Οι πολιτικοί αρχηγοί µιλούν στην «ΥΧ» – Ν. Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Φέρνοντας τον πρωτογενή τομέα ξανά στο προσκήνιο»

Η «ΥΧ» φέρνει σε ένα ιδιόμορφο εξ αποστάσεως debate τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη δίνη αλλεπάλληλων κρίσεων που έχουν υπονομεύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της πατρίδας μας. Ο αγροδιατροφικός τομέας, λαβωμένος από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, είναι σήμερα εκτεθειμένος στις ραγδαίες αυξήσεις του κόστους παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης.

Οι Έλληνες αγρότες και οι Ελληνίδες αγρότισσες, που μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας διαφύλαξαν την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και τις παραγωγικές τους δυνάμεις να εξανεμίζονται. Οι τεράστιες ανατιμήσεις στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, το ρεύμα και το πετρέλαιο αύξησαν τον περασμένο Ιανουάριο το κόστος παραγωγής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους κατά 22,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συγχρόνως, η συσσωρευμένη ακρίβεια στερεί από τα ελληνικά νοικοκυριά τη δυνατότητα πρόσβασης στα υψηλής διατροφικής αξίας εγχώρια προϊόντα.

Επιπλέον, η αδυναμία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, η συσσώρευση χρεών, οι καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων, οι κατασχέσεις αγροτικής γης, η μεγάλη πληγή των ελληνοποιήσεων, η γραφειοκρατία και η απουσία εργατών γης δημιουργούν ένα ασφυκτικό μείγμα για τον πρωτογενή τομέα. Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θριαμβολογεί για την ανάπτυξη, η ελληνική ύπαιθρος ασφυκτιά. Ένας στους τρεις αγρότες μας μειώνει καλλιέργειες και ένας στους δύο κτηνοτρόφους σφάζει ζώα.

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του αγωνίστηκε για να δώσει ασφάλεια, προοπτική και αξιοπρέπεια στον Έλληνα αγρότη και στην Ελληνίδα αγρότισσα. Είμαστε εδώ για να πιάσουμε το νήμα της Ιστορίας και να γίνουμε ξανά η ασπίδα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές που τους αφήνουν ανυπεράσπιστους στις διαδοχικές κρίσεις.

Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι με σύγχρονες, προοδευτικές πολιτικές να στηρίξουμε την ελληνική ύπαιθρο ώστε να γίνει ισχυρός πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης. Να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα και να ενεργοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, ώστε ο πρωτογενής τομέας να ανταποκριθεί στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της επισιτιστικής επάρκειας, των νέων διατροφικών τάσεων.

Οι προτεραιότητές μας

Για να ανακτήσει ο πρωτογενής τομέας τον ρόλο του ως μοχλός ανάπτυξης, θα πρέπει να προστατεύσουμε το αγροτικό εισόδημα από τις συνέπειες της κρίσης, με την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους για λιπάσματα, ζωοτροφές και άλλα γεωργικά και κτηνιατρικά εφόδια. Επιμένουμε στον μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Οφείλουμε να στηρίξουμε τη μετάβαση του πρωτογενούς τομέα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και οργανισμούς άρδευσης, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους.

Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό προτείνουμε την καθολική προστασία της γεωργικής γης. Σήμερα, πάνω από το 70% των αγροτών μας έχουν οφειλές σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες πολλοί βλέπουν τα δάνειά τους να «κοκκινίζουν». Προτείνουμε ακόμη το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων, ώστε να μπορούν να παραμείνουν παραγωγικοί και να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους.

Καθώς οι κλιματικές μεταβολές απειλούν τις καλλιέργειες, τους φυσικούς και υδάτινους πόρους, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και συχνότερα, οφείλουμε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για την εγχώρια παραγωγή. Το σύστημα αγροτικών ασφαλίσεων χρειάζεται ανασχεδιασμό με πλήρη αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Τα νέα διατροφικά πρότυπα, που αναδείχθηκαν ραγδαία μέσα στην πανδημία, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα. Για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, η ελληνική αγροτική οικονομία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να περάσει στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων δημιουργίας υπεραξίας. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται έως και πέντε χρόνια για να προχωρήσει ένα πρόγραμμα της νέας ΚΑΠ ή να απορρίπτονται νέοι αγρότες ως «επιλαχόντες» επειδή δεν έγινε σωστή κατανομή πόρων από το υπουργείο. Πρέπει να επιταχύνουμε τις επενδύσεις της νέας ΚΑΠ με προκαθορισμένες ημερομηνίες κάθε χρονιά για την υποβολή των φακέλων, την αξιολόγηση και την πληρωμή.

Στην αιχμή του προγράμματός μας βρίσκεται το «Made in Greece», που υπερβαίνει την παραδοσιακή έννοια της διασύνδεσης του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, με τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Θέλουμε οι χιλιάδες επισκέπτες της πατρίδας μας να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια για τα «εθνικά μας προϊόντα», το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, το γιαούρτι, μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε περιφέρειας.

Για μια Ελλάδα της δημιουργίας και της προκοπής που θα επιτρέπει τη δημιουργία χιλιάδων καλών θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους και θα αποτελέσουν το μοχλό για την αναγέννηση της υπαίθρου.


Οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούν στην «ΥΧ»

Ούτε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών συζητήθηκε το αγροτικό στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι και αν οι απασχολούμενοι αγρότες, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, και τα συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών τους ανέρχονται σε εκατομμύρια. Τι και αν η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, βάμβακος και καπνού αποτελούν με διαφορά τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης ή συμβάλλουν στις εξαγωγές κατά περισσότερο από 20%.

Η «ΥΧ» προσπάθησε να «καλύψει» αυτό το κενό, φέρνοντας σε ένα ιδιόμορφο εξ αποστάσεως debate τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όλοι τους αποδέχτηκαν πρόθυμα να παρουσιάσουν την πρότασή τους για τον πρωτογενή τομέα και να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο αγρότης και ο κάτοικος της υπαίθρου πρέπει να προτιμήσουν το κόμμα τους.

Ωστόσο, προέκυψε πρόβλημα με την απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, μετά από συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, προωθήθηκε, όπως ενημερωθήκαμε, το θέμα στην αρμόδια κεντρική αρχή του κόμματος. Καθώς δεν λαμβάναμε απάντηση, επικοινωνήσαμε πριν από λίγες μέρες με τον επικεφαλής σε θέματα Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα στο πρόγραμμα συνεντεύξεων ή άρθρων του πρώην πρωθυπουργού και ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος να γίνει τώρα.

Τις ημέρες που ακολουθούν, φιλοξενούνται στην «ΥΧ» οι απόψεις των κ.κ. Κυρ. Βελόπουλου, Δημ. Κουτσούμπα, Νικ. Ανδρουλάκη και Αλ. Τσίπρα.