Ο Φιλ Χόγκαν στο ΥπΑΑΤ: «Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η Ελλάδα»

Απαντήσεις Αραχωβίτη στα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Την προκήρυξη του έργου της ψηφιακής γεωργίας ανήγγειλε ο ευρωπαίος επίτροπος γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κατά τη συνάντησή του στο ΥπΑΑΤ με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Σταύρο Αραχωβίτη και Νίκο Παππά. Όπως ανέφερε «η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελεί ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες». Ο ίδιος συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «οι υπουργοί μου είπαν πως σύντομα θα υπάρξουν και κάποια καλά νέα όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πλέον θα είναι στη διάθεση των παραγωγών αλλά και των διαφόρων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ. Χόγκαν δήλωσε πως πρόκειται για «μια πολιτική εξήντα ετών και είναι η πιο πετυχημένη πολιτική» υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους γεωργούς αλλά και προς τους παραγωγούς οι οποίοι θέλουν να παράγουν υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Ο υπουργός ΑΑΤ & Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το υπουργείο μας έχουμε τη χαρά μαζί με το συνάδελφο Νίκο Παππά να φιλοξενούμε τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ΚΑΠ όσο και με τη στάση της χώρας με τη βοήθεια της Κομισιόν για τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για τη ψηφιακή γεωργία όπου η χώρα μας αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο στον σχεδιασμό».

Από την πλευρά του ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς μιλώντας για το έργο της ευφυούς γεωργίας δήλωσε ότι: «Η μείωση κόστους που μπορεί να επιτευχθεί είναι από 30 έως 40% αναλόγως με την καλλιέργεια. Αυτό από μόνο του είναι ένα ξεχωριστό κίνητρο, συν βεβαίως ότι διαμορφώνονται αλυσίδες αξίας. Διότι ένα προϊόν ψηφιακής γεωργίας είναι πάρα πολύ καλό σήμα αξίας για τον καταναλωτή. Αυτό το γνωρίζει και ο καταναλωτής και ο Έλληνας παραγωγός». Παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας ΨΗΠΤΕ που δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «Είναι οπωσδήποτε μια σημαντική μέρα για τον πρωτογενή τομέα. Η παρουσία του Επιτρόπου Χόγκαν και του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα σήμερα εδώ, αποτελεί μια επιβράβευση για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα που θα πάει πολλά βήματα μπροστά την αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει συνολικότερα τον αγροδιατροφικό τομέα».

Η αναγόρευση του επιτρόπου Χόγκαν σε επίτιμο διδάκτορα από το ΓΠΑ

Στη συνέχεια ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν μετέβη στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» στην Αθήνα όπου σε μια σύντομη αλλά συγκινησιακά φορτισμένη τελετή τιμήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος για τη συνεισφορά του στα αγροτικά πεπραγμένα της ΕΕ.  Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του και αναφερόμενος στις αρχές που διέπουν το έργο και τη φιλοσοφία του επιτρόπου Χόγκαν ο Πρύτανης του ΓΠΑ Σπυρίδων Κίντζιος μίλησε για «έναν από τους βασικούς αρχιτέκτονες της σύγχρονης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έθεσε στο επίκεντρο τον παραδοσιακό παραγωγό και τις τοπικές μικρές αγροτικές επιχειρήσεις». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κίντζιος σημείωσε τη ρήση του Επιτρόπου Χόγκαν ως φιλοσοφία που θα πρέπει να υιοθετήσουμε και μας προτρέπει «να παράγουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα».

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιογραφικού και της σταδιοδρομίας του Επιτρόπου Χόγκαν από τον Αν. Καθηγητή του ΓΠΑ Ευστάθιο Κλωνάρη.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χόγκαν με υπουργούς στο ΥΠΑΑΤ- Σημαντικές δηλώσεις του Επιτρόπου (upd)

Η ομιλία του Επιτρόπου Χόγκαν

Στην αντιφώνησή του ο Επίτροπος Χόγκαν αφού ευχαρίστησε το ΓΠΑ για τη μεγάλη τιμή, επαίνεσε της επιδόσεις της χώρας μας στον αγροδιατροφικό τομέα σε επίπεδο εξαγωγών οι οποίες, όπως είπε, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Ο κ. Χόγκαν αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα, κάνοντας λόγο για την ισχυρή εικόνα που έχει να επιδείξει η χώρα μας στις ψηφιακές τεχνολογίες, όπου εταιρείες όπως η AgroKnow, η Neuropublic και η BioMarathon, σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το ΓΠΑ, συμμετέχουν σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα.

Αναφερόμενος στην ΚΑΠ ο Ιρλανδός Επίτροπος μίλησε για τη σημασία των γεωργικών συμβούλων, καθώς ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός για τη μεταφορά της καινοτομίας και της γνώσης στους αγρότες. Ακολούθησε αναφορά στην πλούσια λίστα ελληνικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) τα οποία όπως είπε ο Επίτροπος, έχουν τη δική τους ιστορία. Στη συνέχεια ο ίδιος μίλησε για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες και την προστασία που έχει διασφαλιστεί για τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων. Καταλήγοντας, ο κ. Χόγκαν δήλωσε ότι το μέλλον της ελληνικής Γεωργίας με την ατζέντα εκσυγχρονισμού που διαμορφώνεται, διαγράφεται εξαιρετικό και  όπως είπε, «διαγράφεται λαμπρό και  όπως είπε, «ευελπιστώ με το έργο μου ως Επίτροπος να το κάνω ακόμα λαμπρότερο».

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνάντηση Χόγκαν – Αραχωβίτη – Παππά και από την αναγόρευση του επιτρόπου Γεωργίας σε επίτιμο διδάκτορα του ΓΠΑ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 14/12.