ΕΥΑΘ: Επεξεργασμένα λύματα για άρδευση καλλιεργειών του μακεδονικού κάμπου

ΕΥΑΘ: Επεξεργασμένα λύματα για άρδευση καλλιεργειών του μακεδονικού κάμπου
-Διαφήμιση-
Delegate

Την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων για άρδευση σε αγροτικές καλλιέργειες παρουσίασε ως καλή πρακτική (best practice), ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στην πρόσφατη συνάντηση του Ευρωδικτύου Μεσογειακών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας.

Αυτή η χρήση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή Χαλάστρας-Καλοχωρίου, διέθεσε σε αγρότες της περιοχής επεξεργασμένα λύματα από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), έναν πολύτιμο υδάτινο πόρο κατά τις ξηρές θερινές περιόδους με αυξημένες τις αρδευτικές ανάγκες, όπως εξήγησε στους δημάρχους και στους άλλους εκπροσώπους φορέων του Ευρωδικτύου η χημικός της εταιρείας, Κατερίνα Χριστοδούλου.

Η ίδια επισήμανε την ανάγκη το νομοθετικό πλαίσιο – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο – να ισορροπεί ανάμεσα στην περιβαλλοντική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το κοινωνικοοικονομικό όφελος. Σύμφωνα με την ίδια, μείζονος σημασίας είναι και η ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση των πολιτικών επαναχρησιμοποίησης λυμάτων, ούτως ώστε να είναι αμέριστη η αποδοχή της δράσης από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών.

Στο Ευρωδίκτυο συμμετέχουν 128 πόλεις από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οι οποίες συνεργάζονται και ανταλλάσσουν εμπειρίες σε θέματα τεχνικά (βελτίωση υποδομών) και κοινωνικοπολιτικά (ανεργία, μετανάστευση, κ.ά.), με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

Η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για αγροτικούς σκοπούς ανακυκλώνει θρεπτικά συστατικά στη γη, βελτιώνοντας έμμεσα και την ποιότητα των υδάτινων αποδεκτών, ενώ εξοικονομεί νερό για αστικές χρήσεις, γι’ αυτό και η εμπειρία της ΕΥΑΘ προσήλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον εκπροσώπων της Νότιας Μεσογείου με περιορισμένα αποθέματα, όπως των δημοτικών Αρχών της Μάλτας, της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Παλαιστίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ