Χοιροτροφία: Τεχνικές προστασίας από τον καύσωνα

Κατά τις περιόδους του καύσωνα, ιδιαίτερα σε θερμές περιοχές, οι υποδομές σταβλισμού και ο εξοπλισμός συχνά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της θερμικής πίεσης που ασκείται στους χοίρους. Μπορεί ως ομοιόθερμα ζώα να προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτό όμως δεν είναι πάντοτε αρκετό κατά την εκτροφή των παραγωγικών ζώων, απαιτώντας την τεχνική υποστήριξη για την προστασία τους.

Η θερμική ισορροπία στον οργανισμό των χοίρων διατηρείται μεταξύ των μηχανισμών παραγωγής θερμότητας και απώλειας θερμότητας. Όταν εκτίθενται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι χοίροι τείνουν να διατηρούν σταθερή την εσωτερική τους θερμοκρασία, αυξάνοντας τη διάχυση θερμότητας στο περιβάλλον και μειώνοντας τη μεταβολική παραγωγή θερμότητας. Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους, όπως στην περίπτωση των θηλαζουσών χοιρομητέρων και των μικρών τους, η προσαρμογή αυτή μπορεί να γίνεται πιο δύσκολα, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα, την ευζωία και τη μακροζωία τους.

Βελτιστοποίηση της θερμοκρασίας με τεχνικές μεθόδους

Παρά τις πολλές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί, αναζητώντας τρόπους βελτίωσης των συνθηκών θερμοκρασίας κατά την εκτροφή, μόνο λίγες από αυτές θεωρούνται αποτελεσματικές ως προς τη διαχείριση του θερμικού στρες, συνυπολογίζοντας βέβαια και το κόστος που έχουν αυτές για τα χοιροτροφεία, αναφέρεται σε αφιέρωμα του PigProgress.

Με επικρατέστερες τις τεχνικές μείωσης της θερμοκρασίας του χώρου, χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως ανεμιστήρες και συστήματα ψύξης με εξάτμιση, ενώ σε ό,τι αφορά τις τεχνικές υποβοήθησης της απώλειας θερμότητας για τα ζώα, προτιμώνται συστήματα ψύξης του δαπέδου, καθώς και του ρύγχους. Σχετικά με τα φυσικά συστήματα εξαερισμού, τα μεγάλα ανοίγματα στους πλαϊνούς τοίχους της εγκατάστασης αποτελούν μία πρακτική επιλογή. Τεχνικές όπως η γενετική επιλογή εντάσσονται επίσης στις εναλλακτικές, όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν αναφορικά με τις εναλλακτικές διατροφικές διεξόδους, αυτές δεν μπορούν πάντα να δράσουν αποτελεσματικά, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.

Συνεπώς, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών εξακολουθεί να είναι μία από τις επικρατέστερες επιλογές για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων, διασφαλίζοντας τις αποδόσεις στην περίπτωση των χοιρομητέρων, αλλά και των χοιριδίων τους.

Θηλάζουσες χοιρομητέρες και χοιρίδια

Στην περίπτωση των μητέρων και των μικρών τους, αποτελεσματικότερες επιλογές, μεταξύ των εναλλακτικών, σε χώρους όπως οι θάλαμοι κύησης, αποτελούν συστήματα κλιματισμού που ψύχουν με εξάτμιση, έναντι αυτών των μηχανισμών εξαερισμού. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, επισημαίνουν οι επιστήμονες, ώστε να μην επηρεάζονται σημαντικά οι συνθήκες υγρασίας του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Εξετάζοντας συστήματα που βελτιώνουν την αίσθηση της θερμότητας ιδιαίτερα στις θηλάζουσες χοιρομητέρες, σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα, εκείνες που εκτέθηκαν σε συστήματα ψύξης δαπέδου εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές στις φυσιολογικές παραμέτρους, καθώς και στις επιδόσεις και στην παραγωγή γάλακτος, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση βάρους για τα χοιρίδιά τους κατά τον απογαλακτισμό.

Η ψύξη του νερού έχει και εκείνη θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του θερμικού στρες για τις θηλάζουσες χοιρομητέρες, αφού αύξησε την πρόσληψη τροφής κατά 20%, βελτιώνοντας την παραγωγή γάλακτος, αλλά και τις επιδόσεις των χοιριδίων.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.