Ψηλά βλέπει και φέτος τις τιμές ρυζιού και οσπρίων η Agrino

Κράτει στα κέρδη του 2022 με απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων

Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης των τιμών, τόσο του ρυζιού όσο και των οσπρίων, δεν βλέπει στον ορίζονται η Agrino, η οποία προετοιμάζεται για μία ακόμα σεζόν με υψηλά παραγωγικά και λειτουργικά κόστη.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2022, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα, και σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί σε άλλα αγροτικά προϊόντα, «το κόστος α’ υλών ρυζιού και οσπρίων δεν διαφαίνεται ότι θα αποκλιμακωθεί». Ειδικά σε ό,τι αφορά στο ρύζι, η διοίκηση της Agrino υπογραμμίζει ότι «παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη, η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών», που, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τη λειψυδρία και την ξηρασία σε οριζοπαραγωγές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, προβλέπεται να «διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση, ενώ στο σύνολο της τελευταίας τριετίας, η αύξηση φτάνει το 33,5%. Στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν 40% πάνω από την προηγούμενη εσοδεία, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως η καρολίνα, σχεδόν διπλασιάσθηκαν. Για τις τιμές των οσπρίων, αναφέρεται ότι η αύξησή τους χρονολογείται από το 2021, ωστόσο «παρατηρήθηκε και νέα αύξηση σε συγκεκριμένα προϊόντα».

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν το 2022, σε συνέχεια εκείνων που σημειώθηκαν το β’ εξάμηνο του 2021 και στους υπόλοιπους συντελεστές κόστους, από την ενέργεια και τα υλικά συσκευασίας μέχρι το κόστος διακίνησης των προϊόντων. Από τις αρχές του 2023, διαφαίνεται μια μείωση στα κόστη της ενέργειας, τα οποία ωστόσο παραμένουν υπερδιπλάσια σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Επιλογή της Agrino, πάντως, ήταν να μην μετακυλίσει το σύνολο των αυξήσεων αυτών στην τελική τιμή των προϊόντων, αλλά να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος τους, κάτι που αναπόφευκτα επηρέασε την κερδοφορία της. Ειδικότερα, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,381 εκατ. ευρώ, έναντι 2,743 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 1,792 εκατ. ευρώ, έναντι 2,038 εκατ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα, ο δείκτης EBITDA ανήλθε σε 4,176 εκατ. ευρώ, έναντι 4,530 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Πάνω από 38 εκατ. ο τζίρος

Την ίδια στιγμή, ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση σχεδόν 10%, ξεπερνώντας τα 38 εκατ. ευρώ -από 34,6 εκατ. ευρώ το 2021-, κάτι που δεν οφείλεται τόσο στις συγκρατημένες, όπως προαναφέρθηκε, ανατιμήσεις, όσο στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της κατηγορίας των ρυζογκοφρετών, όπου πλέον η εταιρεία κατέχει μερίδιο 58,5%, με ανοδική τάση.

Μάλιστα, την περσινή χρονιά η Agrino κατάφερε να αυξήσει την αριθμητική διανομή των κωδικών της, ενώ εισήλθε και στην αγορά της μικρής λιανικής, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά την πώληση επ’ αυτοκινήτου (ex van). Στις βασικές κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται, η Agrino φαίνεται ότι διατηρεί την ηγετική της θέση στο ρύζι, με μερίδιο 30%, ενώ στα όσπρια βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με μερίδιο 10,5%.

Παίρνει μπρος η μονάδα στο Κλειδί Ημαθίας

Η Agrino μπαίνει στη φετινή αλωνιστική περίοδο του ρυζιού με μια νέα μονάδα παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στο Κλειδί Ημαθίας, η οποία έχει δυναμικότητα 20.000 τόνων. Πρόκειται για ένα έργο που ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας για τη σεζόν 2018-2023, το ύψος του οποίου ανήλθε σε 13 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η διοίκηση, έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζεται το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.

Τέλος, οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν το 2022 με ρυθμό 2,12% και η Agrino προσβλέπει σε σημαντική αύξησή τους στο προσεχές μέλλον, ποντάροντας σε νέες συνεργασίες σε χώρες-στόχους της ΕΕ και των ΗΠΑ και δίνοντας έμφαση στα τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα ρυζιού και οσπρίων, αλλά και στην κατηγορία των snacks.