Διεθνές συνέδριο του Χάρβαρντ για τη μεσογειακή διατροφή στη Χαλκιδική

Διεθνές συνέδριο του Χάρβαρντ για τη μεσογειακή διατροφή στη Χαλκιδική

Τα οφέλη, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις για τη μεσογειακή διατροφή θα συζητηθούν από διεθνείς επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με τη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά, The Cooking Odyssey, σε πενταήμερο συνέδριο/διαδραστικό event. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική στις 16 με 20 Οκτωβρίου, στο Sani Resort. Έλληνες και ξένοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τα οφέλη και τις τελευταίες εξελίξεις για τη μεσογειακή διατροφή, αλλά και να επισκεφτούν ελαιοτριβεία, οινοποιεία, και τυροκομικές μονάδες και να γευτούν ελληνικά προϊόντα. Συντονιστής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Στέφανος Καλής, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο Δημ. Κουρέτας, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Κουρέτας αναμένεται να παρουσιάσει στο συνέδριο την έρευνά του σχετικά με την αξιοποίηση του τυρόγαλου, το οποίο αντί να πηγαίνει ως απόβλητο στη φύση, ρυπαίνοντάς τη, μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρασκευή ενός καινοτόμου τροφίμου, όπως έπραξε ο ίδιος με το feedback cake.

Να σημειωθεί ότι στο βιογραφικό του Δ. Κουρέτα αναφέρεται η μακρά θητεία του στη Βοστώνη, όπου εργαζόταν ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Χάρβαρντ στο Τμήμα Ιατρικής, όπου ερεύνησε τους τρόπους επεξεργασίας του τυρογάλακτος για να δοθεί λύση στα ρυπογόνα απόβλητα. Τότε, ανακάλυψε τον τρόπο απομόνωσης της πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα αυτό που μένει να είναι καθαρό και περιβαλλοντικά αθώο. Έμεινε, όμως, αναξιοποίητη η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος. Έτσι, ο Δημήτρης Κουρέτας ξαναμπήκε στο εργαστήριο, ξεκίνησε τα πειράματα, ανέμειξε την πρωτεΐνη με ένα μείγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων, προσέθεσε αρωματικά στοιχεία και έφτιαξε το κέικ… τούρμπο, με βασικό συστατικό το τυρόγαλο.