Ψηφίστηκε επί της Αρχής το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο Σταθάκη – Τζάκρη – Χαρίτση

Συνάντηση Γ. Σταθάκη με στελέχη της Tesla για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά

Ψηφίστηκε επί της Αρχής κι επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων κι εκθέσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους. 

Υπέρ ψήφισαν επί της Αρχής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η ΝΔ ενώ επιφυλάχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΚΚΕ, που καταψήφισε. 

Το νομοσχέδιο αφορά προσαρμογή κι εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ. Συγκεκριμένα αφορά στο θέμα των ετήσιων  οικονομικών καταστάσεων και στις συναφείς εκθέσεις που οφείλουν να καταθέτουν οι επιχειρήσεις βάσει κοινοτικής οδηγίας. Εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να υπάρξουν επιμέρους ρυθμίσεις για να λειτουργήσουν καλύτερα οι υπηρεσίες,  που λειτουργεί τα κοινοτικά προγράμματα και να υπάρξουν τεχνικές βελτιώσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως το νέο νομοσχέδιο αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας, για να υπάρξουν θεσμικά εργαλεία για την ανάκαμψη με στόχο την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων αλλά και τη μείωση των προνομίων. Κατά τ΄ άλλα εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως στο Β΄ εξάμηνο του 2015 , η μέριμνα ήταν για να κλείσει τα πρόγραμμα και πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες, που έχουν να κάνουν με στελέχωση κι εκπαίδευση. Υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα για επιτελικές δομές στη βάση αντικειμένων ακόμη και για αναπληρωτές υπουργούς και μίλησε για μεταβατικές διατάξεις, για να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες. 

Η Θεοδώρα Τζάκρη , με αρμοδιότητα στη βιομηχανία, αναφέρθηκε στους κανόνες δημοσιότητας για τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται. Σημείωσε ότι ο νόμος αφορά μόνο μεγάλες ανώνυμες εταιρίες και εταιρίες δημοσίου συμφέροντος, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές κι απασχολούν κάτω από 10 άτομα. 

Σειρά τροπολογιών αλλά στις Επιτροπές

Σωρεία τροπολογιών κατατέθηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών, Τουρισμού, Εργασίας και Παιδείας στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο Σταθάκη – Τζάκρη – Χαρίτση, από πλευράς εκπροσώπων της κυβέρνησης. Τροπολογίες κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, η υφυπουργός Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Εκπρόθεσμη ήταν η τροπολογία από πλευράς Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία αποσύρθηκε.

Τροπολογία  κατατέθηκε πάντως κι από πλευράς του Γιώργου Αρβανιτίδη, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για θέματα που αφορούσε στον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις και κάλεσε να την υπερψηφίσουν. Πρόκειται για τροπολογία , η οποία κατατέθηκε εκπρόθεσμη κι αφορούσε στα οδοιπορικά προσωπικού του ΕΛΓΑ και συνυπογράφουν οι: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Τζελέπης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Βασίλης Κεγκέρογλου. 

 Άννα Στεργίου