Τέλος σε αρνητικά μέτρα όπως ο ΕΦΚ στο κρασί και η μείωση των συντάξεων λέει ο Αραχωβίτης

Στην κατάργηση αρνητικών μέτρων που νομοθετήθηκαν λόγω αναγκαιότητας, όπως η μείωση των συντάξεων και η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, αναφέρθηκε στη χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», που περιλαμβάνει τις εν λόγω ρυθμίσεις, ψηφίστηκε στο σύνολό του με ευρεία πλειοψηφία από τους βουλευτές.

Την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί χαιρέτησαν με ανακοινώσεις τους όλοι οι φορείς του αμπελοοινικού κλάδου.

Ειδικότερα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)
τόνισε ότι είναι θετικό γεγονός η κατάργηση του ειδικού φόρου «και η οποία, όπως επισημαίνει, συμπίπτει χρονικά με τη γνωστοποίηση των τελευταίων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΛΣΤΑΤ που επιβεβαιώνουν το θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα προγράμματα προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά».

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού έχει ως εξής:

«Θέλω να κάνω μία σύντομη παρέμβαση σε αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, το οποίο είναι ένα νομοσχέδιο θετικό.

Βλέπετε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις συνθήκες με τις οποίες νομοθετήσαμε και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα. Η χώρα ξεπερνάει τον παλιό εαυτό της, ξεπερνάει την κρίση. Αυτό ακριβώς σημαίνει «μεταμνημονιακή εποχή». Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η μεταμνημονιακή εποχή.

Αναγκαστήκαμε, κάτω από την πίεση, αλλά και την εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων, να νομοθετήσουμε αρνητικά μέτρα. Σήμερα πια που δεν υπάρχει η αναγκαιότητα, γιατί ακριβώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν την εικόνα που έχουν, είναι πλεονασματικά ταμειακά -εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους νομοθετήθηκαν τότε- προχωράμε στην άρση τους.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία αποδέχεται η Υπουργός Εργασίας, καταργείται σήμερα.

Θέλω να σας θυμίσω την ημέρα εκείνη κατά την οποία επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, έτσι ώστε να μην το ξεχνάει κανένας. Ο ελληνικός λαός νομίζω δεν το ξεχνάει. Κάποιοι σε αυτή την Αίθουσα, καθοδηγούμενοι από τους επικοινωνιολόγους -που τελικά οι επικοινωνιολόγοι κάνουν πολιτική κι όχι οι πολιτικοί επικοινωνία- προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει.

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, θυμάστε ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός χρειαζόταν ένα ποσό. Το ποσό το οποίο συζητούσαμε ήταν μεταξύ της επιβολής φόρου στην  ιδιωτική εκπαίδευση ή στο κρασί, το οποίο ως περισσότερο αγαθό είχε μία μικρή επιβάρυνση των 20 λεπτών ανά κιλό ή των 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο.

Προτιμήθηκε -έγινε πολιτική επιλογή- εκείνη την ώρα να μην επιβληθεί ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γιατί και η ιδιωτική εκπαίδευση, δυστυχώς, με το επίπεδο της παιδείας που υπήρχε στη χώρα για χρόνια, δεν είναι προνόμιο μόνο των πλουσίων, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα, λοιπόν, που ο προϋπολογισμός είναι βελτιωμένος, είναι αυτός που είναι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ο Ειδικός Φόρος στο κρασί και σήμερα καταργείται.

 Επίσης, κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να ξέρετε ότι και η δημόσια εκπαίδευση παίρνει πια το ρόλο και το έργο που της αρμόζει σε ένα κράτος το οποίο έχει δημόσια και δωρεάν παιδεία. Συνεχώς γίνονται προσλήψεις προσωπικού, μόνιμες προσλήψεις. Είδατε το πρόγραμμα προσλήψεων για τους δασκάλους.

Κλείνω με αυτό. Η δημόσια παιδεία αναβαθμίζεται και έτσι καθίσταται και εκεί ένα άλλο πεδίο δόξης λαμπρόν που καλείστε να στηρίξετε.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Η ανακοίνωσης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου:

Αναγκαία  καθίσταται  πλέον, μετά την κατάργηση  του ΕΦΚ στο κρασί και την τυπική έξοδο της οινικής αγοράς  από την τριετή περιπέτεια στην οποία είχε περιέλθει με την εφαρμογή του,  η επίσπευση των μέτρων εκείνων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα διευκολύνουν περαιτέρω τον εξαγωγικό προσανατολισμό του.

Αυτό τονίζει  ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ  Βαγγ. Αργύρης, χαρακτηρίζοντας θετικό γεγονός  την κατάργηση χθες του ειδικού φόρου και η οποία,  όπως επισημαίνει, συμπίπτει χρονικά με τη γνωστοποίηση  των  τελευταίων στοιχείων  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΛΣΤΑΤ που επιβεβαιώνουν το θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα προγράμματα προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σημειώνεται ότι και στις δύο αυτές αγορές,  που αποτελούν άλλωστε από τις αγορές-στόχους του στρατηγικού σχεδίου marketing που εφαρμόζεται με συνέπεια από το 2010, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελληνικού κρασιού είναι θεαματικές, καταγράφοντας αυξήσεις πολύ πάνω από το 100% ! Ειδικότερα, έως το 2017  οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ  αυξήθηκαν  κατά 108,4% σε αξία, με αξιοσημείωτη την αύξηση κατά 54% και της μέσης τιμής εξαγωγής, που φθάνει  τα 5,3 ευρώ ανά λίτρο. Οι εξαγωγές στον Καναδά αυξήθηκαν κατά  128,2% σε αξία, με τη  μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4,58 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση  53,7% .

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν μονόδρομο για τον κλάδο την φυγή προς τα μπρος , σημειώνει ο κ. Αργύρης ,προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα προγράμματα που προκαλούν αναίτια αβεβαιότητα και κοστίζουν σε χρόνο.  Για την  τόνωση της ανταγωνιστικότητας,  ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής   αναφέρει ότι  συναρτάται ευθέως με τον Αμπελουργικό Σχεδιασμό, ο οποίος πλέον, μετά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Αραχωβίτη για την στήριξη του εγχειρήματος στη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής, περνά στην τελική φάση.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου

Με ικανοποίηση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου βλέπει να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του για κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Η κατάθεση από την Υφυπουργό Οικονομικών τροπολογίας με την οποία μηδενίζεται ο συντελεστής του φόρου έρχεται σε συνέχεια του ανάλογου προϋπολογισμού που κατατέθηκε ο οποίος, όπως εξηγήσαμε από την αρχή, δεν προβλέπει επιβολή φόρου για το 2019. 

Συγχαίρουμε την Κυβέρνηση για την βούλησή της να κλείσει αυτό το οδυνηρό για όλους κεφάλαιο και περιμένουμε τις επόμενες μέρες με την υπερψήφιση της τροπολογίας, την οριστική λύση του ζητήματος.

Ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ

Μόνο με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την πάταξη της παραοικονομίας, που εντάθηκε τα τρία τελευταία χρόνια στον χώρο της εμπορίας των οινικών προϊόντων, μπορούν να αντισταθμιστούν οι απώλειες, που υπέστη ο τομέας από την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί κατά την τριετία που πέρασε.

Η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. , όπως ανακοινώθηκε χθές το βράδυ στην βουλή από τον υπουργό Α.Α.κ Τρ κ.  Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου αποτελεί όντως ένα σημαντικό γεγονός για τον κλάδο.

 Χαιρετίζουμε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε στην πράξη το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε αφού ακόμα και η ίδια η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω κατάργησης του Ε.Φ.Κ. επισημαίνει πως  « ……Η κατάργηση του εν λόγω Ε.Φ.Κ. προτείνεται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού..» ……. στρεβλώσεις που έγκαιρα η ΚΕΟΣΟΕ με υπόμνημα της επεσήμανε από 10/6/2016 προς τους τότε αρμόδιους υπουργούς.

Οι  προαναφερόμενες στρεβλώσεις έπληξαν κυρίως τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις που δεν μπορούν εξ΄αντικειμένου να λειτουργήσουν με όρους «παραοικονομίας» και ταυτόχρονα τον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής που  δέχτηκε όπως ήταν αναμενόμενο τις πιέσεις της αγοράς.  Το αμπελουργικό εισόδημα τα τελευταία τρία χρόνια συρρικνώθηκε περαιτέρω μιας και η πρώτη ύλη (σταφύλια οινοποιίας) απορρόφησε για άλλη μια φορά το υποτιθέμενο κόστος της ανταγωνιστικότητας, όπως ισχυρίζονται συνήθως οι εκπρόσωποι του εμπορίου.

Θεωρούμε πολιτικά σκόπιμο μα κυρίως κοινωνικά δίκαιο η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με θεσμικές παρεμβάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις και εφαρμογή μέτρων στην πολυσυζητημένη «στρατηγική ανασυγκρότησης του αμπελοινικού τομέα» διασφαλίζονται στον κόσμο της παραγωγής ένα εισόδημα τέτοιο που θα ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη.

Μπορεί το ελληνικό κρασί να έχει κάνει βήματα μπροστά – και σ΄αυτό έχει συντελέσει αναμφισβήτητα με τις δικές του θυσίες – ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας.

Μπορεί όμως και να «υποχωρήσει ατάκτως» από την αγορά όταν μία διαρκώς συρρικνούμενη αμπελουργία χωρίς εισόδημα, δεν θα έχει επί της ουσίας ενδιαφέρον να συνεχίσει να υπάρχει.