Κόκκινες γραμμές αλλά με φόντο… μείωσης πόρων

Κόκκινες γραμμές αλλά με φόντο... μείωσης πόρων

Μείωση πόρων και για τη χώρα μας, αναμένεται να προκαλέσει η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, μετά το brexit. Ενημέρωση για τα σενάρια, που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, η οποία διαμορφώνεται μετά το 2020 και για τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, παρείχε σε βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας, Χαράλαμπος Κασίμης οι οποίοι επανέλαβαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να δεχτεί επανεθνικοποίηση της νέας ΚΑΠ μετά το 2020, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε συγχρηματοδότηση της Γεωργίας και από ελληνικά κονδύλια, που αυτή τη στη στιγμή δεν υπάρχουν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και στο περιθώριο αυτής διαψεύστηκαν τα σενάρια για πλαφόν στα 20.000 ευρώ στις επιδοτήσεις των αγροτών. Ευρεία πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε επανεθνικοποίηση, ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις για μια σειρά από ζητήματα είτε για την κατανομή αγροτικών πόρων, είτε κριτική για το θέμα της Αλιείας. Ειδικότερα, κριτική άσκησε έντονη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μπάμπης Αθανασίου, σε ό, τι αφορά στο θέμα της κτηνοτροφίας της Λέσβου, η οποία, όπως τόνισε, είναι 3η σε ζωικό κεφάλαιο.

Σφοδρή κριτική άσκησαν και άλλα στελέχη της ΝΔ, για το θέμα της απορρόφησης κονδυλίων, από τη νέα ΚΑΠ και για μέτρα, που δεν ενεργοποιήθηκαν, παρότι στο αρχικό πλάνο είχαν σχεδιαστεί. Η κυβερνητική πλευρά ανταπάντησε ότι η πρόταση της εγκρίθηκε τελευταία, καθώς το κείμενο είχε παρατηρήσεις σε 450 σημεία κι η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να τις ξαναστείλει.