Μετά από έξι μήνες… ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις στην Ιεράπετρα

Μετά από έξι μήνες... ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις στην Ιεράπετρα
-Διαφήμιση-
Delegate

Η εξάμηνη περίοδος κατά την οποία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει, ωστόσο μέχρι σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις ότι θα είχαν ευνοϊκή μεταχείριση, οι κάτοικοι και οι παραγωγοί των περιοχών Ανατολή και Μύρτος στην Ιεράπετρα, που έχασαν τις περιουσίες τους από τη μεγάλη πυρκαγιά της 21ης Απριλίου, δεν έχουν δει, όπως λένε, οποιοδήποτε ενδιαφέρον από την πλευρά της πολιτείας. Οι περίπου 120 οικογένειες, που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ για αποζημίωση, λέγοντας ότι δεν προβλέπουν καν να υπάρξει τέτοια εξέλιξη.

Το μεγαλύτερο μέρος από τους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία έχουν αναγκαστεί, όπως λένε, να χρεωθούν σε επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν από μόνοι τους τις ζημιές και να καταφέρουν να φυτέψουν στα θερμοκήπιά τους τη φετινή χρονιά. Κάτι που γνωρίζουν καλά ότι βάζει σε περιπέτειες τις ίδιες τις οικογένειές τους, αφού τα κόστη είναι μεγάλα και ο κίνδυνος να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν κάτι περισσότερο από απειλητικός.

Όπως δήλωσε o υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής, έχουν ήδη ασκηθεί όσες πιέσεις ήταν δυνατόν να ασκηθούν, ωστόσο μόνο η περιφέρεια και ο Δήμος Ιεράπετρας έχουν προσφέρει τη βοήθεια που τους αναλογούσε. «Το θέμα των αποζημιώσεων έχει να κάνει με την πολιτική βούληση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών». Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή, καθώς ένα σημαντικό μέρος των παραγωγών αδυνατεί να καλλιεργήσει, περιμένοντας ακόμη τις αποζημιώσεις που δεν ήρθαν ποτέ, αν και οι δεσμεύσεις ήταν πολύ συγκεκριμένες από την πολιτεία.

-Διαφήμιση-
Delegate

Όπως, μάλιστα, είπε ο Άρης Γουργιώτης για να κατασκευαστεί και πάλι το σύνολο των θερμοκηπίων χρειάζονται τεράστια ποσά, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ που λαμβάνει ανελλιπώς τις εισφορές των παραγωγών. «Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε δει τίποτα. Άραγε, με αυτή την εξέλιξη, εάν εγώ δεν μπορέσω να πληρώσω τα χρήματα για τον ΕΛΓΑ, τι επιπτώσεις θα έχω;».