Ξεκινά το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Στις 20 και 21 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στην Καλαμάτα, ενώ για πρώτη φορά θα διεξαχθεί και το 1ο Αγροτοοικονομικό Φόρουμ, με αντικείμενο το πορτοκάλι, την πατάτα και το λάδι.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, έχουν κληθεί επιστήμονες από διαφορετικούς χώρους, η παρουσία των οποίων εγγυάται το υψηλό ποιοτικό επίπεδο στις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις που θα γίνουν. Η δημιουργία τεσσάρων θεματικών ομάδων είναι αποτέλεσμα της διάθεσης των διοργανωτών να καλύψουν όλο το φάσμα των προβλημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Ο στόχος της διοργάνωσης

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, που διοργανώνει και το Φεστιβάλ, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης, σημειώνει: «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ, το οποίο να εστιάζει στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή και να ενημερωθούμε για τις πρακτικές εκείνες που αντιπαρέρχονται της κλιματολογικής κρίσης».

Σε ό,τι αφορά την έναρξη του 1ου Αγροτοοικονομικού Φόρουμ Μεσσηνίας, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρει ότι κατά τη διάρκειά του «θα γίνει προσπάθεια να ανιχνευθεί μακροοικονομικά και περιβαλλοντικά τι ακριβώς καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στον αγροτοοικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτουρισμού. Στο οικονομικό φόρουμ, θα συμμετέχουν αναλυτές και εισηγητές από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Δημοκρίτειο και το Γεωπονικό Αθηνών, αλλά και εκπρόσωποι και στελέχη εταιρειών εξαγωγής αγροτικών προϊόντων».

Σε ό,τι αφορά το ερέθισμα για τη φετινή διοργάνωση, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας τονίζει ότι «μέσα από την ανάπτυξη των θέσεων, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να κατανοήσουν διάφορα ζητήματα και να υποστηριχθούν στον δικό τους επαγγελματικό προσανατολισμό. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς, τον τρόπο άρδευσης και μία σειρά άλλων ζητημάτων αναφορικά με το μέλλον των καλλιεργειών σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και τη σχέση τους με τους καταναλωτές. Η γνώση για το αύριο θα δώσει δύναμη δημιουργίας στους παραγωγούς μας για να σχεδιάσουν το μέλλον τους με μεγαλύτερο ρεαλισμό».

Και καταλήγει: «Θα φέρει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους στον ελαιοκομικό τομέα (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, εμπόρους, γεωτεχνικούς, ερευνητικούς φορείς, δημόσιους φορείς) με τις σύγχρονες τάσεις της ελαιοκομίας διεθνώς και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργασιών».