Η συλλογική οργάνωση έδωσε δύναμη στο Σικελικό λάδι

Η συλλογική οργάνωση έδωσε δύναμη στο Σικελικό λάδι

Υψηλά πρότυπα παραγωγής και διέξοδο στις αγορές για μικρούς παραγωγούς ελαιολάδου προσφέρει ο ιταλικός αγροτικός συνεταιρισμός La Goccia d’ Oro. Πρόκειται για ένα σχήμα που αποτελείται από χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές, που προέρχονται κυρίως από την πόλη Μένφι, στην περιοχή Αγκριτζέντο, και λίγοι από την επαρχία του Τράπανι στη Σικελία.

«Τα περσινά θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στους περισσότερους από 1.000 παραγωγούς που έχουν μικρά κτήματα με περίπου 30-50 ελαιόδεντρα», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα Olive Oil Times ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Accursio Alagna.

Πώς λειτουργούν

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημά τους έχει ως εξής: Παρέχουν τεχνική υποστήριξη, πληροφορίες και εκπαίδευση στο χωράφι, οπότε τα ελαιόδεντρα παρακολουθούνται συνεχώς. Λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή, οι ελιές οδηγούνται σε ελαιοτριβεία, όπου υποβάλλονται σε μια πρώτη ποιοτική διαλογή, για να αξιολογηθεί αν πληρούν τα πρότυπα του συνεταιρισμού. Στη συνέχεια, οι ελιές συνθλίβονται ανάλογα με την ποικιλία (μονοποικιλιακά), αν είναι ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικής προέλευσης και ένα μείγμα που αποτελείται από Nocellara, Biancolilla και Cerasuola, οι οποίες συνθλίβονται μαζί. Μια δεύτερη ποιοτική επιλογή σχετικά με τον προσδιορισμό της οξύτητας πραγματοποιείται στο φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο θα εμφιαλωθεί μετά από μια περίοδο φυσικής μετάγγισης.

Σύστημα κινήτρων 
Για να εξασφαλιστούν τα υψηλά πρότυπα του προϊόντος από τους παραγωγούς, ο συνεταιρισμός εφαρμόζει ένα σύστημα κινήτρων που βασίζεται σε δύο παραμέτρους: την ποιότητα και την κατηγορία προϊόντων.

«Κατατάσσουμε τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, σύμφωνα με την οξύτητά τους: το προϊόν πρώτου επιπέδου είναι κάτω από 0,2% και το προϊόν του δεύτερου επιπέδου κυμαίνεται από 0,2% έως 0,5%. Το τρίτο επίπεδο δεν το υπολογίζουν, αν και είναι εντός των ορίων», εξηγεί ο Alagna. 
«Τα περισσότερα από τα ελαιόλαδα γενικά υπάγονται στην πρώτη κατηγορία και, αυτήν τη χρονιά, φθάσαμε σε μια μέση οξύτητα 0,17%», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «Έπειτα, οι αγρότες λαμβάνουν μια επιπλέον αμοιβή που αυξάνεται με την αξία του ελαιολάδου στην αγορά, ξεκινώντας από το συμβατικό μείγμα μέχρι τη βιολογική παραγωγή».
Επιπλέον, ο συνεταιρισμός La Goccia d’ Oro προωθεί τη διαφάνεια και από φέτος οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν σε ένα κολάρο στον λαιμό κάθε μπουκαλιού ελαιολάδου μια φωτογραφία και πληροφορίες για τον παραγωγό.

Όπλο η ποικιλία Casaliva

Στην άλλη άκρη της Ιταλίας, βρίσκεται μια μεσογειακή όαση με ελαιώνες της μπράντας Agraria Riva del Garda. Η τοπική ποικιλία Casaliva δίνει ζωή στο υψηλής ποιότητας ΠΟΠ Garda Trentino, που καλλιεργείται από παραγωγούς στη βορειότερη ακτή της Λίμνης Γκάρντα. «Ο συνεταιρισμός αποτελείται από 360 μέλη. Οι γεωπόνοι τους συλλέγουν ελιές στα χωράφια κάθε εβδομάδα και ταξινομούνται ανάλογα με την ποικιλία, τον τύπο του εδάφους κ.ο.κ. Η πρώτη επιλογή γίνεται με την είσοδο των καρπών στο ελαιοτριβείο με οπτικό έλεγχο και κατόπιν ένα δείγμα ελαιολάδου υποβάλλεται σε χημική ανάλυση και ένα άλλο δείγμα κρίνεται από την ομάδα γευσιγνωστών. Στο τέλος αυτών των τριών ελέγχων, το προϊόν κατατάσσεται αναλόγως. Επομένως, η αξιολόγησή μας βασίζεται αποκλειστικά στην ποιότητα», σύμφωνα με τον διευθυντή ανάπτυξης του συνεταιρισμού, Massimiliano Consolo.