Μικρό το πρίμιουμ τιμής του βιολογικού ελαιόλαδου

Σε κοτόπουλο, μήλα, ροδάκινα και νεκταρίνια οι μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ βιολογικών και συμβατικών

Κρέας κοτόπουλου, κάποιες ποικιλίες μήλων, ροδάκινα, νεκταρίνια και ορισμένες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές είναι μεταξύ των βιολογικών προϊόντων που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ως προς τη διαφορά τιμής τους επί του συνόλου στην κατηγορία τους στην ΕΕ.

Αντίθετα, σε χαμηλό έως μηδενικό ποσοστό κινείται η αντίστοιχη διαφορά τιμής των βιολογικών στην περίπτωση του βιολογικού βόειου κρέατος, ενώ μόλις στο 10% ανέρχεται η διαφοροποίηση της τιμής του βιολογικού στην περίπτωση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την ανάλυση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν ως προς τις τάσεις των τιμών στα βιολογικά προϊόντα και αφορούν το 2023 και τον πρώτο μήνα του 2024.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, η ΕΕ καταγράφει την ποσοστιαία διαφοροποίηση που εμφανίζουν οι μέσες τιμές των βιολογικών σε 34 προϊόντα και ποικιλίες προϊόντων που παράγονται στην Κοινότητα, στις κατηγορίες του βόειου κρέατος, των πουλερικών, των προϊόντων ζωικής προέλευσης, των φρούτων και των λαχανικών, των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και του ελαιολάδου. Αναφορικά με τις πρώτες θέσεις, το κρέας κοτόπουλου (Α΄κατηγορίας) προπορεύεται με μια διαφορά τιμής της τάξεως του 156%. Ακολουθεί η ποικιλία μήλων Jonagold, με την τιμή των βιολογικών να διαφοροποιείται κατά 97% έναντι των συμβατικών και τα (κτηνοτροφικά) γεύματα σόγιας με 40%-50% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπου η διαφοροποίηση τιμής των βιολογικών ανέρχεται σε 94%.

Το βόειο κρέας στους μεγάλους χαμένους

Ανά κατηγορία προϊόντων, στο βόειο κρέας η τιμή των βιολογικών προϊόντων εμφανίζει ποσοστά διαφοροποίησης από -1% έως και 6%. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των βιολογικών αβγών, το πρίμιουμ τιμής των βιολογικών ανέρχεται σε 37% και χαμηλότερα, στο 18% του νωπού βιολογικού αγελαδινού γάλακτος.

Βιολογικά ροδάκινα και νεκταρίνια κερδίζουν περισσότερο στα φυτικής προέλευσης

Στα φυτικής προέλευσης προϊόντα, ένας μέσος όρος πρίμιουμ τιμής των βιολογικών μήλων ανέρχεται περίπου στο 47%, με τα ποσοστά να διαφέρουν κατά πολύ αναλόγως των ποικιλιών, καθώς στα Golden Delicious ανέρχεται μόλις στο 18%, ενώ στα Jonagold και Elstar σε 97% και 84% αντίστοιχα. Τα Red Delicious, Fuji, Granny Smith και Gala καταγράφουν διαφορά τιμής των βιολογικών της τάξεως των 39%, 33%, 29% και 21% αντίστοιχα.

Με τα κιτρινόσαρκα να εξασφαλίζουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά, τα βιολογικά ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν ένα πρίμιουμ τιμής περίπου 60% έναντι των συμβατικών, με τα λευκόσαρκα νεκταρίνια στο 54% και τα λευκόσαρκα ροδάκινα στο 58% και, αντίστοιχα, τα κιτρινόσαρκα νεκταρίνια στο 62% και τα ροδάκινα στο 68%.

Στην περίπτωση των πορτοκαλιών, οι ποικιλίες που αναφέρονται είναι οι Navel και Tarocco, με τα βιολογικά της πρώτης ποικιλίας να εμφανίζουν μία διαφορά τιμής της τάξεως του 19% και της δεύτερης μόλις 10%.

Στις ντομάτες, καλύτερες φαίνονται οι επιδόσεις στις βιολογικές ντομάτες στο τσαμπί, με μια διαφορά τιμής της τάξεως του 51%. Ακολουθούν οι κλασικές βιολογικές ντομάτες με 48% και, τέλος, τα βιολογικά ντοματίνια τσέρι με 14%.

Κατά 46% υψηλότερη η τιμή του βιολογικού σίτου για αρτοποιία

Κτηνοτροφικά σιτηρά και εκείνα που προορίζονται για την αρτοποιία έχουν εντονότερες διαφοροποιήσεις, με το σκληρό σιτάρι να έχει μόλις ένα 8% διαφορά τιμής στο βιολογικό. Στο 25% ανέρχεται η διαφορά του βιολογικού στην περίπτωση της κτηνοτροφικής σίκαλης, ενώ το σιτάρι που προορίζεται για την παρασκευή ψωμιού κερδίζει ένα 46% τιμής, όταν πρόκειται για βιολογικό, ομοίως και η σίκαλη ένα 45%.

Στο 8% η διαφορά τιμής του βιολογικού αγελαδινού γάλακτος, στο 15% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας

Υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 15%, ανέρχεται η διαφορά τιμής του ελληνικού βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έναντι του συνόλου στην κατηγορία, για την ίδια χρονική περίοδο. Όσον αφορά το νωπό αγελαδινό γάλα ελληνικής προέλευσης, η διαφορά τιμής του βιολογικού ανέρχεται μόλις στο 8%. Αυτά τα δύο προϊόντα είναι τα μόνα που καταγράφονται από την πλευρά της Ελλάδας.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται είναι ότι η διαφορά τιμών των βιολογικών στα δύο αυτά προϊόντα ακολούθησε αντίστροφη πορεία κατά τους εξεταζόμενους μήνες, με το βιολογικό γάλα να ανεβαίνει από το 5,7% στο 10,4%, με ενδιάμεσες διακυμάνσεις, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από 21,6% τον Ιανουάριο του 2023 κατηφόρισε στο 12,7% τον Ιανουάριο του 2024, καθώς οι τιμές εκτοξεύονταν κατά τους μήνες που μεσολάβησαν, έχοντας υποχωρήσει έως και στο 6,9% τον Ιούλιο του 2023.