Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών Βιομηχανιών ΑΜ-Θ: Ξεκίνησε κύκλος ημερίδων για μεταποίηση, εξωστρέφεια,απασχόληση

Ανάγκη εξωστρέφειας των ντόπιων επιχειρήσεων

Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών Βιομηχανιών ΑΜ-Θ: Ξεκίνησε κύκλος ημερίδων για μεταποίηση, εξωστρέφεια,απασχόληση

Να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια, να σχεδιάσουν από κοινού, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να ενημερωθούν αλλά σε πρώτη φάση να συναντηθούν και να συζητήσουν, επέλεξαν οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που από χθες εγκαινίασαν έναν κύκλο ημερίδων για την μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την απασχόληση στην περιοχή ευθύνης τους με αντικείμενο «Στοιχεία και Δομές Ανάπτυξης».

Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Ιουνίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και φιλοξένησε τις θέσεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς των προέδρων: των Συνδέσμων από την Ροδόπη, την Ξάνθη και τους νομούς Καβάλας – Δάμας, του ΕΒΕ Ροδόπης, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών και Συνδέσμου Έβρου.

Στην Θράκη βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Δήμητρα Παπανδρέου, επικεφαλής του Προγράμματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD),  η οποία αναφέρθηκε σε πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εγκαινίασε η Τράπεζα τον φετινό Μάρτιο. Σημειώθηκε ότι η Τράπεζα παρέχει ανάλογες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις 30 και πλέον χωρών.

Για τις παθογένειες των ΒΙΠΕ και τον ρόλο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εγκατεστημένων σε ΒΙΠΕ μίλησε ο πρόεδρος Πέτρος Μαντάς. Αναφερόμενος στα προβλήματα με την ΕΤΒΑ είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε να καταστραφεί η ΕΤΒΑ αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις μας». Μίλησε για την επιδίωξή τους να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την αναβάθμισή τους ως φορέα. Επί των ΒΙΠΕ, ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών και Συνδέσμου Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής σχολίασε την εγκατάλειψη που χαρακτηρίζει την ΒΙΠΕ  Αλεξανδρούπολης που περιλαμβάνει «κουφάρια»- πρώην επιχειρήσεις, έκτασης 10-12 στρεμμάτων έκαστη. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν οπτικές ίνες, το νερό στην ΒΙΠΕ δεν είναι πόσιμο, όπως επίσης δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός.

Σημαντική ήταν η εισήγηση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστου Δούκα για τις εξελίξεις και προοπτικές του λιμανιού που προκάλεσε ευρεία συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες που θα δοθούν με την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΟΛΑ. Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων με τρόπο που θα τις επιτρέψει να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά, για να μην στρέφονται στα λιμάνια του Πόρτο Λάγος και του Σταυρού. Ο κ. Δούκας τόνισε ότι πρόκειται για ένα λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος που αποτελεί την κύρια διεθνή θαλάσσια πύλη για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έναν κόμβο διασύνδεσης τεσσάρων μέσων μεταφοράς (θαλάσσια, οδική, σιδηροδρομική, αεροπορική), χαρακτηρίζοντάς το έναν γίγαντα που ακόμη κοιμάται.

Θετικός απολογισμός

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ημερίδας και μέλος  του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης Δρ. Πάρης Γραβουνιώτης κάνοντας τον απολογισμό στο www.ypaithros.gr  σχολίασε ότι η δουλειά που γίνεται από τους Συνδέσμους είναι διαρκής. «Αφορμή για την ημερίδα αποτέλεσαν κάποιες παρουσιάσεις που παρακολούθησα και συνεργασίες που είχα και θέλησα να τις μοιραστώ. Αποφασίσαμε να γίνει μια διοργάνωση από το σύνολο των Συνδέσμων και πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα από επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις. Επιδίωξή μου ήταν να συναντηθούμε και να εξετάσουμε τι μπορούμε να συνεισφέρουμε από κοινού γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και της πολιτικής αναταραχής ο  καθένας είχε κλειδωθεί στην επιχείρηση και τα προβλήματά του. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουμε εκ νέου εξωστρεφείς σαν επιχειρήσεις προς όφελος και της εθνικής μας οικονομίας. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε εξαγωγικοί και χρειάζεται ν’ αξιοποιήσουμε την όποια ευκαιρία δίνεται».

Αποτιμώντας τα όσα ελέχθησαν στην παρουσίαση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Βασίλη Πιτσινίγκο ο κ. Γραβουνιώτης ανέφερε ότι η παρουσίαση της έξυπνης εξειδίκευσης είχε μια σοβαρή προσέγγιση, αλλά χρειάζεται συνέχεια. «Υπάρχουν ικανά άτομα να καταρτίσουν παρόμοια προγράμματα, με τη συνδρομή των επιχειρήσεων και μάλιστα πιο στοχευμένα».

Σχολίασε επίσης την ζέση με την οποία ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας «προσπαθεί να πετύχει ένα δύσκολο εγχείρημα που θ’ ανακουφίσει πολλές επιχειρήσεις της περιοχής όσον αφορά στα κόστη των εξαγωγών και των μεταφορών». 

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Γραβουνιώτης από την θετική ανταπόκριση του ΣΕΒ καθώς το «παρών» έδωσε η διευθύντρια του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, εκπρόσωπος της ομάδας Επιχειρηματικών Πάρκων ΣΕΒ Μαρίνα Σπυριδάκη η οποία μίλησε για τις Σύγχρονες βιομηχανικές υποδομές για βιομηχανικές επιχειρήσεις. Οι δράσεις του ΣΕΒ».

Ο κ. Γραβουνιώτης κατέληξε λέγοντας ότι μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις αποδεικνύεται το έργο των Συνδέσμων που εκπληρώνουν τον ρόλο απέναντι στα μέλη τους αλλά και το ευρύτερο κοινό. Σημείωσε ότι ειδικά κατά τη διάρκεια του διαλόγου αλλά και στα διαλείμματα συζητήθηκαν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τους ντόπιους επιχειρηματίες.