Τα χέρια ψηλά για το συμπύρηνο σηκώνει η βιομηχανία – στα κάγκελα οι παραγωγοί

 Στα κάγκελα οι παραγωγοί με τη «στάση παραλαβών»  «Και πολλά, και προβληματικά» τα ροδάκινα, λένε τα εργοστάσια

των Γιάννη ΤσατσάκηΜελίνας Ζιάγκου

Σε «μία από τα ίδια» φαίνεται ότι εξελίσσεται για τους καλλιεργητές η φετινή χρονιά στο συμπύρηνο ροδάκινο καθώς, παρά τις χαλαζοπτώσεις που έχουν πλήξει ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής, οι βιομηχανίες δηλώνουν αδυναμία να διαχειριστούν τις προσφερόμενες ποσότητες, που σε ένα μεγάλο ποσοστό τις χαρακτηρίζουν και «ποιοτικά προβληματικές».

Ήδη, τις προηγούμενες μέρες, πολλά εργοστάσια προχώρησαν αποσπασματικά σε διακοπές παραλαβών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι τα ψυγεία τους είναι γεμάτα. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόθεση για κάτι καλύτερο από τα 26 λεπτά το κιλό τα οποία, με δημόσιες τοποθετήσεις του τον Δεκέμβριο του 2018, είχε θέσει ως «σημείο αναφοράς» για τη φετινή χρονιά ο πρόεδρος της ΕΚΕ (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος), Κώστας Αποστόλου.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Αποστόλου παραδέχεται ότι «οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις έπληξαν μια περιοχή του Νομού Πέλλας από την οποία εκτιμάμε ότι προέρχεται περίπου το 20% της συνολικής ετήσιας παραγωγής». Οι ζημιές αυτές ήρθαν να προστεθούν «σε εκείνες που είχαν προκαλέσει οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου».

Στα όρια της υπερεπάρκειας

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης πρώτης ύλης. «Τα τελευταία έξι χρόνια είχαμε μια θεαματική αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι οποίες, βάσει των περσινών στοιχείων, αγγίζουν πλέον τα 190.000 στρέμματα και φέτος ενδεχομένως να τα ξεπερνούν», σημειώνει. «Ως ΕΚΕ, είχαμε χτυπήσει εγκαίρως καμπανάκι για την εξέλιξη αυτή, προειδοποιώντας ότι όποιος ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει θα πρέπει, σε συνεννόηση είτε με τη βιομηχανία είτε με τους συνεταιρισμούς, να επιλέξει την κατάλληλη ποικιλία και να διασφαλίσει την απορρόφησή της. Αυτές οι εκτάσεις, υπό κανονικές καιρικές συνθήκες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερεπάρκεια προϊόντος, που οι κονσερβοποιίες δε θα μπορούν να διαχειριστούν μεταποιητικά».

O πρόεδρος της ΕΚΕ συμπληρώνει ότι «από το 2015 και μετά δεν προέκυψε τέτοιο ζήτημα γιατί είχαμε συνεχώς ζημιές και κακές καρποδέσεις, με αποτέλεσμα η μέση στρεμματική απόδοση να είναι χαμηλή και η βιομηχανία να παραλαμβάνει τελικά τις ποσότητες, παρά τα όποια ποιοτικά τους προβλήματα, αν και οριακές για τις ανάγκες της».

Φέτος, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το σκηνικό άλλαξε, καθώς αφενός η καρπόδεση ήταν ικανοποιητική, αφετέρου, λόγω και της έλλειψης εργατικών χεριών, «ένα σημαντικό ποσοστό των ροδακίνων είναι μικρόκαρπο ή ακόμα και άποντο, δηλαδή ακατάλληλο για κομπόστα. Την κατάσταση ήρθαν να επιδεινώσουν οι χαλαζοπτώσεις, που περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις καλές ποιότητες».

Όλα αυτά, λοιπόν, έχουν ως αποτέλεσμα «να μην έχουμε φέτος κανένα κενό τροφοδοσίας, τα ροδάκινα που πηγαίνουν στη βιομηχανία να υπερβαίνουν τις δυνατότητες κοπής και, επιπλέον, η προσφερόμενη ποιότητα να οδηγεί σε μεγάλες αναλώσεις (υψηλό κόστος παραγωγής)- ιδίως στην αρχή της σεζόν που ένας μεγάλος όγκος των παραλαβών αφορούσε χαλαζόπληκτα ροδάκινα».

Στα μέσα του μήνα οι πρώτες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, οι πρώτες τιμολογήσεις θα γίνουν στα μέσα Αυγούστου, ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι «δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή κάποιο δεδομένο για μια αύξηση της τιμής πέρα από τα 26 λεπτά, στα οποία είχα αναφερθεί προ μηνών, πέρα από κάποιες όψιμες ποικιλίες οι οποίες ούτως ή άλλως πληρώνονται λίγο υψηλότερα».

Να λειτουργήσει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, λένε οι καλλιεργητές

Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Για ζημιές σε πάνω από το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κάνει λόγο, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, ο οποίος προσθέτει ότι «πρέπει να έχουμε επομένως και μια ανάλογη αύξηση της τιμής, βάσει του νόμου προσφοράς-ζήτησης τον οποίο, κατά το δοκούν όπως φαίνεται, επικαλούνται οι βιομηχανίες».

Σήμερα, οι επιχειρήσεις παίρνουν το προϊόν, τηρώντας ωστόσο σιγή ιχθύος όσον αφορά την τιμή, αναφέρει. «Δυστυχώς, εκμεταλλεύονται και το γεγονός ότι δεν έχουμε διαπραγματευτική δύναμη απέναντί τους. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το πεπόνι. Δεν μπορούν όμως να μας αποκαλούν συνεργάτες, μάλλον περισσότερο μας αντιμετωπίζουν ως… τους δικούς τους εργάτες. Εμείς τον όρο συνεργασία τον αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά», σχολιάζει δηκτικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή φέτος, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε το χαλάζι, θα είναι περί τους 250.000 τόνους, χαμηλότερα δηλαδή από τους 310.000 τόνους που απορροφήθηκαν πέρυσι. Παραδέχεται ότι το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων φυτεύσεων είναι υπαρκτό όμως, όπως τονίζει, «κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το βάλει στο τραπέζι και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί».

«Είχαμε προειδοποιήσει για τις μαζικές φυτεύσεις»

Θοδωρής Πακακωνσταντίνου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας

«Το συμπύρηνο μεθοδευμένα έφτασε εδώ που έφτασε. Οι ίδιες οι βιομηχανίες ουσιαστικά επιδοτούσαν τις φυτεύσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για πλεονασματική παραγωγή», λέει στην «ΥΧ» ο Θοδωρής Πακακωνσταντίνου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας

«Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι παρά τις φετινές καταστροφικές θεομηνίες, οι βιομηχανίες είναι μπλοκαρισμένες. Από τα 26 λεπτά για τα οποία γίνεται λόγος, ο παραγωγός θα πάρει ουσιαστικά 23, γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε τα μεταφορικά, τις προμήθειες των κέντρων παραλαβής κ.λπ.», συμπληρώνει.

«Δαινόταν με μαθηματική ακρίβεια ότι θα φτάναμε ως εδώ, λόγω των μαζικών φυτεύσεων που έγιναν το 2014-15 οι οποίες άρχισαν πλέον να δίνουν παραγωγή. Εμείς ως αγροτικοί σύλλογοι είχαμε προειδοποιήσει. Φοβάμαι ότι ανοίγει ένας καινούργιος προβληματικός κύκλος για το συμπύρηνο», καταλήγει.

«Να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι»

Ιορδάνης Κυρατλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης

«Με τις ζημιές που είχαμε, το ροδάκινο υπολείπεται σε ποιότητα αυτού που ζητάει η βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υπάρχουν ποσότητες, λόγω των φυτεύσεων των τελευταίων ετών», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης, Ιορδάνης Κυρατλίδης.

«Σε καμιά εβδομάδα θα βγει η Andros, που είναι πιο δυναμική, με μεγάλες ποσότητες και φαίνεται πως τότε θα ενταθεί το πρόβλημα. Η Κατερίνα είχε πολλά προβλήματα, χτυπήθηκε από χαλάζι ήταν και μικρόκαρπη, είχε και κάποια θέματα με μονίλια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, μπούκωσαν οι βιομηχανίες», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει και μια διαβάθμιση στην τιμή, ώστε οι παραγωγοί με καλύτερη ποιότητα να εισπράττουν και το αντίστοιχο αντίτιμο. «Τώρα, όλοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι», λέει χαρακτηριστικά.

«Αναγκαία η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας»

Νίκος Δημητριάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας

«Πράγματι κάποιες βιομηχανίες διέκοψαν χωρίς προειδοποίηση κάποιες μέρες αποσπασματικά τις παραλαβές. Εκφράζονται φόβοι ότι με τις καθυστερήσεις στις παραλαβές, μένοντας πάνω στο δέντρο για τρεις μέρες ακόμα, ο καρπός γίνεται ακατάλληλος για κομπόστα και μετά αναγκαστικά κατευθύνεται στη χυμοποίηση, όπου η τιμή είναι 7-8 λεπτά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Νίκος Δημητριάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας. «Από τη μία μεριά επεδίωξαν να αυξήσουν τα στρέμματα σε κάποιες ποικιλίες, από την άλλη βλέπουμε μέσα στη συγκομιδή να σταματούν να παραλαμβάνουν. Είχαμε θέσει και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας στη βάση της δυνατότητας διάθεσης και απορρόφησης της παραγωγής», προσθέτει.