Επί τάπητος το βερτιτσίλιο και η αξιοποίηση του ΚΕΓΕ Βαρδατών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΓΟ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Κλιμάκιο του ΕΛΓΟ επισκέφτηκε τη Φθιώτιδα για να διερευνήσει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του ΚΕΓΕ Βαρδατών στη Λαμία και τη σύνδεση του συνεταιρισμού Στυλίδας με την έρευνα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Καρέτσος, ο διευθύνων σύμβουλος, Θανάσης Βλάχος, και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Δημήτρης Βέττας, επισκέφθηκαν το ΚΕΓΕ και συνομίλησαν με τον ερευνητή Γιάννη Μάνθο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων, αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση.

Στη συζήτηση τέθηκαν οικονομοτεχνικά θέματα που αφορούν στη στατική ενίσχυση, ανακαίνιση και συντήρηση των κτηριακών υποδομών και προτάθηκε να γίνει εισήγηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον σκοπό αυτό. Όπως είναι γνωστό, το κέντρο κατέχει μία έκταση 250 στρεμμάτων με καλλιέργειες καρυδιάς, φιστικιάς και βαμβακιού.

Το ενδιαφέρον του κλιμακίου εστιάστηκε στη συνεργασία του Οργανισμού για τη δημιουργία ενός συλλογικού σχήματος (Συνεταιρισμού ή ΚΟΙΝΣΕΠ) για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των εκτάσεων, με στόχο την παραγωγή προϊόντων και την επικουρική ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του σταθμού. Όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να οργανωθούν αποτελεσματικότερα μέσα από το Μέτρο 16 του ΠΑΑ για τις συνέργειες. Ακόμη, έγινε αναφορά στην αξιοποίηση των Κέντρων «Δήμητρα», για την ενίσχυση της κατάρτισης, είτε με επιπλέον ώρες διδασκαλίας των προγραμμάτων νέων αγροτών σε θέματα που αφορούν το πολλαπλασιαστικό υλικό και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, είτε με την εφαρμογή νέων ερευνητικών προγραμμάτων. 

Σύμπραξη και συνεργασία

Ο επόμενος σταθμός του κλιμακίου ήταν ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας. Στη συζήτηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα στελέχη του συνεταιρισμού, αναλύθηκε η εξέλιξη της σύμπραξης του συνεταιρισμού με τις υφιστάμενες υποδομές του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», όπως το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων στη Θέρμη και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων στην Λυκόβρυση. Η συνεργασία αυτή έχει ως άμεσο στόχο την αντιμετώπιση του βερτιτσίλιου της ελιάς.

Απειλή για την Κονσερβολιά

Η ασθένεια αυτή προσβάλλει εύκολα την κονσερβολιά Στυλίδας και έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στον ελαιώνα της περιοχής. Μέχρι και σήμερα, πολλοί ελαιοκαλλιεργητές έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης των δέντρων που έχουν προσβληθεί με άλλες ποικιλίες, περισσότερο ανθεκτικές. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η αντικατάσταση αυτή θα αλλοιώσει τον παραδοσιακό παραγωγικό χάρτη της περιοχής, όπου για εκατονταετίες είναι ταυτισμένος με την κονσερβολιά, η οποία έχει πιστοποιηθεί και ως ΠΟΠ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει «μια έκθεση καταγραφής των αναγκών από τον συνεταιρισμό, να ξεκινήσει μια πρώτη φάση συνεργασίας με συγκεκριμένα θέματα και η επόμενη συνάντηση να γίνει με τους ερευνητές από τα εμπλεκόμενα ινστιτούτα και τον συνεταιρισμό, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων».

Στη θεματολογία της συνάντησης συμπεριλήφθηκαν ο ορισμός και οι προτάσεις για την αξιοποίηση της ποικιλίας της ελιάς και οι από κοινού ενέργειες, υπό την προϋπόθεση ορισμένων κριτηρίων. Τέλος, έγινε αναφορά στο θέμα της εγκατάστασης και της λειτουργίας μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή.