Ιρλανδία και Ολλανδία προσπέρασαν την Ελλάδα στις τιμές του αγελαδινού

Ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά

Ευρώπη, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ οδηγούν σε αφανισμό τους αγελαδοτρόφους

Στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών φαίνεται να σταθεροποιούνται το τελευταίο διάστημα οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην Ευρώπη, δίνοντας μια εικόνα ομαλοποίησης της αγοράς μετά τη μεγάλη κρίση του 2016.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται εν μέρει και στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας την περασμένη Δευτέρα να σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, την επιδότηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του επιτρόπου, Φιλ Χόγκαν.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να σταματήσουν οι αγορές αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη, στο πλαίσιο του μηχανισμού δημόσιας παρέμβασης, στη μίνιμουμ τιμή των 1,698 ευρώ/τόνο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου, η απόφαση ελήφθη, ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς γαλακτοκομικών.

Όπως ανακοινώθηκε, τα αποθέματα αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη μέσω της δημόσιας παρέμβασης στην ΕΕ άγγιξαν το 2017 τους 400.000 τόνους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρής πίεσης στην αγορά.

Με απλά λόγια, ο μεγάλος όγκος των αποθεμάτων που είχε «συσσωρευθεί» θα μπορούσε πλέον να απειλήσει την τιμή παραγωγού. Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, η Κομισιόν πρότεινε και το Συμβούλιο συμφώνησε o ποσοτικός περιορισμός για την αγορά αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη σε σταθερή τιμή να διαμορφωθεί σε μηδέν τόνους για το 2018.

Ωστόσο, το «δίχτυ ασφαλείας» της αγοράς θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ, αφού η ΕΕ διατηρεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει αγοράζοντας αποθέματα μέσω διαγωνισμών, σε ποσότητες και τιμές που θα αποφασίζει κατά περίπτωση.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί