποθέσεις αυτόχθονων πληθυσμών και είναι υπεύθυνη για τη χαρτογράφηση και την προστασία των εδαφών που παραδοσιακά κατοικούνται και χρησιμοποιούνται από τις κοινότητες αυτές. Σε περίπτωση, πάντως, που το διάταγμα τεθεί σε εφαρμογή, το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας θα είναι πλέον υπεύθυνο για την «αναγνώριση, την οριοθέτηση και την καταγραφή των εδαφών που παραδοσιακά καταλαμβάνουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί».
Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρο τάσσεται δημόσια υπέρ της κοινωνικής «ένταξης» των ιθαγενών στο όνομα μιας πολιτικής που θα υπολογίζει όλους τους Βραζιλιάνους… «Λιγότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και χειραγωγούνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις», εξήγησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Μπολσονάρο δίνει τεράστια ώθηση στα εμπορικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων βιομηχανικής γεωργίας. Στον αντίποδα, οι κοινότητες των οικολόγων και των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρούν στην προσπάθεια του ακροδεξιού προέδρου να καταστήσει διαθέσιμο για εμπορική δραστηριότητα το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και άλλες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της Βραζιλίας. Οι επικριτές τονίζουν ότι το σχέδιο του Μπολσονάρο θα εξυπηρετήσει την αγροτική βιομηχανία, αλλοιώνοντας την κουλτούρα και τη γλώσσα των ιθαγενών και ενσωματώνοντας τις αυτόχθονες φυλές στη βραζιλιάνικη κοινωνία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι αυτόχθονες λαοί είναι οι τελευταίοι θεματοφύλακες του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την κλιματική σταθερότητα.

Την πρωτοβουλία του Μπολσονάρο υποδέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τα αγροτικά λόμπι της Βραζιλίας. Ο Bartolomeu Braz, πρόεδρος της μεγάλης ένωσης καλλιεργητών σιτηρών Aprosoja, χαιρέτισε τη μεταβίβαση των εξουσιών της οριοθέτησης των αυτόχθονων γαιών στο βραζιλιάνικο υπουργείο Γεωργίας, παρουσιάζοντας τη δική του οπτική: «Οι νέοι κανόνες θα έχουν ενδιαφέρον για τους αγρότες, αλλά και τους ιθαγενείς Ινδιάνους, μερικοί από τους οποίους παράγουν ήδη σόγια. Οι Ινδιάνοι θέλουν και εκείνοι να είναι παραγωγικοί».