Η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους με αιχμή του δόρατος τη φέτα

Σε μια πανεθνική προσπάθεια προστασίας της φέτας καλεί ο ΣΕΒΓΑΠ
-Διαφήμιση-
Delegate

Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει η Αχαρνών με τη Συγγρού, με αφορμή τη συμφωνία ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες για το θέμα της φέτας. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν και την κυβέρνηση αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, για «κουκούλωμα» και «τραγικά λάθη».

Συγκεκριμένα 43 βουλευτές της, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη εγκαλούν την κυβέρνηση και κάνουν λόγο για «¨φιάσκο¨ στη συμφωνία για την προστασίας της φέτας», ζητώντας εξηγήσεις και κατάθεση σχετικών εγγράφων.  Είχε προηγηθεί θυελλώδης συνεδρίαση, πριν από περίπου δέκα ημέρες, κατά την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου ενημέρωσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για τη φέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις και ένταση, για τη συμφωνία με τις χώρες της Αφρικής,  ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Καρασμάνη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Νότη Μηταράκη και Φωτεινή Αραμπατζή. Οι πρώην υπουργοί και η άλλοτε τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, υποστήριξαν πως η συμφωνία που έφερε ο υπουργός, δεν προστατεύει άμεσα, όπως συμβαίνει με τη συμφωνία με τον Καναδά, αλλά με ορίζοντα πενταετίας και υπό προϋποθέσεις το ελληνικό τυρί και χωρίς να παρέχει καθολική προστασία.  

-Διαφήμιση-

Ο κ.Καρασμάνης είχε καταθέσει και τότε αίτημα κατάθεσης εγγράφων στον υπουργό αλλά κάτι τέτοιο  δε συνέβη. Για την ακρίβεια είχε ζητήσει την αλληλογραφία, καθώς ο κ.Αποστόλου είχε κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως εκείνη είχε ήδη υπογράψει σχετικές συμφωνίες.

Τώρα η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους για το θέμα της φέτας και κάνει λόγο για «σοβαρότατα λάθη», «καθυστερήσεις», «παραλείψεις και ολιγωρίες».

Το ζήτημα της φέτας επανήλθε κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης από πλευράς της Φωτεινής Αραμπατζή, όπου ο κ. Αποστόλου αναφερόμενος στη συμφωνία με τις Τρίτες Χώρες στις 15 Ιουλίου λέγοντας  «…κάνουμε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας, ιδιαίτερα τη ΦΕΤΑ, μέσα από τις Συμφωνίες που έχετε μονογράψει (ΣΣ εννοώντας την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ), οι οποίες μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Όμως εμείς αντιστεκόμαστε»!

Η ΝΔ  κάνει λόγο για «απίστευτο αλαλούμ» ενώ  προσωπικά ο Γιώργος Καρασμάνης καταγγέλλει «εξοργιστική καθυστέρηση» και «πρωτοφανή ολιγωρία τους στις όποιες διαπραγματεύσεις» και ζητεί η κυβέρνηση ν΄ ανακοινώσει επισήμως η κυβέρνηση τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής , τα έγγραφα των ετών 2013-16 , που αφορούν στη φέτα και την επιστολή των δύο Γενικών Γραμματέων (Υπ.ΑΑΤ και Οικονομίας) προς την Κομισιόν για το ίδιο θέμα την οποία επικαλέστηκε και – βέβαια – την επιστολή της Κομισιόν η οποία προφανώς προηγήθηκε και στην οποία υποχρεώθηκαν να απαντήσουν οι Γραμματείς.

Καλεί δε την κυβέρνηση να «καταθέσει στο Κοινοβούλιο το έγγραφο που με ελληνική υπογραφή θα ¨αποδεικνύει¨, υποτίθεται, τον ψευδή ισχυρισμό ότι επί της προηγούμενης Κυβέρνησης μονογράφηκε αυτή η συμφωνία» και ζητεί να πληροφορηθεί πότε σκοπεύουν να φέρουν στη Βουλή , τη συμφωνία προς επικύρωση.

Άννα Στεργίου