Χαμηλότερα φέτος ο πήχης της παγκόσμιας παραγωγής εσπεριδοειδών

Καθοριστικές οι μειώσεις σε ΕΕ, Βραζιλία, Αίγυπτο και Μαρόκο

Μειωμένη εκτιμάται πως θα είναι η παγκόσμια παραγωγή των κυρίαρχων –καλλιεργητικά και εμπορικά– εσπεριδοειδών, τη σεζόν 2019/2020, κυρίως λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις κύριες παραγωγικές περιοχές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA).

Έτσι, μικρότερη θα είναι για τη φετινή σεζόν η προσφορά σε πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια, ενώ εξαίρεση αποτελούν τα γκρέιπφρουτ, για τα οποία όχι μόνο αναμένεται αύξηση παραγωγής, αλλά και ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Κατά 10,9% λιγότερα τα πορτοκάλια

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται η συντακτική ομάδα της μελέτης του USDA, βουτιά 5,8 εκατ. τόνων καταγράφεται στην παραγωγή πορτοκαλιών, που αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε σύγκριση με τα άλλα εσπεριδοειδή, της τάξης του 10,9% και θα διαμορφωθούν σε 47,5 εκατ. τόνους. Σημαντικό ποσοστό της μείωσης προέρχεται από τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την ΕΕ και το Μαρόκο.

Ειδικότερα, όσον αφορά την παραγωγή της ΕΕ, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες επέφεραν μείωση κατά 10%, σε 5,8 εκατ. τόνους, γι’ αυτό και αναμένεται αύξηση των εισαγωγών για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς τόσο σε επιτραπέζια όσο και σε χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, και αντίστοιχα, μείωση των εξαγωγών.

Τριπλάσιο είναι το ποσοστό της μείωσης στο Μαρόκο, η φετινή παραγωγή του οποίου υπολογίζεται σε 815.000 τόνους, ενώ στους 3 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 17% είναι η παραγωγή της Αιγύπτου, η οποία θα περιορίσει κατά 200.000 τόνους τις εξαγωγές της, διατηρώντας ακόμα, ωστόσο, το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών της χώρας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο γίγαντας της παγκόσμιας παραγωγής, η Βραζιλία, εκτιμάται ότι με 22% λιγότερα πορτοκάλια φέτος θα ζυγίσει 15,1 εκατ. τόνους.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της απορροφάται από τη χυμοποίηση ήτοι 10,4 εκατ. τόνοι, ενώ 4,7 από τη φρέσκια κατανάλωση. Εξαίρεση στην παγκόσμια εικόνα αποτελεί η μικρή αύξηση της παραγωγής της Κίνας σε 7,3 εκατ. τόνους και των ΗΠΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατά 1% – μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις ετών κυρίως στη Φλόριντα.

Το ρεκόρ της Κίνας αντισταθμίζει την παγκόσμια μείωση στα μανταρίνια

Παρόλο που η παραγωγή μανταρινιών στις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου με τη μεγαλύτερη καλλιέργεια υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστά που φτάνουν μέχρι και το 34%, ως αντίβαρο έρχεται η αύξηση της παραγωγής της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και περισσότερο από το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών, κατά 1 εκατ. τόνους, σε επίπεδα ρεκόρ των 23 εκατ. τόνων.

Η παραγωγή στην ΕΕ με τα τελευταία δεδομένα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε 2,6 εκατ. τόνους, λιγότερη κατά 570.000 τόνους ή 17,9%, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση εισαγωγών και σταθερές εξαγωγές. Η κατανάλωση, στα 2,7 εκατ. τόνους είναι η χαμηλότερη των τελευταίων επτά ετών. Την ίδια στιγμή, το Μαρόκο, που αποτελεί από τους κύριους προμηθευτές της ΕΕ, έχει και στα μανταρίνια σημαντικά μειωμένη παραγωγή φέτος, κατά 34% και θα διαμορφωθεί σε 910.000 τόνους, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα περιορίσει κατά πολύ και τις εξαγωγές του.

Εξαγωγές ρεκόρ για τα λεμόνια από Αργεντινή και Ν. Αφρική

Τουρκία, Αργεντινή, ΕΕ και ΗΠΑ καθορίζουν το αρνητικό πρόσημο στη φετινή παραγωγή λεμονιών και λάιμ, ενώ αυξημένη υπολογίζεται στη Νότια Αφρική και στο Μεξικό.

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να κινηθεί στους 7,9 εκατ. τόνους, λιγότερο κατά 586.000 τόνους από πέρσι. Στην ΕΕ, λεμόνια και λάιμ την τρέχουσα σεζόν θα μειωθούν σε 1 εκατ. τόνους (-9%) με βαρύνουσες τις παραγωγές Ισπανίας και Ιταλίας, λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση θα είναι μικρότερη, βάσει της εξέλιξης της παραγωγής, ωστόσο αυξημένες εκτιμάται πως θα είναι οι εξαγωγές της ΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και η Αργεντινή, παρά τη μειωμένη παραγωγή, που υπολογίζεται στο 11% ή 1,6 εκατ. τόνους, εκτιμάται ότι θα φτάσει σε εξαγωγικά επίπεδα ρεκόρ των 300.000 τόνων, λόγω και των νέων αγορών για τη χώρα από το 2019, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Κίνα, ενώ τα 2/3 των εξαγωγών της απορροφώνται από την ΕΕ. Ρεκόρ εξαγωγών υπολογίζεται και για τη Ν. Αφρική, της οποίας η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 6%.

Αβάντα στις ελληνικές εξαγωγές η φετινή οψίμηση και οι ζημιές σε άλλες χώρες

Η μειωμένη παραγωγή μανταρινιών από σημαντικές παραγωγούς χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δημιούργησε κλίμα αυξημένης ζήτησης στις αγορές και μάλιστα, μέχρι τώρα, επικρατώντας της αντίστοιχης των πορτοκαλιών.

Έτσι, όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία επεξεργάζεται ο σύνδεσμος των εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών Incofruit-Hellas, οι αποστολές μανταρινιών φέτος, μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, ανέρχονταν σε 102.526 τόνους, αυξημένες κατά 17,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ. Τα δε πορτοκάλια, παρουσιάζουν μια υστέρηση σε σχέση με πέρσι σε επίπεδο εξαγωγών, καθώς φέτος μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φύγει 140.556 τόνοι έναντι 165.139 τόνων πέρσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σχολίασε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, «και στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια, η οψίμηση που είχε η παραγωγή, ενώ αρχικά φαινόταν ότι θα μας δημιουργήσει προβλήματα στην τοποθέτηση στην αγορά, έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα σε άλλες χώρες, μας ευνόησε. Όταν χρειαζόταν, δηλαδή, η αγορά, εμείς είχαμε παρουσία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η αυξημένη ζήτηση στο μανταρίνι διατηρείται μέχρι και σήμερα, με τις τιμές αυξημένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ οι ζημιές που προκάλεσαν τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ισπανία αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν περαιτέρω ζήτηση και –πιθανώς– αύξηση τιμών. Την ίδια στιγμή, και για τα πορτοκάλια, τα οποία δείχνουν να έχουν μια καθυστέρηση στις αγορές στο φόντο της ισχυρής ζήτησης που παρουσιάζουν τα μανταρίνια, αναμένεται ότι από εδώ και πέρα θα έχουν καλύτερη εμπορία.

Ο κ. Πολυχρονάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι είναι αναγκαίο να καταρτιστεί μια μελέτη για όλα τα εσπεριδοειδή με βάση τις προτιμήσεις των αγορών και να καθοριστεί μια στρατηγική για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας με ζητούμενο να διευρυνθούν τα μερίδια της ελληνικής παραγωγής και να κερδηθεί η προτίμηση στο ελληνικό προϊόν.