Η παγκόσμια ύφεση πιέζει κατανάλωση και τιμές του βαμβακιού

Αρκετά βελτιωμένη παρουσιάζεται πλέον η χρηματιστηριακή εικόνα του βάμβακος, με τις τιμές να κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες στο εύρος των 55-58 σεντς/λίμπρα. Αν υπάρχει κάτι θετικό από την κρίση που πυροδότησε η πανδημία είναι ότι τα 50 σεντς/λίμπρα έχουν αποδειχθεί, μέχρι στιγμής, ισχυρό σημείο αντίστασης, ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα.

Όσο ο φόβος για επανάκαμψη της πανδημίας παραμένει ζωντανός, το βαμβάκι –όπως και τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα– δεν ευνοείται. Οι τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC) μιλούν για μείωση 11,8% στην κατανάλωση τη σεζόν 2019/2020, ενώ η εκτίμηση για τη μέση διεθνή τιμή εκκοκκισμένου (Cotlook Index A) την επόμενη χρονιά είναι 56,9 σεντς/λίμπρα, δηλαδή η χαμηλότερη της τελευταίας 15ετίας και πολύ μακριά από τα 71,4 σεντς, που είναι η νέα εκτίμηση για τη μέση τιμή της φετινής σεζόν.

Αυτό που βαραίνει περισσότερο την αγορά είναι η προοπτική μιας παγκόσμιας ύφεσης, στη διάρκεια της οποίας η κατανάλωση πιέζεται σημαντικά. Επιπλέον, αβεβαιότητα γεννά και η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, με αφορμή τα στοιχεία για την εξάπλωση της Covid-19.

Το ICAC εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες κατά 4% στα 330 εκατ. στρέμματα τη σεζόν 2020/2021, ενώ μειωμένη κατά επίσης 4% στους 25 εκατ. τόνους θα είναι και η παραγωγή.

Τα ελληνικά εκκοκκιστήρια έχουν «διώξει» το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής τους ωστόσο ένα 5%-10% εκτιμάται ότι παραμένει απούλητο –και δύσκολα θα διατεθεί πριν από την έναρξη της νέας εμπορικής σεζόν–, ενώ ακόμα ένα 10% έχει πωληθεί, αλλά δεν έχει διατεθεί, καθώς οι φορτώσεις ήταν να γίνουν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και τώρα έχουν μετατεθεί για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.