Μαστίχα Χίου: Καταπολέμηση τριγλυκεριδίων και λίπους στο συκώτι

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ηδη από τον 4o αιώνα π.Χ., ο Ιπποκράτης δίδασκε πως «φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Χιλιάδες χρόνια μετά, σύγχρονοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα λεγόμενά του, βάζοντας στο επίκεντρο των ερευνών τους τρόφιμα που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για διάφορες ασθένειες.

Έφτασε η ώρα, πλέον, να μπει στον πυρήνα του ενδιαφέροντος από τους Έλληνες επιστήμονες και η μαστίχα Χίου. Συγκεκριμένα, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ως επικεφαλής του προγράμματος «MAST4HEALTH», μετατρέπει τη μαστίχα Χίου σε κάψουλες, για να διαπιστωθεί η δράση της σε ασθενείς, δίνοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν. Ο Δρ. Γιώργος Δεδούσης, καθηγητής βιολογίας ανθρώπου και επικεφαλής του προγράμματος, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα περιέχει τα συστατικά της μαστίχας και να ελεγχθεί η πιθανή πρωταρχική δράση σε ασθενείς που έχουν λίπος στο συκώτι και δεν είναι αλκοολικής αιτιολογίας. Η διατροφική παρέμβαση με κάψουλες μαστίχας πραγματοποιείται, ήδη, εδώ και έξι μήνες σε Έλληνες, Σέρβους και Ιταλούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά».

Επιλογή της μαστίχας

-Διαφήμιση-

Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου προϊόντος, ο Δρ. Δεδούσης μας αναφέρει πως έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε ποντίκια με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη δράση των συστατικών της μαστίχας στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Παράλληλα, μαζί με τη δική του ομάδα είχαν πραγματοποιήσει μια μικρή κλινική μελέτη σε ασθενείς με νόσο του εντέρου, δηλαδή νόσο του Κρόουν, η οποία έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα από μία παρόμοια χορήγηση μαστίχας. Οι παραπάνω έρευνες ήταν η αιτία για την επιτυχή υποβολή του προγράμματος.

Μαστιχοπαραγωγοί

«Είναι σημαντικό για ένα ελληνικό προϊόν, όπως η μαστίχα, να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του προγράμματος, γιατί δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για αυτήν τη νόσο που είναι πολύ συχνή, καθώς το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών έχει λίπος στο συκώτι περισσότερο από το κανονικό», τονίζει ο Δρ. Δεδούσης, προσθέτοντας πως «είναι μία νόσος που συνδέεται με την παχυσαρκία και ως λαός είμαστε αρκετά παχύσαρκοι».

Ο τελικός στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με τον Δρ. Δεδούση, είναι να μπει στη φαρέτρα των κλινικών γιατρών άλλο ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι ελληνικό και να δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν. «Οι μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να αυξήσουν την τιμή του προϊόντος και πλέον να μην πωλείται όπως πωλείται, αλλά να έχει μία φαρμακολογική δράση».

Εκτός, όμως, από την Ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή του θα διερευνήσουν τα συστατικά της μαστίχας με τη βιολογική δράση.

-Διαφήμιση-
Delegate