Έπεσαν υπογραφές για Μαρινόπουλο-Σκλαβενίτη, παζάρι για το «κούρεμα»

-Διαφήμιση-
Delegate

Η εκταμίευση ενός ποσού της τάξης των 80 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει να ξεκινήσει η ανατροφοδότηση των καταστημάτων της Μαρινόπουλος με εμπορεύματα θα είναι το πρώτο βήμα μετά την υπογραφή της συμφωνίας διάσωσης μεταξύ της Σκλαβενίτης και των τεσσάρων τραπεζών.

Ζήτημα το οποίο «καίει» ωστόσο πολλούς προμηθευτές είναι το «κούρεμα» το οποίο θα υποστούν οι υποχρεώσεις της αλυσίδας προς αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η εξαίρεση όσων έχουν λαμβάνειν έως 100.000 ευρώ οι οποίοι αναμένεται να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο, γινόταν προσπάθεια το όριο αυτό να ανέβει στις 150.000 ή ακόμα και στις 200.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους προμηθευτές το ύψος του «κουρέματος» πιθανότατα θα φτάσει το 50%. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

-Διαφήμιση-

Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.

Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου».

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Μαρινόπουλος σημειώνεται ότι «στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της προχώρησε σήμερα η Μαρινόπουλος. Με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή.

Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας.

Η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας».