Σοβαρό πρόβλημα η διαχείριση αποβλήτων των ελαιοτριβείων

Αραχωβίτης: τοξικό απόβλητο ή πόρος ο Κατσόγαρος;

Kάθε χρόνο αυτή την εποχή οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγείας καλούνται να διαχειριστούν ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων (κατσίγαρος). Η συνήθης πρακτική είναι η επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων. Είναι σαφές, όμως, ότι η τακτική των προστίμων δεν αποτελεί λύση του προβλήματος.

Το οικοσύστημα της περιοχής καταστρέφεται εξαιτίας της άναρχης διαχείρισης στην εναπόθεση των υπολειμμάτων. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είχε δεσμευτεί στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού στη Λαμία για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων μέσω της κυκλικής οικονομίας για γεωργική χρήση. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα, οι αποφάσεις παραμένουν αδρανείς. Οι ανωτέρω διευθύνσεις απλά ενημερώνουν για τις υποχρεώσεις των εμπλεκομένων ως προς την ορθή διαχείριση του κατσίγαρου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Φθιώτιδα: Σοβαρό το πρόβλημα από τον κατσίγαρο
Σοβαρό πρόβλημα ο κατσίγαρος

Για το μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα σε μελέτες, προγράμματα εκσυγχρονισμού, ενημερωτικές εκδηλώσεις με ελάχιστα όμως αποτελέσματα. Τεχνολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα απόβλητα των περίπου 58 ελαιοτριβείων της Φθιώτιδας, όπως, για παράδειγμα, η μετατροπή των τριφασικών σε διφασικών, για πολλούς λόγους, δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

  • Ο κατσίγαρος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το οικοσύστημα.
  • Μπορεί να αξιοποιηθεί μέσα από την κυκλική οικονομία.
  • Τα διφασικά ελαιοτριβεία εκτονώνουν σε ένα ποσοστό την κατάσταση.
  • Έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς μεγάλα αποτελέσματα.
  • Η γραφειοκρατία και οι πολιτικές αποφάσεις διαιωνίζουν την κατάσταση.