Προβληματική χρονιά για τους Πελοποννήσιους παραγωγούς γκρέιπφρουτ

Δύσκολη περίοδο φαίνεται ότι περνάνε οι παραγωγοί γκρέιπφρουτ στην Πελοπόννησο, καθώς υφίστανται τις συνέπειες από την υποτονικότητα στην αγορά των πορτοκαλιών. Οι έμποροι δεν δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων και συνιστούν υπομονή, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά του πορτοκαλιού.

Ο Δημήτρης Δρες είναι καλλιεργητής γκρέιπφρουτ στο χωριό Άρις, της ευρύτερης περιοχής του Κάμπου Μεσσηνίας, σε μία έκταση πάνω από 20 στρέμματα, με 800 δέντρα, εκ των οποίων τα 350 λευκόσαρκα και τα 450 ποικιλόσαρκα. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», «η μεγαλύτερη ποσότητα αφορά τα ροζ γκρέιπφρουτ, αφού έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα και καλύτερη τιμή στην αγορά».

Παραμένει ο καρπός στα δέντρα

Αναφερόμενος στην πορεία της καλλιεργητικής περιόδου, ο ίδιος επισημαίνει ότι «ήταν μία πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο ποσότητας, με προϊόν αυξημένο κατά 20% περίπου, αλλά και σε επίπεδο ποιότητας. Η κίνηση, όμως, δεν είναι ανάλογη με αυτήν που περιμέναμε, με αποτέλεσμα αρκετά δέντρα να είναι φορτωμένα με καρπό και αυτό να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ανθοφορία. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν φύγει η παραγωγή για την αγορά, τότε σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Δρες επισημαίνει ότι πρόκειται για τις χειρότερες των τελευταίων ετών. «Σχετικά με τη χυμοποίηση και τα λευκόσαρκα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 18 λεπτά, ενώ για τα ροζ γκρέιπφρουτ στα 20 λεπτά. Στο εμπόριο, η τιμή κυμαίνεται από 55 έως 60 λεπτά, ανάλογα με τη συσκευασία. Η είσοδος των πορτοκαλιών από την Αίγυπτο δημιούργησε πολύ σοβαρό πρόβλημα στα πορτοκάλια, συμπαρασύροντας όλα τα εσπεριδοειδή».

Όπως υπογραμμίζει, «αυτήν τη στιγμή έχει μείνει το 50% της παραγωγής αδιάθετο. Αυτό, για μένα, σημαίνει ότι υπάρχουν 40-50 τόνοι αδιάθετοι. Τη χρονιά που πέρασε είχαν φύγει πολύ περισσότερες ποσότητες και έτσι εξελίχθηκε κανονικά η ανθοφορία».

Η κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς, καθώς ο καρπός που παραμένει στα δέντρα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξη της καλλιέργειας. «Οι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν φύγει, δυστυχώς, για χυμοποίηση και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την τύχη της παραγωγής», καταλήγει ο κ. Δρες.

Αργολίδα

Από την Αργολίδα, ο παραγωγός Τάκης Πανταζής, ο οποίος καλλιεργεί βιολογικά γκρέιπφρουτ, επισημαίνει ότι «η παραγωγή είναι σίγουρα μειωμένη όταν δεν χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα. Εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε τις ασθένειες για να μην έχουμε πρόβλημα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι φέτος ήταν μια κακή χρονιά για τα βιολογικά γκρέιπφρουτ. «Οι πελάτες των βιολογικών σίγουρα δεν είναι πλειοψηφία. Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί έμποροι για τη διάθεση της παραγωγής στην αγορά. Το καλό, φυσικά, για μένα είναι ότι δεν καλλιεργώ με δηλητήρια. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές ήταν πέντε λεπτά κάτω από τα συμβατικά. Στα συμβατικά, η τιμή που διαμορφώθηκε ήταν στα 55 λεπτά, ενώ για τα βιολογικά στα 50 λεπτά».