Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες»: Αντισταθμιστικά οφέλη για την αλιεία σε περιπτώσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών

✱ Επανέρχεται η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας ✱ Αναγκαία η ασφάλιση των αλιέων και των υδατοκαλλιεργειών

Σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν την επαγγελματική αλιεία πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου «Γαλάζιοι Ορίζοντες» για την Αλιεία, τις Υδατοκαλλιέργειες και τον Θαλάσσιο Τουρισμό, που διοργάνωσε το προηγούμενο σαββατοκύριακο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελευσίνα στις αποθήκες του παλαιού ελαιουργείου. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρότεινε τη θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων στις περιπτώσεις που η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων πλήττει την αλιεία, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε θαλάσσια πάρκα.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρεσβευτής, Σιάο Τζουντσένγκ, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Πεκίνου να ενδυναμώσει την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα. Όπως τόνισε, υπάρχει συνεργασία των ελληνικών αρχών, ώστε να προχωρήσει η Κίνα σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων αλιείας.

«Η Κίνα έχει μια μεσαία τάξη, που αριθμεί 400 εκατομμύρια ανθρώπους, για τους οποίους η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ σημαντική», ανέφερε. Σημείωσε, επίσης, ότι στην έκθεση τροφίμων στη Σαγκάη έχει αναγνωριστεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα το κρασί, το ελαιόλαδο και η φέτα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε μήνυμα που απέστειλε μέσω βίντεο, αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ και Ελλάδας για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες και ανακοίνωσε ότι έγινε εφικτή η μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο σε ποσοστό κάτω από 60%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα, με το συνέδριο διοργανώθηκε γαστρονομική εκδήλωση με κύρια πρώτη ύλη, φυσικά, τα ψάρια. Στις μαγειρικές επιδείξεις συμμετείχαν μάγειρες από εστιατόρια της Ελευσίνας, σεφ από την αιγυπτιακή πρεσβεία και μαθητές από το ΙΕΚ Αναβύσσου, παρουσιάζοντας παραδοσιακές συνταγές, ιδιαίτερους μεζέδες, ιδέες για food style, αλλά και σωστό φιλετάρισμα ψαριών.

Τα οικονομικά μεγέθη της αλιείας

Στα οικονομικά μεγέθη που αφορούν την αλιεία αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το 2022 τα ψάρια κατατάχθηκαν στην 4η θέση ως προς την αξία των εξαγωγών και στη 10η θέση ως προς τον όγκο. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών αλιευμάτων ανήλθε σε 164.167 τόνους, αξίας 940 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% εξήχθη στην ΕΕ-27 και το 10% σε τρίτες χώρες.

Σχεδόν το 64% του όγκου και της αξίας εξαγωγών αφορούσε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου. Είχαμε, όμως, και εισαγωγές 124,1 τόνων, αξίας 705,9 εκατ. ευρώ, με το 45% να προέρχεται από χώρες της ΕΕ και το 55% από τρίτες χώρες. Η καθαρή συμμετοχή αυτής της κατηγορίας στο ΑΕΠ του 2022 ήταν 233,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 9,5% της αξίας του συνόλου της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

«Νομίζω πως οι τάσεις και οι αριθμοί μάς δείχνουν τον δρόμο για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ωστόσο, μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στη χάραξη της πολιτικής μας είναι οι νέες προκλήσεις της εποχής που δεν πρέπει να αγνοήσουμε και να πορευτούμε με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιώσιμη αλιευτική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή», κατέληξε ο κ. Κελέτσης. 

Αναγκαιότητα η ασφάλιση για τον κλάδο

Ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, μίλησε σε σχέση με την αναγκαιότητα ασφάλισης για τον κλάδο της αλιείας λόγω της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα μας δείχνει ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε οπτική.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της σταδιακής αύξησης της θερμότητας στη θάλασσα, από την οποία προκαλείται το φαινόμενο της δημιουργίας βλαβερών παρασίτων, που με τη σειρά τους επιφέρουν μείωση του οξυγόνου και θνησιμότητα του γόνου, ο υφυπουργός κατέδειξε την αρνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης και την αναγκαιότητα παρέμβασης μέσα από τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Όπως ανακοίνωσε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν τόσο την κάλυψη του εξοπλισμού και των μέσων, με τα οποία ασκούν οι αλιείς το επάγγελμά τους, όσο και την ασφάλιση της παραγωγής τους. Επιπροσθέτως, υπάρχουν προτάσεις για καλύψεις των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των υδατοκαλλιεργειών και, φυσικά, την ασφάλιση των εκτρεφόμενων οργανισμών, του ζωικού κεφαλαίου.

Αναλογιστική μελέτη

Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι η συζήτηση αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. «Είναι προφανές ότι πρέπει να καθοριστούν η διαδικασία και ο τρόπος προσδιορισμού της ασφαλιζόμενης αξίας των τεχνολογικών μέσων όσο και της παραγωγής και ακολούθως να προσδιοριστεί το κόστος της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, το οποίο θα καταβάλουν οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιεργειών.

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να ενταχθεί στους Κανονισμούς Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ ένας νέος τομέας καλύψεων και τα επιμέρους ζημιογόνα αίτια, πρέπει να προηγηθεί μία αναλογιστική μελέτη, η οποία θα καταδείξει το ενδεχόμενο ύψος καταβολής αποζημιώσεων σε ορατό χρονικό διάστημα. 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε νέες καλύψεις στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ εάν δεν έχει προηγηθεί η αναλογιστική μελέτη. Συνεπώς, πρέπει να συνεργαστούμε με συστηματικό τρόπο, ώστε να καταλήξουμε το ταχύτερο δυνατόν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», διευκρίνισε.

Άδεια ερασιτεχνικής αλιείας

Όσον αφορά την άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, η ερασιτεχνική αλιεία πρέπει να ασκείται μέσα σε σωστό περιβαλλοντικό πλαίσιο και να μην προκαλεί προβλήματα στις επαγγελματικές δραστηριότητες της αλιείας.

«Όλοι μαζί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μπορούν να συνυπάρχουν. Ακολουθώντας, όμως, συγκεκριμένους κανόνες που θα έχουν στόχο την προστασία των ιχθυαποθεμάτων και του περιβάλλοντος», κατέληξε.